elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Endometriosi: la malaltia silenciosa que afecta un 10% de les dones en edat reproductiva

Endometriosi: la malaltia silenciosa que afecta un 10% de les dones en edat reproductiva
  • És una malaltia crònica en la qual les cèl·lules de la capa interna de l'úter migren fora d'ell i s'implanten en altres teixits

La unitat d'Endometriosi, pertanyent al servei de Ginecologia de l'Hospital Clínic de València, atén l'any a més de 2.000 dones amb endometriosis. Es tracta d'una Unitat especialitzada que es va posar en marxa l'any 2012.

Amb motiu del dia mundial d'aquesta malaltia que se celebra cada 14 de març, la Unitat s'ha volgut sumar al dia destacant la importància de conscienciar sobre una malaltia que afecta el 10% de les dones en edat reproductiva i que amb freqüència es troba infradiagnosticada.

L'endometriosi és una malaltia crònica en la qual les cèl·lules de la capa interna de l'úter migren fora d'ell i s'implanten en altres teixits tant pelvians com extrapélvicos, sent les localitzacions més freqüents els ovaris i el peritoneu pelvià. Les manifestacions clíniques abasten un ampli espectre, trobant des de dones asimptomàtiques fins a formes severes i cròniques, amb símptomes dolorosos intensos i/o esterilitat associada, amb gran afectació de la seua qualitat de vida.

Mª José Fernández Ramírez, especialista en ginecologia i responsable de la Unitat a l'Hospital Clínic de València ha explicat “És important no normalitzar clínica associada a la menstruació del tipus dolor menstrual intens que impedeix fer tasques quotidianes o dolor amb les relacions sexuals de manera progressiva ja que aquests són signes freqüents d'alarma d'inici de la malaltia i que han de portar a la pacient a consultar a la Unitat d'endometriosi de referència”.

“S'estima que fins al 50% de les joves amb exploració rigorosament normal i dismenorrea (dolor amb la menstruació) poden presentar una endometriosi” ha explicat.

L'especialista destaca la importància de l'abordatge multidisciplinari de la malaltia. “Amb els anys hem aprés, sobretot en els casos més severs de la malaltia denominada endometriosi profunda, la gran importància de l'abordatge multidisciplinari, no sols en les intervencions quirúrgiques de la patologia sinó també en l'enteniment, tractament i seguiment d'aquestes pacients” ha afegit.

“Dins de la Unitat de la Unitat d'endometriosi col·laborem múltiples especialistes per a millorar la qualitat de vida d'aquestes pacients: especialistes en ginecologia, cirurgians coloproctòlegs, especialistes en urologia, especialistes en medicina digestiva (patologia inflamatòria), en radiologia, especialistes en cirurgia toràcica, anestesistes (Unitat del dolor) i psicòlegs” ha afegit Mª José Fernández.

“A més de realitzar labor assistencial, la investigació en aquest camp és fonamental. En l'actualitat des del Grup d'investigació en diagnòstic precoç i tractament de l'endometriosi de l'Institut d'Investigació de l'Hospital Clínic-INCLIVA, coordinat pel Raúl Gómez i el Grup d'Investigació en Salut de la Dona, comptem amb diverses línies d'investigació centrades en el diagnòstic precoç de la malaltia i en les teràpies no hormonals. A més ha finalitzat en 2022 un assaig clínic europeu en el qual hem col·laborat a l'espera de resultats esperançadors després de més de quatre anys de treball” ha explicat Mª José Fernández.

“En l'actualitat no existeix un tractament causal de la malaltia. Com a procediments terapèutics s'usa la teràpia hormonal, analgèsia i mètodes quirúrgics. L'endometriosi greu amb infiltracions profundes ha de ser tractada per unitats especialitzades amb experiència en un context multidisciplinari” ha afegit l'especialista.

Pujar