18 de setembre de 2020 18/9/20

El Ple declara València «espai contra la tracta de persones i l'explotació sexual»

  El rebuig a qualsevol forma de violència de gènere, la petició que el feminisme siga declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat, el suport a l'empresa Ford perquè continue impulsant estratègies d'innovació que garantisquen la viabilitat de la seua fàbrica valenciana, aixi com el rebuig d'un atac contra la imatge i l'honor de la ex alcaldessa de València, Rita Barberá, han donat lloc a quatre declaracions institucionals aprovades unànimement, i sense debat previ, en en el Ple de l'Ajuntament celebrat hui.

  El Ple de l'Ajuntament ha aprovat una declaració institucional en contra de la violència de gènere que pateixen les dones i ha declarat el terme municipal de València «espai contra la tracta de persones per a l'explotació sexual». A través d'esta declaració, la corporació ha expressat el seu «sentit i dolorós record a la memòria de totes les dones assassinades per violència de gènere, el seu rebuig a totes les manifestacions d'esta violència i el seu suport a totes les víctimes, a les quals s'homenatjarà i reconeixerà en un acte públic.

  Així mateix, també s'ha declarat la intenció de «fer de la prevenció contra les violències masclistes i la desigualtat una política prioritària i transversal que impregne totes les polítiques desenvolupades des de les diferents regidories». Igualment s'arreplega en el text de la declaració que «totes les accions municipals han d'impulsar un caràcter pedagògic i transformador, així com tindre en compte la perspectiva de gènere».

  En un altre apartat, l'Ajuntament es compromet a continuar desenvolupant «tot tipus de polítiques públiques dirigides a la prevenció, orientació i conscienciació de les desigualtats entre homes i dones i la violència masclista». Al Govern de l'Estat se li insta a desenvolupar la legislació per a incloure com a violència masclista totes les violències contra les dones reconegudes en el Conveni d'Istanbul: violència sexual, assetjament sexual, matrimonis forçosos, mutilació genital femenina, delictes d'honor o esterilització forçosa, etc, i se li exigeix el desenvolupament del Pacte Estatal Contra la Violència de Gènere». Al Consell de la Generalitat se li insta al desenvolupament del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista.

  FEMINISME PATRIMONI DE LA HUMANITAT

  També s'ha aprovat una declaració institucional demanant al Govern d'Espanya iniciar els tràmits perquè la UNESCO reconega el feminisme com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Esta petició unànime ha tingut el seu origen en una moció on s'arreplegaven les paraules de la recentment desapareguda Carmen Alborch, en la seua ultima intervenció pública, en què advocava per este reconeiximent «perquè el feminisme ha millorat la qualitat de vida de tots els ciutadans».

  En la declaració institucional es destaca que 2018 «ha sigut l'any en el qual s'ha viscut una eclosió en el moviment de defensa dels drets de les dones, amb un efecte contagi que ha afavorit una consciència col·lectiva entre les dones i també entre els homes».

  SUPORT A L'EMPRESA FORD

  El Ple de novembre ha aprovat una declaració institucional en la qual la corporació municipal mostra el seu suport a l'empresa automobilística Ford perquè continue impulsant totes les mesures, instruments i estratègies d'innovació, tant quant a la producció de vehicles com els nous servicis de mobilitat i accessibilitat, perquè es garantisca la seua viabilitat futura, així com l'ocupació de milers de treballadors de la seua fàbrica i de les seues empreses proveïdores, que representen un teixit industrial productiu molt rellevant per a l'economia valenciana.

  Amb estes mesures «es vol contribuir a aconseguir els objectius de reducció dels gasos d'efecte d'hivernacle, la reducció de la contaminació i els impactes energètics, en sintonia amb totes les mesures que s'estan impulsant a Espanya i en la resta de països del món».

  La declaració institucional ha tingut el seu origen en una moció del Grup Municipal Ciutadans perquè es reconeguera el pes crucial que tenen Ford i la indústria auxiliar de l'automoció «com a generadors d'activitat econòmica i benestar a la ciutat de València»,

  DEFENSA DE LA IMATGE I L'HONOR

  En l'última de les declaracions institucionals d'esta sessió plenària, «l'Ajuntament de València celebra la retirada d'un cartell d'una discoteca de Madrid «per l'ús inapropiat i desafortunat de l'aniversari de la defunció de Rita Barberá, oferint una imatge irrespectuosa i grollera de la que fora alcaldessa de València». En el pronunciament unànime de la Corporació Municipal s'afirma que «creiem que este tipus d'actes desacrediten abans de res, als qui els promouen o defensen».

  L'Ajuntament de València reitera «el seu ferm compromís en la defensa de la llibertat d'expressió que consagra la nostra Constitució, així com amb el dret a la dignitat de totes les persones», després de manifestar el seu «més enèrgic rebuig a este tipus d'iniciatives que pretenen traure rèdit econòmic o propagandístic mitjançant l'insult a personalitats públiques ja mortes que mereixen respecte i no poden defensar-se dels atacs rebuts».

  Pujar