elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Centre del Carme acosta la lluita pels drets de la dona en el tercer món amb el projecte ‘Resiliència al Sahel’

El Centre del Carme acosta la lluita pels drets de la dona en el tercer món amb el projecte ‘Resiliència al Sahel’
  • Emmarcada dins de la convocatòria ‘Altaveu’, d’inclusió i cohesió social, el Centre del Carme inaugura la mostra ‘Resiliència al Sahel’ organitzada per l’ONG Movimiento por la Paz

MÉS FOTOS
El Centre del Carme acosta la lluita pels drets de la dona en el tercer món amb el projecte ‘Resiliència al Sahel’ - (foto 2)

El Centre del Carme Cultura Contemporània presenta l’exposició ‘Resiliència al Sahel’, una proposta emmarcada dins de la convocatòria ‘Altaveu’, d’inclusió i cohesió social del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

‘Resiliència al Sahel’ és un projecte al voltant de la participació, l’enfortiment i l’apoderament de la dona en la comunitat rural de Doguerawa (Níger). A través d’una exposició fotogràfica, es pretén fer partícip la ciutadania, des de la sensibilització i la informació, dels processos socioeducatius que desenvolupa l’ONG Movimiento por la Paz en la delegació valenciana.

El visitant recorrerà l’exposició amb l’acompanyament de les persones nigerines a través dels continguts escrits en primera persona; experiències personals que versen sobre quatre rutes de millora dels nivells de protecció social dels grups més vulnerables: dret a la salut i nutrició; accés a l’aigua, sanejament i higiene; dret a salut sexual i reproductiva, i una quarta ruta en què s’invita el visitant a participar en la mostra aportant nous drets per a la dona, reflexions entorn dels drets humans.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha inaugurat aquest matí la mostra acompanyat per Isabelle Mamadou, coordinadora de Movimiento por la Paz a la Comunitat Valenciana, i Pablo Muñoz, responsable de Cooperació a Níger.

Pérez Pont ha assenyalat que “des del Centre del Carme, entenem l’educació i la mediació no només com l’àmbit de relació entre l’art i el públic, sinó com a camp expandit que comprén diferents coneixements i realitats que creuen el centre d’art. En aquest sentit, el programa ‘Altaveu’ busca donar veu a diferents agents socials i culturals que, a través del seu treball, generen un intercanvi de sabers entre diferents comunitats; en aquest cas, entre el Sahel i València”.

Segons Isabelle Mamadou, “Movimiento por la Paz treballa per la plena igualtat i la defensa dels drets de les dones en diferents països. Aquesta exposició no només busca donar a conéixer el projecte al Sahel, és una eina socioeducativa que proposa un diàleg amb les persones nigerianes, un dispositiu d’educació per a ciutadania”.

El projecte disposarà de tallers educatius per a activar diàlegs compartits des de la corresponsabilitat amb la justícia social i la defensa dels drets humans. Els tallers recorreran les quatre rutes de millora dels nivells de protecció social dels grups més vulnerables de la comuna rural de Doguerawa a Níger, a través de l’enfortiment de les capacitats de la població i l’apoderament de les dones.

Resiliència al Sahel

La resiliència és la capacitat de les persones, famílies o comunitats exposades a una amenaça d’anticipar, reduir l’impacte i afrontar l’adversitat, recuperar-se’n dels efectes i transformar les seues condicions de vida sense posar en perill les seues perspectives a llarg termini.

La paraula Sahel ve de l’àrab, llengua en què es traduiria com ‘costa’, ‘vora’ en al·lusió a la ‘frontera’ que constitueix aquesta regió, situada entre l’àrid desert del Sàhara i les més verdes sabanes i selves de l’Àfrica subsahariana. Aquesta frontera s’estén com un cinturó de més de 5.000 quilòmetres d’oest a est del continent africà, des de l’Atlàntic al mar Roig. El Sahel ha representat des de l’antiguitat un lloc d’enorme importància i personalitat al continent africà.

Els efectes del canvi climàtic són especialment severs en regions com el Sahel o la banya d’Àfrica, on més de 30 milions de persones s’han vist afectades per les crisis alimentàries que han tingut lloc durant els últims anys.

En l’exposició, les nigerines i els nigerins acompanyen el visitant per la comuna rural de Doguerawa, a Níger. Els proposen caminar, conéixer i compartir aquestes rutes entre València i Doguerawa, a través de les persones que viuen en les sis comunitats, de les idees i les iniciatives pels drets de les dones. Com ací a València, aquestes són rutes d’il·lusió i compromís, de treball conjunt per a descobrir les rutes que ens uneixen, per a construir dignitat al Sahel i al Mediterrani.

Pujar