elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El 7% dels universitaris valencians és portador del virus del papil·loma humà

El 7% dels universitaris valencians és portador del virus del papil·loma humà
  • Fisabio ha publicat el primer estudi espanyol sobre la prevalença oral del virus del papil·loma humà en universitaris

MÉS FOTOS
El 7% dels universitaris valencians és portador del virus del papil·loma humà - (foto 2)

L'Àrea d'Investigació en Vacunes (AIV) de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO) ha publicat un estudi pioner per a estimar la proporció de població afectada per la infecció oral de virus de l'papil·loma humà ( VPH) entre estudiants universitaris i universitàries de la Comunitat Valenciana per sexe i estat de vacunació enfront de VPH.

Per a l'estudi es van recollir mostres de saliva de 543 universitaris i universitàries d'entre 18 i 25 anys de vuit centres de la Universitat de València (UV). Els resultats revelen que 36 de les persones voluntàries (7%) eren portadores de virus de l'papil·loma humà durant el curs acadèmic 2012/13.

A més, als estudiants afectats se'ls va realitzar un seguiment als sis mesos, que va evidenciar que el 20% presentava infeccions persistents. Encara que en general el virus desapareix per si sol, les infeccions que es perllonguen més de sis mesos poden estimular el desenvolupament de malalties precanceroses o càncers.

El VPH és la infecció de transmissió sexual més estesa en la població. Existeixen més de 100 genotips de VPH, i, en ocasions, i depenent d'on es trobe la infecció, alguns d'ells poden propiciar l'aparició de berrugues genitals i fins i tot càncers de coll d'úter, boca o faringe.

La investigació, realitzada en col·laboració amb l'Hospital General Universitari de València, mostra, a més, que el 75% dels estudiants portadors presentava genotips d'alt risc, és a dir, els relacionats amb el desenvolupament de càncers. Els resultats indiquen també que en les dones vacunades enfront de VPH (12,9% de les voluntàries) no es va aïllar cap genotip d'alt risc.

"Aquest estudi pot servir d'ajuda per a l'anàlisi de futures estratègies de vacunació per Salut Pública", afirma Macrina Sastre Cantó, investigadora de l'Àrea d'Investigació en Vacunes de la Fundació FISABIO i especialista de qualitat a Edwards Lifesciences, S.L.

Àrea d'Investigació en Vacunes (AIV)

Com a part de la Fundació FISABIO, dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, AIV centra el seu treball en el desenvolupament de recerca innovadora i traslacional per millorar la salut de la ciutadania.

Des de 2009, aporta evidència científica en totes les etapes del cicle de vida de les vacunes recolzant-se en una de les bases de dades de vida real més importants d'Europa. A més, col·labora amb altres grups de recerca capdavanters a través dels seus projectes internacionals.

Pujar