elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Es donen a conéixer els guardonats amb els Premis al Mèrit Esportiu de València 2015

    El jurat dels Premis al Mèrit Esportiu de la Ciutat de València ha anunciat els noms dels i les esportistes i voluntaris, clubs, institucions, mitjans de comunicació i empreses que durant el passat 2015 han acumulat mèrits per a ser distingits amb els guardons en les seues distintes categories. Els premis s'entregaran el pròxim 6 d'octubre en una gala que se celebrarà en el Complex Esportivocultural Petxina.

    El futbolista del València CF José Luis Gayà, que durant 2015 va aconseguir la internacionalitat amb la selecció espanyola Sub21, ha sigut guardonat amb el Premi a l'Esportista més Destacat. Gayà milita en l'escola del València CF des de la temporada 2009/10, i va ascendir al primer equip durant el curs 2014/15, encara que havia debutat la temporada anterior.

    En dones, el jurat considera Laura Gómez Ropiñón, judoca del València Club de Judo, com l'Esportista Més Destacada, gràcies entre altres motius a resultats com les medalles de bronze obtingudes en el Grand Prix d'Hongria i Tiblisi.

    L'Esportista amb Diversitat Funcional Més Destacat en 2015 és l'atleta Héctor Cabrera Llácer, integrant del Club ONZE València, que va participar en el Campionat del Món de Doha en la modalitat de llançament de javelina i de disc per a esportistes amb discapacitat visual

    En categoria femenina, l'Esportista amb Diversitat Funcional Més Destacada ha sigut la seua companya d'equip, Mónica Merenciano Herrero, que va aconseguir la Medalla de Bronze en la Copa del Món de judo disputada a Hongria.

    El Premi al Club o Equip Esportiu Més Destacat en 2015 és per al Club Billar València, Campió del XXXI Campionat Nacional de Lliga de Billar a Tres Bandes en Divisió d'Honor, títol que a més classifica al club per a participar en la Copa d'Europa de Clubs.

    En la categoria Fet Esportiu o Millor Resultat Internacional el premi és per a l'Equip Femení de Karate de l'Associació de Karate Shotokan de la Comunitat Valenciana, integrat per Goju Ryu, Estela Benita, Elisabeth Rodríguez i Teresa Ferrer, components també de l'equip nacional de Shotokan, subcampiones del món en la modalitat de kumite (combat), èxit històric per al karate valencià. A més, han conquistat la Medalla d'Or en el Campionat Nacional de Karate Shotokan, la Medalla de Bronze en el Campionat d'Espanya Absolut i el títol en el Campionat Autonòmic Senior 2015.

    Així mateix, Emilio Estarlik Lozano ha rebut el reconeixement a la Trajectòria Esportiva Més Destacada. Va ser esportista de l'Halterofília València CF i València CH entre 1971-1990, anys en què va conquistar dotze títols autonòmics i, com a directiu, ha sigut president de la Federació d'Halterofília de la Comunitat Valenciana i des de 2000, president de la Federació Espanyola i membre del Comité Olímpic Espanyol, Vicepresident de la Federació Europea d'Halterofília. En 2015 va ingressar en la Reial Orde al Mèrit Esportiu amb Medalla d'Or.

    PREMI A L'ESPORT EN EDAT ESCOLAR

    El Premi a l'Esportista Més Destacat en edat escolar serà compartit entre José Toro Velásquez, halter del Club València Halterofília, subcampió d'Espanya Sub-15; i Sergio Martos Minguet, esportista amb discapacitat física del Club Aquatic Campanar, que en els Jocs Paralímpics de la Joventut va sumar un bronze i tres plates individuals i un or per equips.

    En categoria femenina, el guardó a l'Esportista Més Destacada en edat escolar ha recaigut també de forma compartida en Carla Cerezo González (Club Gym-Val) i Eva Coronado Tejeda (Club Aquatic Campanar). Cerezo s'ha proclamat Campiona d'Espanya de gimnàstica en les temporades 2013, 2014 i 2015, mentre que Coronado va arreplegar un or en els Jocs Paralímpics de la Joventut i va acabar novena en els Global Games disputats a Equador.

    El Premi a l'Equip o Club Més Destacat en edat escolar s'ha concedit exaequo al Club Esportiu Waterpolo Túria, Campió de Lliga en categoria Infantil i Cadet, masculina i femenina i al Club València d'Halterofília, tercer classificat en el Copa Federació Espanyola de Clubs Sub-16, a més de tres medalles de plata i tres de bronze en el Campionat Espanya Sub-15.

    El projecte Pal i Bola de la Federació d'Hoquei de la Comunitat Valenciana ha sigut reconegut amb el Premi a l'Entitat que més ha recolzat l'esport escolar, ja que esta iniciativa ha acostat l'hoquei a més de 2.500 xiquets de la ciutat de València.

