29 de setembre de 2020 29/9/20

'El dibuixat' de Paco Roca pren la galeria 6 de l'IVAM

'El dibuixat' de Paco Roca pren la galeria 6 de l'IVAM - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  'El dibuixat' de Paco Roca pren la galeria 6 de l'IVAM - (foto 2)

  Un projecte inèdit del dibuixant de còmic, Premi Nacional 2008 en aquesta disciplina, Paco Roca s'ha apoderat de les parets de la galeria 6 de l'IVAM. L'exposició, un treball específic encarregat pel museu a l'artista dins de la línia 'IVAM Produeix', s'inaugura el 7 de març i es podrà veure fins al 30 de juny.

  Comissariada pel crític Álvaro Pons i coordinada per la conservadora del museu, Maita Cañamás, té com a nom 'El dibuixat', personatge al voltant del qual gira la mostra.

  Paco Roca ha explicat que se li va donar total llibertat per a idear l'exhibició quan li arribà l'encàrrec, sempre que es fera al voltant d'una història i material nou, una llibertat que li va generar ''vertígen''. A partir d'ací, i després de diverses converses amb Pons, va sorgir el concepte del personatge 'El dibuixat', que representa el procés creatiu de l'artista i les diferents fases per les quals passa.

  L'artista ha assenyalat que aquest personatge comença sent una creació de l'artista i culmina tenint vida pròpia, eixint de la vinyeta, ocupant parets de la sala per després passar a tindre presència per tot el museu en galeries, oficines, la cafeteria, etcètera.

  Amb aquest personatge, Roca explica que "el quadre no acaba quan l'artista ha mort, sinó que perviu més enllà de la vida del creador, motiu pel qual 'El dibuixat' és un personatge inacabat, perquè la seua vida es prolonga més enllà de l'artista". Paco Roca ha afegit que "no hi hauria creador sense creació, ni creació sense creador, però que els dos poden viure de manera independent".
  En entrar a la galeria, l'espectador es troba dins del còmic, el visitant no només és espectador, sinó que a més és lector. No hi ha llibre, no hi ha passada de pàgina, però es continua tenint l'experiència del lector, ha matisat Álvaro Pons.

  L'exposició es divideix en dues parts: en la planta de baix se situa la intervenció de Roca a les parets de la sala. En aquesta zona es narra el procés creatiu d'artista fins que obté la peça final. L'escala, tematitzada amb unes instal·lacions, submergeixen el visitant en el cap de l'artista, on descobreix les idees i el procés que té lloc fins que conclou en un projecte final. A més, en aquesta part de la galeria és possible veure una història sobre el recorregut dels formats del còmic i la seua evolució com a llenguatge.

  El director de l'IVAM, José Miguel G. Cortés, ha fet èmfasi en l'evolució del còmic, des de l'inici del segle XX, en què era un entreteniment amb poca transcendència, fins al moment actual, en el qual afloren els creadors d'aquesta disciplina artística de manera que generen riquesa en aquesta matèria creativa.

  Cortés ha comentat que Paco Roca s'ha qüestionat per aquest procés què és això de construir una història i com plasmar-la més enllà del paper, a les parets d'un museu, i com s'hi pot treballar. El director ha exposat que es qüestiona no només la manera de narrar, sinó qui narra. Per a José Miguel G. Cortés l'IVAM és puntal en aquest país a l'hora d'introduir els còmics al museu.

  Álvaro Pons ha culminat indicant que en aquesta exposició hi ha una narració multilineal en la qual es van creuant diferents històries alhora en un joc en tres dimensions a la sala.

  Part de la mostra, relativa al procés creatiu, així com els arxius digitals, passaran als fons del museu, amb la qual cosa es completa la col·lecció de l'IVAM vinculada a aquest gènere creatiu de la mà de l'obra d'un prestigiós vinyetista valencià com és Paco Roca.

  Pujar