20 de gener de 2021 20/1/21

El Consell de l'Horta posa en marxa el Pla de Desenvolupament Agrari de l'Horta de València

El Consell de l'Horta posa en marxa el Pla de Desenvolupament Agrari de l'Horta de València - (foto 1)
  • La consellera d'Agricultura i Transició Ecològica, Mireia Mollà, presideix la sessió en la qual també s'ha aprovat el pressupost de 2,4 milions d'euros per a posar en marxa les accions de desenvolupament i dinamització de l'Horta

MÉS FOTOS
El Consell de l'Horta posa en marxa el Pla de Desenvolupament Agrari de l'Horta de València - (foto 2)

El Consell de l'Horta ha fet aquest dimarts un pas més en els seus objectius per a protegir, preservar i posar en valor les 11.000 hectàrees d'horta que conformen un cinturó i pulmó verd a la comarca de l'Horta.

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha presidit les dues sessions plenàries, celebrades en la recentment rehabilitada Alqueria del Moro.

En la primera s'ha completat la configuració de l'òrgan executiu, mentre que en la segona s'ha aprovat el Pla de Desenvolupament Agrari de l'Horta per a posar en marxa les actuacions i mesures previstes per a dinamitzar aquest enclavament únic, patrimoni natural i senyal d'identitat de valencianes i valencians.

L'òrgan executiu integra a tots els agents implicats en l'àmbit de l'horta de València. Al grup institucional fundador format per Conselleria, Diputació de València i Ajuntament de València s'han sumat representants de la Conselleria amb competències al mediambient, agricultura, patrimoni cultural, economia i ordenació del territori, així com representants dels Ajuntaments que formen part del cordó de l'horta valenciana (Albuixec, Quart de Poblet i Rocafort), de les associacions agràries (AVA, COAG, La Unió i UPA) i de les entitats ecologistes i de la societat civil, representades per Acció Ecologista Agró i la plataforma Per l'Horta.

De la bateria de propostes que inclou el Pla de Desenvolupament Agrari, tres són les que el Consell de l'Horta ha definit com a prioritàries per a començar a treballar. Aquestes es fonamenten en el disseny i gestió dels bancs de terres, la seguretat del camp i dels agricultors enfront dels robatoris i la promoció dels productes de proximitat de l'horta de València.

"Hem destacat tres eixos de treball que, encara que no seran els únics, impacten en tres dels desafiaments del camp valencià: el relleu generacional i el fre a l'abandonament de terres, les plenes garanties de l'agricultor davant un problema que implica cada any pèrdues per damunt dels 20 milions d'euros i l'aposta per una alimentació sostenible, de proximitat, de temporada i amb un gran valor afegit com són els productes de la nostra Horta", ha explicat Mollà.

No és la primera vegada que la consellera es pronuncia en aquest sentit. Aquest dilluns, durant la presentació de l'Informe d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana, va incidir en què "són els productes que tenim més a prop els que han d'acabar en la nostra taula i no els que vénen de tercers països que trenquen amb el Pacte Verd Europeu en matèria de sostenibilitat i de lluita contra el canvi climàtic".

La creació de la marca "Horta de València" serà l'encarregada d'articular la promoció dels productes hortofructícoles valencians, que començarà amb un projecte pilot per a avaluar les millores en la traçabilitat, la percepció i el consum. Aquesta iniciativa col·laborarà estretament amb el sector de la gastronomia i la restauració perquè aquests productes arriben als bars i restaurants valencians.

El següent pas del Consell de l'Horta implica crear l'òrgan consultiu que estarà participat, a més, per representants del Tribunal de les Aigües, de la Real Séquia de Montcada, de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, així com d'entitats de gestió i participació de l'Horta.

La consellera ha subratllat el paper que tindrà aquest òrgan consultiu en la "governança conjunta per a aportar, sumar, ampliar, integrar i comptar amb la veu de tots els implicats, afectats i participants, d'alguna manera, en l'àmbit de l'horta".

Pujar