elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Es compleixen 65 anys de la gran riuada de València que va provocar 81 morts

Twitter @p_glvz
Twitter @p_glvz
  • Tots els rius, rambles i barrancs entre el Magre i Palància, inclòs el Túria, es van desbordar un dia com hui fa 65 anys

Un 14 d'octubre de 1957 València va patir un dels pitjors episodis de la seua història més recent. El riu Túria es va desbordar al seu pas per la ciutat i va provocar un caos absolut en el qual van perdre la vida 81 persones.

L'altura de l'aigua va arribar a superar els 5 metres en alguns barris, la qual cosa va suposar nombrosos desastres en centenars d'habitatges i llocs públics que van quedar negats, com el Museu de Belles Arts de València.


L'Agència Estatal de Meteorologia en la Comunitat Valenciana ha elaborat un interessant fil de twitter en el qual compta alguns dels detalls més assenyalats d'aquesta tragèdia. En ell s'indica que tots els rius, rambles i barrancs entre el Magre i Palància, inclòs el Túria, es van desbordar un dia com hui fa 65 anys.

Un record que encara es manté viu als carrers de València, on es poden trobar plaques recordant la riuada i el nivell aconseguit per les aigües.

L'AEMET destaca que aqueix dia els mitjans de comunicació van poder avisar amb unes hores d'antelació als valencians de l'època, evitant així una tragèdia encara major que la que es va produir.

Les primeres notícies que el Túria venia crescut van començar a rebre's per telèfon des dels llocs de la Guàrdia Civil i també a través d'alcaldes de pobles del Camp de Túria. L'alcalde de Pedralba, Ernesto Pérez Serigó, poc després de les nou de la nit avisava al Governador Civil que el Túria havia experimentat una crescuda alarmant. Faltaven 3 hores perquè la riuada arribara a València.


A les onze de la nit del dia 13 no plovia a la ciutat i tampoc ho havia fet durant aqueix dia. Tampoc a aqueixa hora s'apreciava un augment en el cabal del riu a la ciutat de València, però les autoritats, en prevenció, van començar a organitzar tasques de socors, recorda l'AEMET.

La primera avinguda va arribar a primera hora de la matinada del dia 14 d'octubre de 1957. A aqueixa hora no plovia a la ciutat i el dia 13 tampoc ho havia fet, però ho va fer abundantment i amb tempesta en el llit mitjà i alt del Túria.

La 'riuà' va posar sobre la taula la necessitat de desviar el llit del va riure i traure'l de la ciutat, obligant a dibuixar l'actual llit del Túria i convertint-lo en l'actual jardí urbà que coneixem.


Pujar