elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Centre del Carme reflexiona amb Paula Valero sobre la precarització laboral i l'acceleració de la societat

El Centre del Carme reflexiona amb Paula Valero sobre la precarització laboral i l'acceleració de la societat

    El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, acompanyat per l'artista Paula Valero, ha presentat l'exposició "Elogio de la procrastinación (en construcción)", que es podrà veure al Centre del Carme fins al 27 de maig.

    La procrastinació és un concepte utilitzat actualment que es resumeix en el modisme: "deixa per a demà el que pugues fer hui", i que en els nostres dies correspon a la imatge de l'esgotament comú davant de l'acceleració i precarització de les nostres existències, col·lapsades per una quantitat de treball i obligacions que no arribem a exercir en la seua totalitat.

    A partir d'aquesta idea, l'artista valenciana establida a París, Paula Valero, ha creat, més que una exposició, un dispositiu que es s'activarà al Centre del Carme al llarg dels pròxims quatre mesos per a crear, amb l'ajuda d'altres artistes convidats i el públic assistent, un elogi de la procrastinació.

    El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha explicat que "a partir de la creació contemporània, el Centre del Carme està oferint al públic propostes que conviden a la reflexió i al qüestionament del sistema global i, al mateix temps, estem tensant els límits de l'àmbit expositiu transformant-lo, actualitzant-lo, amb projectes que estan en procés, com un laboratori de creació on l'exposició no és el final sinó l'inici d'un procés d'investigació i on l'artista i el públic convergeixen en un projecte comú".

    "L'exposició obri un espai per a la reflexió compartida a prop de la nostra pròpia existència. Parlar de procrastinació en realitat és una oportunitat per a parlar del temps de vida que dediquem a la producció i de com aquesta forma de vida ens esgota i en aquest esgotament vivim" explica Paula Valero.

    L'artista ha afegit que "considerat com un símptoma pel sistema, que naturalment insisteix a combatre'l o manipular-lo a favor seu (a través de manuals d'autoajuda, etc.), en realitat del que es tracta és de que continuem sent el més productius possible".

    La mostra es compon de peces fetes 'ex professo' per al projecte, instal·lacions on conviuen la fotografia, el dibuix i el 'collage' i on l'artista exhibeix el seu propi elogi de la procrastinació com a punt d'arrancada per a aquesta investigació en procés. Entre aquestes, un gran mural de cinc metres de llarg recorda al monstre de López Petit "la bèstia alimentada pel capitalisme".

    S'exhibeix, així mateix, una maqueta d'una possible manifestació de rebuig al treball. Aquesta maqueta es constitueix com un permís per a dir el que realment pensem i sentim sobre la distribució del temps de vida amb relació al treball.

    A partir d'aquesta maqueta, el pròxim 25 de febrer l'artista convidarà a dur a terme una activitat que consisteix a constituir una manifestació com a rebuig al treball. A partir de la composició de proclames o imatges, s'eixirà al carrer per a fer una manifestació d'una manera festiva, amb humor i alegria amb l'objectiu de reivindicar la vida.

    Així mateix, l'exposició inclou una instal·lació composta per un compendi de frases populars en relació amb el treball, així com un llistat de preguntes per a convidar el públic a deixar les seues aportacions com a elogi de la procrastinació.

    L'exposició inclou un programa d'intervencions artístiques i les proposicions d'altres persones convidades. Comptarà amb la participació dels 'performers' Santiago Ribelles, Mónica Real, Graham Bell i Kilian García, i A l'espai d'investigació amb els artistes Maurizzio Lazzarato, Vicente Arlandis, Raúl de Arriba, Miguel Molina Alarcón, Pepe Romero, José Juan Martínez i Felip González.

    Amb les aportacions de convidat i públic s'anirà component el "Elogio de la procrastinación (en construcción)". Durant els quatre mesos que durarà l'exposició, es farà una investigació amb una publicació final sobre els diferents comportaments crítics que es continuen plantejant sobre formes d'emancipació en tots els aspectes de la vida.

    Pujar