Castellano

Les claus de l'ampliació del Port de València

Les claus de l'ampliació del Port de València
  • En què consisteix? Quan costarà i qui ho pagarà? Quines conseqüències tindrà? Generarà més ocupació?

Els ho ha avançat elperiodic.com: El Govern ha donat llum a veure l'ampliació del Port de València, concretament la construcció d'una nova terminal de contenidors funcional i operativa que completa l'ampliació nord d'aquesta gran infraestructura clau.

Què és l'ampliació?

La terminal de contenidors projectada per a les aigües interiors de l'ampliació nord del Port de València, expliquen des de l'Autoritat Portuària de València, és “un exemple clar d'infraestructura que compatibilitza sostenibilitat i creixement”.

D'una banda, la nova terminal serà la més avançada mediambientalment del món i, d'altra banda, contribuirà a generar ocupació i riquesa a la Comunitat Valenciana i Espanya. Aquesta infraestructura reforçarà la posició de Valenciaport a la Mediterrània i la tasca d'empresa tractor al servei de l'activitat econòmica espanyola.

Quan costarà l'ampliació i qui la pagarà?

La nova terminal de contenidors suposarà una inversió propera als 1.400 milions d'euros: 400 públics i 1.000 privats. Tot això generarà un important impacte econòmic tant en la fase de construcció com quan entre en funcionament.

Quins efectes econòmics i en l'ocupació tindrà?

Segons l'estudi sobre l'impacte de la nova Terminal de Contenidors de l'Ampliació Nord del Port de València que va elaborar l'Institut de Transport i Territori (ITRAT), el 2030, amb la nova terminal a ple funcionament, l'impacte econòmic del port de València representarà en termes de valor afegit el 2,27% del conjunt de la Comunitat Valenciana i l'ocupació superarà els 44.000 llocs de treball, el salari mitjà dels quals estarà al voltant dels 32.000 euros anuals. En conjunt, el port de València representarà el 2,2% de tota la feina de la Comunitat Valenciana.

Quines implicacions tindrà al medi ambient?

Un dels temes més delicats i que ha enfrontat partits polítics valencians ha estat l'impacte mediambiental. Precisament l'informe de Ports de l'Estat que acabem de conèixer determina que no cal una nova Declaració d'Impacte Ambiental després de la qual es va fer el 2007.

Des de l'APV expliquen que en matèria mediambiental la nova terminal de contenidors serà un espai sense fums, ja que minimitzarà l'emissió de CO2 mitjançant el subministrament elèctric a grues i màquines de pati, ia vaixells portacontenidors.

En el projecte presentat per TIL/MSC a Valenciaport es preveu l'electrificació del 98% dels components motrius i instal·lacions de la terminal; i a més, l'electricitat procedirà en un 100% de fonts renovables, fet que implicarà una reducció del 98% en les emissions de CO2.

En aquesta línia, l'automatització, l'ús de sistemes avançats de predicció de trànsits, el disseny dels edificis amb criteris d'eficiència energètica i el sistema d'il·luminació externa amb lluminàries tipus LED permetran minimitzar-ne el consum energètic. En el seu projecte, TIL fa una aposta important per la intermodalitat i ofereix desenvolupar una terminal ferroviària dotada de 6 vies de 1.000 metres de longitud, amb capacitat per moure 305.000 TEUs/any per ferrocarril.

Pujar