elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cultura de la Generalitat inicia en la Filmoteca de València un cicle amb les millors pel·lícules en 2021

Cultura de la Generalitat inicia en la Filmoteca de València un cicle amb les millors pel·lícules en 2021
  • El cicle s’inicia el dimecres 8 de juny, a les 20.00 hores, amb la projecció de ‘First Cow’ (2019) de Kelly Reichardt

  • També es projecten al juny ‘La ruleta de la fortuna i la fantasía’, de Ryûsuke Hamaguchi, i ‘Petite maman’, de Céline Sciamma

Cultura de la Generalitat, a través de l’Institut Valencià de Cultura, inicia en la Filmoteca de València un cicle en què es rescaten les millors pel·lícules estrenades l’any passat, segons la crítica especialitzada.

El cicle comença el dimecres 8 de juny, a les 20.00 hores, amb la projecció de ‘First Cow’ (2019), de la directora nord-americana Kelly Reichardt. La pel·lícula es podrà tornar a veure el divendres 10 de juny, a les 18.00 hores.

Protagonitzada per John Magaro, Orion Lee, Toby Jones i Ewen Bremner, ‘First Cow’ narra la història d’un cuiner contractat per una expedició de caçadors de pells a l’estat d’Oregon en la dècada de 1820. També la d’un misteriós immigrant xinés que fuig d’uns homes que el persegueixen i de la creixent amistat entre els dos en un territori hostil.

Kelly Reichardt es confirma com a la gran hereua del cine independent nord-americà amb un ‘western’ insòlit i minimalista sobre amistat i mercat. Amb el seu naturalisme fi i la seua precisió estètica, arriba fins al fons del gènere, construint un cant fundacional dels Estats Units, alhora que un sincer relat sobre l’accidental i accidentada amistat entre dos desarrelats que només aspiren a sobreviure.

El dimarts 14 de juny, a les 20.15 hores, i el dijous 16 de juny, a les 18.00 hores, la Filmoteca projecta ‘La ruleta de la fortuna i la fantasía’ (2021) de Ryûsuke Hamaguchi (2021). Comptada en tres moviments, la pel·lícula és una col·lecció d’històries protagonitzades per personatges femenins que tracen les trajectòries entre les seues eleccions i penediments: un triangle amorós inesperat, una trampa de seducció fallida i una trobada que és el resultat d’un malentés.

Amb la seua tercera pel·lícula, Hamaguchi va obtindre el Gran Premi del Jurat (Os de Plata) en la Berlinale de 2021, però la seua consagració definitiva com un dels cineastes més valorats per la crítica arribaria aquell mateix any amb ‘Drive my Car’ (2021), que va obtindre el premi al millor guió en el Festival de Canes i va ser la primera producció japonesa nominada a millor pel·lícula en la passada edició dels premis Oscar.

El dimarts 21 de juny, a les 18.00 hores, i el dimecres 22 de juny, a les 20.30 hores, la Filmoteca projecta ‘Petite maman’ (2021) de la cineasta francesa Céline Sciamma. Després d’impressionar la crítica en Canes amb ‘Retrato de una mujer en llamas’ (2019), Sciamma torna a la infància amb una emotiva i aparentment senzilla faula sobre la maternitat. Rodada durant la pandèmia, la seua cinquena pel·lícula va ser premiada en el Festival de Berlín amb el Premi del Públic.

‘Petite maman’ conta la història de Nelly, que té huit anys i acaba de perdre la seua iaia. Mentre ajuda els seus pares a buidar la casa en què sa mare va créixer, explora amb intriga el bosc que l’envolta, on la seua mare solia jugar quan era xicoteta. Nelly hi coneix una altra xiqueta de la seua edat i la immediata connexió entre les dues dona pas a una preciosa amistat.

El cicle amb les millors pel·lícules estrenades en 2021 prossegueix al juliol i es reprendrà al setembre. Entre els títols programats figuren ‘La mujer que escapó’ (2020), del coreà Hong Sang-soo; ‘Nomadland’, de la cineasta xinesa Chloé Zhao; ‘Annette’ (2021), del francés Leos Carax; ‘Quién lo impide’ (2021), de Jonás Tueba; ‘Tres pisos’ (2021), de l’italià Nanni Moretti, i ‘El contador de cartas’ (2021), del veterà realitzador nord-americà Paul Schrader.

Pujar