elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Científiques del present i del passat protagonitzen la segona edició de 'Dones i ciència al Botànic'

Científiques del present i del passat protagonitzen la segona edició de 'Dones i ciència al Botànic'
    MÉS FOTOS
    Científiques del present i del passat protagonitzen la segona edició de 'Dones i ciència al Botànic' - (foto 2)

    Després de l'èxit de la primera edició, el Jardí Botànic de la Universitat de València acull, del 12 al 15 de febrer, una nova edició de 'Dones i ciència al Botànic', en què expertes en diferents camps ens contaran ciència, passada i present, realitzada per dones. Organitzat amb la col·laboració de La Físca del Grel, el cicle inclou xarrades divulgatives, una taula redona on participen Elena Martínez, Vicerectora d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat de la Universitat de València, i Josefina Bueno, Directora General d'Universitat, Investigació i Ciència, i un espectacle teatral científic guardonat per la seua originalitat destinat al públic escolar i familiar.

    Dones i ciència al Botànic pretén seguir contribuint a fer visibles els treballs de les científiques passades i presents, les seues aportacions, fomentar l'accés als àmbits científics i tècnics a dones i xiquetes i reflexionar sobre les polítiques necessàries per fer front a un problema que continua vigent: l'escletxa de gènere en els sectors de la ciència, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques. Rescatar noms oblidats de la història de la ciència, visibilitzar les fites aconseguides, donar veu a referents actuals i posar damunt la taula les barreres que impedeixen l'accés de més dones i xiquetes a la ciència i possibles solucions, són algunes de les propostes del cicle per tal d'inspirar generacions presents i futures i promoure la incorporació de més dones al món científic.

    Les activitats de Dones i Ciència al Botànic són d'entrada lliure fins completar aforament. Les dues conferències tindran lloc a la sala Hort de Tramoieres, mentre que la taula redona i el teatre científic se celebraran a l'Auditori Joan Plaça del Botànic (entrada pel c/ Beat Gaspar Bono).

    PROGRAMA:

    La primera jornada del cicle serà el dimarts, 12 de febrer, a les 19 h. La botànica Olga Mayoral compartirà la seua línia d'investigació, centrada en la importància de l'educació científica fora de l'aula, en espais naturals i jardins botànics, en la xarrada De la botànica de campo a la didáctica de las ciencias. A continuació, Rosa Porcel, investigadora de l'Institut de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana, abordarà en ¿Alimentos "naturales"? el tema dels aliments modificats genèticament i explicarà que res del que mengem actualment és "natural".

    El dimecres, 13 de febrer, serà el torn de l'astrofísica Elena Denia que, en Calculadora de estrellas, contarà com fou una astrònoma la que ens proporcionà una vara per mesurar l'univers. Una possibilitat, la de calcular distàncies, que descobreix un mapa de profunditat, que existeixen altres galàxies i que l'univers està en expansió. Tot seguit, Olga Mena, científica titular del CSIC, parlarà d'Invisibles en el Cosmos, en referència tant a la matèria i energia desconeguda i invisible com al paper de les dones en cosmologia, que també han dut a terme descobriments rellevants. Simultàniament a les xarrades, l'artista Ana Beltrán realitzarà una intervenció inspirada en el contingut de les xarrades.

    Aprofitar tot el talent. Polítiques d'igualtat i ciència és el títol de la taula redona que tindrà lloc el dijous, 14 de febrer, en què participaran Elena Martínez, Vicerectora d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat de la Universitat de València; Josefina Bueno, Directora General d'Universitat, Investigació i Ciència; Eva Barreno, botànica i investigadora; Mariam Tórtola, física i investigadora, i Maria Teresa Samper, sociòloga i investigadora, amb la moderació de la periodista Pilar Almenar.

    Per tancar el cicle, divendres 15 de febrer, tindrà lloc l'espectacle de teatre científic Científicas: pasado, presente y futuro, una activitat dirigida a xiquetes i xiquets d'entre 8 i 14 anys en què cinc investigadores de la Universitat de Sevilla donen vida a cinc investigadores del passat i conviden a les científiques del futur (les xiquetes assistents a l'espectacle) a formar part del món de la ciència. A càrrec d'Isabel Fernández, M. del Carmen Romero, Adela Muñoz, Clara Grima i M. José Jiménez.

     

    Pujar