elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La ciutadania aposta per una València més verda, amable i eficient a la consulta d'inversions #DecidimVLC

La ciutadania aposta per una València més verda, amable i eficient a la consulta d'inversions #DecidimVLC
  • Les plantes d'energia solar, fer la plaça de l'Ajuntament zona de vianants i la instal·lació de banys públics al Túria han estat les propostes més votades

Onze propostes han estat les més votades a la consulta ciutadana d'inversions #DecidimVLC de l'Ajuntament de València, amb una participació del 2,6 %. Unes propostes, cinc de l'Ajuntament i sis de la ciutadania, que es repartiran els 7 milions d'euros destinats i que mostren les prioritats dels valencians i les valencianes per una ciutat amb més zones verdes, més eficient energèticament i més amable amb els vianants i les bicicletes. Les votacions i les inversions per proposta es poden consultar a la pàgina web https://decidimvlc.valencia.es/.

"La ciutadania ha decidit una ciutat més verda, sostenible, connectada i amable, una ciutat que lluita contra el canvi climàtic, pels seus espais públics i per a una millor eficiència en energia i mobilitat", ha exposat la regidora de Participació Ciutadana, Neus Fábregas, en la presentació dels resultats. La regidora ha destacat que es "continuen consolidant les eines de participació en la ciutat" i que l'augment de la participació "ha estat un èxit".

Les tres propostes més votades han estat, per nombre de vots, les plantes d'energia solar als edificis municipals, que es faran als cementeris General, Cabanyal, El Grau i Benimàmet; la proposta de fer la plaça de l'Ajuntament zona de vianants; la instal·lació dels banys públics al jardí del riu Túria —quatre de nova creació i dos que es podran rehabilitar—, que permetrà disposar d'un bany a una distància màxima de 600 metres.

En quarta posició ha quedat la proposta #ValènciaSolar, que consisteix en la instal·lació de pèrgoles fotovoltaiques i punts de càrrega per a cotxes i bicicletes elèctriques als següents espais: plaça de Rojas Clemente (barri Botànic), pàrquing mercat de Castella (barri de Tres Forques), parc al costat del mercat del Cabanyal, parc als carrers de Josep Maria Bayarri i Roure (barri de la Llum) i al pàrquing del carrer Pavia, al costat del col·legi Blasco Ibáñez (barri Cabanyal-Canyamelar).

Les següents propostes més votades, per ordre de vots, han estat la il·luminació sota els ponts del jardí del Túria, fer una València més verda amb la plantació d'arbres als escocells i les mitjanes d'avinguda que estiguen buits; el carril bici a les Grans Vies Ferran el Catòlic i Ramon i Cajal; la instal·lació de wifi públic a 21 edificis municipals dels 15 Pobles de València; el soterrament de contenidors de residus urbans en nuclis històrics; el carril bici a l'avinguda Primat Reig; i la millora de l'eficiència energètica en l'enllumenat.

En esta última proposta s'ha ajustat el pressupost en 1.276.676 euros, que inicialment estava pressupostada per 2.627.343 euros, ja que en ser l'última proposta el servici l'ha adaptada a la quantitat restant dels 7 milions d'euros. Això s'ha aconseguit fent menys intervencions a la zona sud i nord de la ciutat. Les actuacions previstes en la zona sud es localitzen en Malilla, Nou Moles, General Urrutia, El Perellonet i Camí Nou de Picanya. En la zona nord les actuacions seran als carrers de Manuel Candela, Vall de la Ballestera, Pobla de Farnals, Dolores Marqués, Pare Barranco, l'Alguer, Germans Fabrilo i a l'avinguda de General Avilés.

 

Inversions per proposta

Els 7 milions d'euros de la consulta ciutadana es repartiran de la següent forma: plantes d'energia solar (147.000 euros), fer zona de vianants la plaça de l'Ajuntament (450.000 euros), banys públics al Túria (650.000 euros), pèrgoles fotovoltaiques (680.000), il·luminació sota els ponts del Túria (185.324), una València més verda (2.100.000), carril bici a les Grans Vies Ferran el Catòlic i Ramon i Cajal (320.000), wifi públic als Pobles (96.000), el soterrament de contenidors de residus urbans en nuclis històrics (575.000), el carril bici a l'avinguda Primat Reig (520.000), i la millora de l'eficiència energètica en l'enllumenat (1.276.676)

 

Xifres de participació

Pel que fa a les xifres, a la consulta ciutadana han participat un total de 17.554 persones, respecte a les 15.338 de la consulta de març de 2017. Unes dades importants considerant que la consulta d'ara s'ha realitzat en dos meses i ha suposat un percentatge de participació del 2,6 %, mentre que l'anterior va durar cinc mesos i va aconseguir una participació del 2 %.

La pàgina web ha rebut un total de 109.385 visites durant tot el procés, mentre que a l'anterior consulta van ser 100.370 visites. Pel que al sexe, en la consulta han participat 9.298 dones font a 8.256 homes, i la població d'entre 30 a 50 anys és la que més ha participat respecte a les franges d'edat. La regidora Neus Fábregas ha recordat que el projecte pilot d'urna digital ha complit la seua funció a la plaça de la Mare de Déu i al Saló de Cristall per a comprovar el seu funcionament i es pretén que esta agafe major protagonisme en futurs consultes.

Pujar