elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ana Conesa, investigadora de l’I2SysBio, nova fellow de la Societat Internacional de Biologia Computacional

Ana Conesa, investigadora de l’I2SysBio, nova fellow de la Societat Internacional de Biologia Computacional

    La investigadora Ana Conesa Cegarra, de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio, UV/CSIC), ha estat escollida nova fellow de la Societat Internacional de Biologia Computacional (ISCB), una societat acadèmica mundial que integra personal investigador en biologia computacional i bioinformàtica, i que dedica els esforços a millorar l’impacte científic i social de la biologia computacional.

    La ISCB reconeixerà oficialment com a fellow Ana Conesa durant la conferència ISMB/ECCB de 2023 que se celebrarà del 23 al 27 de juliol a Lió (França), i ho farà per les interessants aportacions de la científica al camp de la genòmica funcional, l’expressió gènica i l’anàlisi multiòmica, gràcies al desenvolupament d’eines bioinformàtiques àmpliament utilitzades per biòlegs i bioinformàtics. Conesa ha estat pionera al camp de la transcriptòmica de lectures llargues i ha desenvolupat més de 20 eines utilitzades per desenes de milers de científics i científiques de tot el món.

    Ana Conesa Cegarra és Professora de Recerca a l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes de Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a València, i Professora de Cortesia a la Universitat de Florida. És enginyera agrònoma per la Universitat Politècnica del València i doctora en microbiologia molecular per la Universitat de Leiden dels Països Baixos. Després de deu anys investigant als Països Baixos, va tornar dins del programa Ramon y Cajal de recuperació de talent a l’Institut d’Investigacions Agràries de València i posteriorment va ser directora del Laboratori de Genòmica de l’Expressió Gènica al Centre de Recerca Príncep Felip de València. El 2014 va ser contractada per la Universitat de Florida com a full professor en bioinformàtica, ja que va exercir fins al seu ingrés al CSIC el 2021.

    Amb més de 20 anys d’experiència en el camp de la biologia computacional i bioinformàtica, la investigadora té un ferri compromís amb el desenvolupament de mètodes bioinformàtics d’alta qualitat per ajudar la comunitat científica en general a analitzar dades d’expressió gènica. Va ser la primera bioinformàtica a ingressar com a membre de la Reial Acadèmia d’Enginyeria d’Espanya i és membre honorífic de la Societat Espanyola de Bioinformàtica i Biologia Computacional.

    El laboratori desenvolupa mètodes computacionals per a l’estudi de la funcionalitat del transcriptoma i la integració de dades multiòmiques per al modelatge de processos de desenvolupament i malaltia. Així mateix, ha creat més d’una vintena d’eines de programari que són utilitzades per desenes de milers d’investigadors de tot el món. Ha estat pionera en la creació de mètodes computacionals per aplicar les tecnologies de seqüenciació de molècula única a l’estudi del transcriptoma. Algunes de les seues eines de programari més populars són Blast2GO, PaintOmics, maSigPro, NOISeq, Qualimap, SQANTI, tappAS, etc.

    Es tracta de la tercera espanyola reconeguda com a fellow per la Societat Internacional de Biologia Computacional. Els altres dos són Alfonso Valencia, investigador del Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació, i Nuria López-Bigas, científica de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona).

    Pujar