elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La ciutadania ja pot depositar el plàstic xicotet en el contenidor groc

La ciutadania ja pot depositar el plàstic xicotet en el contenidor groc
  • Sergi Campillo informa d'este “avanç” en matèria de reciclatge, “que reafirma que València és líder en el reciclatge de residus”

La ciutadania ja pot depositar les càpsules de café de plàstic en el seu contenidor d'envasos més pròxim. En qualsevol dels 3.900 que estan distribuïts per la ciutat i que permeten reciclar estes càpsules i altres xicotets plàstics com a taps, tapes i iogurts. La novetat –tal com ha informat el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo- és que l'Aliança per al Reciclatge dels Xicotets Plàstics (ARPP) va ser fundada per l’empresa Nestlé, i amb ella col·labora l'Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana, ha instal·lat un robot amb intel·ligència artificial en la planta de selecció i classificació de residus d'envasos lleugers que permetrà, des de hui, el reciclatge d'estos plàstics més xicotets.

El vicealcalde i regidor d'Ecologia urbana, Sergi Campillo, ha anunciat hui este “avanç” en matèria de reciclatge, “que reafirma que València és líder en el reciclatge de residus”; i ha explicat que amb la finalitat d'informar i conscienciar als valencians i valencianes s'ha posat en marxa la campanya “Plàstic xicotet, al contenidor groguet”, que estarà present en diversos suports de la ciutat per a animar a una gestió correcta dels residus.

“Fa un parell d'anys anunciem que ja es podien depositar les càpsules de café i altres xicotets residus d'acer i d'alumini lleuger en el contenidor groc, sent la primera capital espanyola a poder fer-lo gràcies a l'adaptació de la planta de tractament de Vaersa. Ara, amb una nova col·laboració públic privada amb empreses del sector, hem tornat a modificar tecnològicament esta planta, que és de la Generalitat i que també col·labora en este projecte, per a poder captar les càpsules de café de plàstic, que fins ara no es podien reciclar”, ha afegit el regidor, qui així mateix ha assegurat que els 3.900 contenidors d'envasos a la ciutat de València “són aptes ara per a reciclar estes càpsules de café i altres xicotets plàstics”.

“Este projecte pioner implantat en la planta de reciclatge de Vaersa (Picassent) contribuirà a reduir les taxes de rebuig a abocador d'est material i incrementar el percentatge de plàstic reciclat”, ha assegurat Campillo.

Per part seua, la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, Isaura Navarro, ha destacat que “a la Comunitat Valenciana ja som un exemple en gestió de residus i la ciutadania està cada vegada més conscienciada que amb gestos sostenibles individuals obtenim resultats positius que ens beneficien col·lectivament en l'àmbit ambiental i de salut”. Navarro també ha assenyalat que “en el Consell hem aprovat la Llei valenciana d'economia circular amb l'objectiu d'adaptar-nos a un model més resilient on apostem pels residus com la mineria del segle XXI i abandonem models caducats d'un sol ús”.

Finalment, la portaveu de la ARPP i directora de Cafés de Nestlé Espanya, Silvia Escudé, ha assenyalat que “gràcies a impulsar iniciatives com estes en què col·laborem tant empreses privades com entitats públiques, volem avançar cap a una economia circular efectiva a través de facilitar al ciutadà de València el reciclatge de xicotets plàstics com poden ser, per exemple, les càpsules de café, els taps, les tapes i iogurts, alhora que fomentem l'increment de les taxes de reciclabilitat al nostre país”.

Intel·ligència artificial

Per a fer factible esta recollida a través del contenidor groc, Nestlé, a través de NESCAFÉ DOLCE GUST, com a membre impulsor de l'ARPP, ha dut a terme este projecte experimental escalable que ha suposat la instal·lació d'un robot amb intel·ligència artificial en la planta de selecció i classificació de residus d'envasos lleugers de Picassent (València).

D'esta manera, s'afavoreix que es capture i extraga del flux de residus aquells materials plàstics de xicoteta grandària que es puguen aprofitar, per al seu posterior reciclatge.

El material obtingut s'enviarà a empreses recicladores per al seu processament. Com a resultat, es disposarà d'una gransa que es podrà emprar tant com matèria primera de segona generació per a l'elaboració de nous objectes, com per a aconseguir nous plàstics reciclats demandats pel mercat.
Precisament, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic va incloure este projecte experimental escalable en el seu “Catàleg de Bones Pràctiques d'Economia Circular”, publicat el mes de novembre passat, com a clar exemple d'economia circular.

 

Pujar