elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Continua l’ofensiva judicial cap al moviment feminista de València

Continua l’ofensiva judicial cap al moviment feminista de València
  • Hui dilluns, 20 de desembre, s’han celebrat dos judicis més contra activistes feministes per la manifestació del 8-M de 2018

  • La sentència del quart judici al moviment feminista de València, celebrat el passat 17 de novembre, condemna de nou les piqueteres a pagar la multa imposada

MÉS FOTOS
Continua l’ofensiva judicial cap al moviment feminista de València - (foto 2)

La Justícia ha fet seure de nou al banc dels jutjats les piqueteres de la vaga feminista del 8 de març de 2018. Hui dilluns 20 de desembre han estat dos judicis els que ha acollit la Ciutat de la Justícia de València contra feministes multades per participar en els actes de la jornada de vaga. Són el cinqué i siséjudicis a què s’enfronten les feministes derivats de les multes imposades per la Policia Nacional durant les mobilitzacions del 8-M de 2018 i 2019. Formen part d'un llarg procés judicial que va començar en 2020 amb altres tres judicis i que va reiniciar-se el passat 17 de novembre amb un de nou. En els mesos vinents, les feministes valencianes hauran de fer front a cinc judicis més. 

De nou, l’Assemblea Feminista de València ha convocat  a les 12 h una concentració a les portes de la Ciutat de la Justícia per acompanyar les encausades i esperar-les fins que eixiren de l’edifici. Des de l’Assemblea entenen que “les multes no són individuals, sinó que s’han imposat a tot el col·lectiu feminista per eixir a exercir el nostre dret de vaga” en paraules de Mireia Biosca, una de les portaveus.

En finalitzar els judicis, l’advocada de les feministes, Maria Josep Martínez, ha insistit que en els expedients policials corresponents als dos judicis de hui no hi ha prova de càrrec suficient que sustente les sancions, “sobretot perquè els dos informes són idèntics, però estan subscrits per diferents policies. És evident que eixe informe no l’han pogut redactar els qui l'han signat perquè ningú s'expressaria exactament igual”. La defensa ha posat èmfasi en aquest fet, així com en la manca d’elements probatoris que evidencien una alteració de la seguretat ciutadana, a més d’assenyalar la preinscripció de la sanció: “Han transcorregut més de dos anys des que va finalitzar el termini que tenia l'administració per a resoldre el recurs d'alçada i el moment que s'ha dictat aquest” ha explicat Martínez.

Nova condemna a les piqueteres

El moviment feminista de València va rebre vint multes entre 2018 i 2019, onze imposades el 8-M de 2018, vuit el 8-M de 2019, i una més pels actes del 25N de 2019. Dels tres judicis celebrats l'any passat, tan sols el primer va tenir una resolució favorable a les activistes, amb una sentència que reconeixia la “parcialitat” de l'atestat policial. 

La sentència del quart judici, celebrat el passat 17 de novembre, també ha condemnat les feministes a pagar la multa. Segons Maria Josep Martínez, d’Alerta Solidària, advocada de les feministes, “la  sentència és injusta, vulnera el dret a la presumpció d’innocència i fa una aplicació de la infracció excessivament automàtica”. En paraules de l’advocada, la sentència no només ignora una de les testificals, sinó que imposa la càrrega de la prova a la sancionada, ja que assenyala que “es podria haver demanat la declaració del maquinista”. “Aquesta valoració al nostre parer evidencia l’existència d’elements probatoris disponibles, que haurien d’haver estat aportats a l’expedient administratiu per la mateixa administració, que a sobre és qui en tindria la facilitat probatòria. La regulació del principi de veracitat exigeix expressament l’aportació de tots els elements probatoris disponibles. En aquest cas, la falta d’aquella prova no es pot exigir a la sancionada, però és el que fa la sentència i vulnera així el dret a la presumpció d’innocència. Tampoc la sentència assenyala quina va ser l’afectació a la seguretat ciutadana, que seria un dels elements de la infracció” explica Martínez. “Per això, tot i que no cap recurs ordinari, estem estudiant la possibilitat de presentar un recurs contra aquesta sentència, perquè es vulneren drets fonamentals” afirmar l’advocada.

Des de la recepció de les multes, imposades sota l’empara de la llei mordassa, les feministes han denunciat els intents per part de l’Estat d’oprimir el moviment feminista mitjançant el desgast i l’asfixia econòmica: en total, les sancions proposades ascendeixen fins als 11.000 euros, de les quals ja han hagut de pagar-ne 7.000.

Pujar