    En l'àmbit de l'esport popular, Miguel Ángel Plaza ha sigut guardonat amb el Premi a l'Esportista Més Destacat. L'atleta del Club Atletisme Carnicas Serrano va ser el vencedor de la Marató per a Majors de 45 anys en el Campionat del Món de Veterans. A més és subcampió d'Europa de Mitja Marató i bronze en el Campionat d'Espanya de 10K.

    Marta Esteban Poveda, companya d'equip de Plaza, millor valenciana i espanyola de la Marató de València 2015 i tercera millor maratoniana espanyola de 2015, rep el Premi a l'Esportista Més Destacada.

    El Premi a l'entitat, associació o col·lectiu que més suport ha donat a l'esport popular en 2015 recau de manera compartida en tres col·lectius: el Club d'Atletisme Poblats Marítims, l'Associació Valenciana d'Ajuda a la Paràlisi Cerebral (AVAPACE) i l'entitat sense ànim de lucre Nosaltres Esportistes. El Club d'Atletisme Poblats Marítims, creat en 1982, i que ha organitzat durant 29 edicions el Pas a Ras València; compta amb una secció de triatló, una altra de muntanya/escalada i organitza el cross escolar. L'Associació Valenciana d'Ajuda a la Paràlisi Cerebral (AVAPACE), premiada per la difusió que realitza de la seua labor a través de la seua participació en esdeveniments esportius i la labor d'inclusió de les persones amb paràlisi cerebral en la societat a través de l'esport. Finalment, l'entitat sense ànim de lucre Nosaltres Esportistes va ser creada en 2011 per a estimular i incrementar la participació de la dona en l'esport des de qualsevol perspectiva: pràctica, entrenadora, jutgessa, gestió…, que compta a més amb club i escola d'atletisme.

    En l'àmbit del voluntariat, Francisco Llaudis Solera ha sigut guardonat amb el Premi al Voluntari Esportiu Més Destacat. Des de 2013 suma ja 108 esdeveniments esportius (34 en 2015), i així s’ha convertit en el voluntari amb major participació de l'any. Així mateix, el Premi a la Voluntària Esportiva Més Destacada és per a Begoña Bolaños Amparo, qui en 2015 va ser la voluntària amb més participació desinteressada en actes esportius: 37 esdeveniments.

    La Societat Esportiva Correcamins ha sigut distingida amb el Premi a l'Entitat, Associació o Col·lectiu que més ha recolzat el moviment del Voluntariat Esportiu a València, ja que des de 1981 gestiona este col·lectiu en proves com la Marató Trinidad Alfonso de València, la Volta a Peu o la Sant Silvestre, a més de col·laborar amb la Reial Federació Espanyola d'Atletisme, la Fundació Trinidad Alfonso o la Universitat de València entre altres col·lectius.

    El projecte periodístic www.yosoynoticia.com rep el Premi al Mitjà de Difusió que més i millor ha sonat suport i difós la realitat esportiva de la ciutat, pel seu interés cap als esports amb menys espai. Amb el lema ‘Són més els que menys ixen', compta històries i resultats de l'esport valencià. Sobre Isabel Muñoz i Matías Sartori, de l'equip d'Audiovisuals de la Federació d'Hoquei de la Comunitat Valenciana recau la nominació per al Premi a Millor Article o Reportatge Periodístic, per l'audiovisual Memòries de l'Hoquei, que narra la història de dos valencianes pioneres en l'esport de l'estic, Amalia Doménech (93 anys) i Esther Luy (81).

    El Premi per a l'Entitat No Esportiva que més decididament ha a donat suport a l'esport de la ciutat s'atorga a l'Obra Social La Caixa pel seu suport a l'atletisme valencià i en particular pel seu suport econòmic tant a la Sant Silvestre com als socis solidaris: Fundación Pequeño Deseo i PayaSOSpital.

    Finalment, el Premi Amorós al Mèrit Esportiu Ciutat de València és per a Recaredo Agulló Albuixech, doctor en Filologia per la Universitat de València i catedràtic de Francés, qui ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació: Marca, Diario de València i Hoja del Lunes i ha escrit diversos llibres de temàtica esportiva, com Les Carreres Populars (1999), el Diccionari Espasa de termes esportius (2003), Un segle d'atletisme valencià (2008) o El joc de la pilota a través de la premsa valenciana 1709-1990 (2009).

    El jurat dels premis en esta edició ha estat presidit per la regidora d'Esports, Maite Girau Melià, i ha comptat amb la participació com a vocals del director general d'Esports de la Generalitat Valenciana, Josep Miquel Moyà, els periodistes Francisco Nadal i Francisco Lloret, a proposta de l'Associació de Periodistes Esportius de València; el president de la Federació Valenciana d'Atletisme, Vicente Any; el president del Club Antares de gimnàstica, Javier Gomis, i l'exatleta José Antonio Redolat.

    Pujar