25 de novembre de 2020 25/11/20

Cultura dedica una jornada divulgativa als edificis dels arxius com a contenidors de continguts

  La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport dedica la VII Jornada dels Arxius del Segle XXI a 'L'edifici d'arxiu, contenidor de continguts', que convocarà a un centenar d'arxivers, historiadors i gestors documentals el dimarts, 11 de juny, en el monestir de Sant Miquel dels Reis. 

  Amb motiu del Dia Internacional dels Arxius, que se celebra el 9 de juny, la Direcció General de Cultura i Patrimoni organitza cada any una jornada amb algun tema monogràfic que puga ser d'interés per al personal arxiver i que servisca com un fòrum de trobada de reflexió i de debat dels arxivers valencians. 

  Enguany el tema triat han sigut els edificis d'arxius, que han de complir uns requisits particulars que permeten la conservació dels documents que custodien, però també que afavorisquen la seua difusió i accessibilitat. Els arxius en l'actualitat tenen nous reptes i objectius que requereixen, al seu torn, nous models d'edificis. 

  A més, l'elecció d'un edifici per a arxiu planteja el dilema entre la rehabilitació d'un edifici històric i la construcció d'un edifici de nova planta ja que les dues opcions tenen els seus avantatges i inconvenients. 

  En les jornades intervindran Luis Orts Ruiz, arquitecte tècnic de la Subdirecció General de Patrimoni, i María del Olmo Ibáñez, arxivera de l'Arxiu Històric Provincial d'Alacant, per a parlar-nos de l'AHPA, un edifici per a un nou model d'arxiu. 

  També hi participaran el director de l'arxiu històric de Guadalajara, Rafael Lucas Vegas, i Joaquín Bau Miquel, arquitecte i responsable de les obres del Ministeri, que ens explicaran els avanços i novetats en els nous arxius històrics provincials amb l'exemple de l'arxiu de Guadalajara. 

  La llista de ponents de la jornada es completa amb la intervenció de Joan Alonso Llorca, restaurador de l'ARV, que ens parlarà dels edificis des del punt de vista de la conservació dels documents que contenen en els seus depòsits. 

  La jornada es tancarà amb una taula redona sobre els arxius de nova planta versus arxius en edificis rehabilitats, en la qual intervindran Aureliano J. Lairón Pla, arxiver municipal d'Alzira, Jesús Eduard Alonso i López, arxiver de Gandia, i Joaquín Bau Miquel, arquitecte.
   

  Pujar