elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís i Més per Mallorca reclamen "reforçar les bases de Salvament de Palma i València" sense desmantellar-ne cap

Compromís i Més per Mallorca reclamen "reforçar les bases de Salvament de Palma i València" sense desmantellar-ne cap
  • El Ministeri de Foment preveu traslladar l’helicòpter d’emergències de València a Palma a partir de l’1 de gener

  • Les dues formacions, reclamaran al Senat una atenció digna per ambdós territoris i recorden el maltractament continuat que pateixen de l’Estat

El senador de Compromís, Carles Mulet i el senador de Més per Mallorca, Vicenç Vidal, ambdós del Grup de l’Esquerra Confederal del Senat, han reclamat al Ministeri de Foment que “no encete una baralla entre comunitats autònomes per la seu del servei d’helicòpter d’emergències”, que fins ara es troba a València. El servei depenent de Salvament Marítim atén qualsevol emergència les 24 hores del dia els 365 dies de l’any i disposa de nou pilots i nou rescatadors, personal necessaris per atendre qualsevol urgència i despegar en menys de 10 minuts. Foment pretén fer un intercanvi entre els equips de València i Palma a partir del primer dia de 2020.  

En l’actualitat aquestes unitats d’helicòpters d’emergències (Helimer) es troben a Reus, València, Almeria, Jerez, Tenerife, Las Palmas, La Coruña i Gijón i hi ha tres bases localitzades a Palma de Mallorca, Santiago de Compostela i Santander. “El fet de desmantellar un equip per vestir-ne un altre tindrà uns efectes negatius sobre la seguretat dels usuaris valencians i murcians”, ha assenyalat Vidal. Per la seua banda el senador valencià Mulet ha proposat “atendre les legítimes reivindicacions dels balears, atès l’elevat nombre d’emergències marítimes que enregistren”. Els dos senadors, integrants del Grup de l’Esquerra Confederal del Senat han remarcat que “les dues necessitats són legítimes d’atendre i, per tant, Foment ha de ser sensible a les peticions i cobrir els mitjans per atendre emergències com mereixen aquestes autonomies costaneres de l’Est peninsular que, a més, son reiteradament maltractades pel finançament i serveis de l’Estat, tot i que aporten al conjunt del país molt més del que reben”, han destacat Mulet i Vidal.     

Deixar amb menys mitjans València com una base localitzada, implicaria una espera que podria superar l’hora, un temps fonamental en aquesta classe de rescats, sovint carregats de risc. Balears ampliaria el seu status i presència de mitjans i els treballadors de València es destinarien a Palma. Per a Mulet “tot és possible en el sector de l’administració i tot està previst en la normativa de contractes i plecs de condicions” i ha instat el ministeri que dirigeix interinament José Luís Ábalos a “reforçar la situació de mitjans de salvament a les illes Balears dotant-la de l’estatus que siga necessari i mantenir la base de València, atès el trànsit marítim existent, la superfície que cobreix des del sud del Delta fins el Cap de Pals, la rellevància del port de València, els moviments migratoris i el trànsit marítim recreatiu”.

Per a Vicenç Vidal “l’Estat maltracta de forma clara en inversions i serveis ambdós territoris i treballarem al Senat per revertir i denunciar aquesta situació sempre que calgui, ja que no ens podem permetre el luxe de seguir tenint uns pitjors serveis i qualitat de vida”, ha dit.

Pujar