elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Centre del Carme acomiada la mostra d'Isidro López-Aparicio amb una peça teatral sobre els horrors que pateixen les persones migrants

El Centre del Carme acomiada la mostra d'Isidro López-Aparicio amb una peça teatral sobre els horrors que pateixen les persones migrants
  • La ONG València Acoge presenta 'El museu dels horrors', una representació en què, a través del teatre, nou persones migrants contaran la seua realitat a l'Estat espanyol

  • La peça, que s'ofereix aquest dissabte, 12 d'octubre, serveix per a acomiadar la mostra 'La misma sombra', en la qual l'artista Isidro López-Aparicio reflexiona sobre la identitat, la frontera i la migració

Darrere de cada immigrant hi ha l'abandó de sa casa i la recerca de la supervivència. Aquest desarrelament és simbolitzat en l'obra d'Isidro López-Aparicio, 'Balsa especulación humana'. En aquesta, una casa de nines viatja sobre una barca.

Aquesta barca és una de les peces que componen la mostra 'La misma sombra' de l'artista andalús Isidro López-Aparicio, que es podrà veure fins a aquest pròxim diumenge, 13 d'octubre, al Centre del Carme Cultura Contemporània de València.

La mostra, que ha estat al centre d'art al llarg d'aquest estiu per a reflexionar sobre la idea d'identitat, frontera i migració, s'acomiada aquest dissabte amb la representació de 'El museu dels horrors', de l'ONG València Acoge, amb la qual ha col·laborat l'artista.

La peça està ambientada en un futur utòpic. De la mà d'uns guies, els espectadors faran una visita al peculiar i boig món del passat, el nostre 2019, per a conéixer, a través de nou escenes ubicades en diferents espais del Centre del Carme, nou persones migrants que ens contaran, en forma de monòleg, la seua realitat a l'Estat espanyol.

L'equip de sensibilització de València Acoge mostrarà dramatitzacions al voltant dels horrors que continuen patint les persones migrants interpretant distintes escenes que, desgraciadament, estan impregnades de realitat.

El viatge finalitzarà a la sala Dormitori entre les instal·lacions, videocreacions, fotografies i 'performances' de l'artista andalús.

Activisme social

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha assenyalat que "l'obra d'Isidro López-Aparicio, des d'un profund compromís social, planteja l'art com a eina de transformació" i ha afegit que "aquesta exposició presenta al voltant de 14 accions que prenen forma d'instal·lació o de videocreació i que busquen interpel·lar l'espectador sobre la crisi migratòria entorn de la mar Mediterrània. Isidro López-Aparicio ens obri una altra mirada cap a aquella mar a la qual els valencians pertanyem, aquella mar assossegada que guarda tràgiques històries de vida i de supervivència depenent de la riba en què residisca el teu lloc de naixement".

"D'aquesta manera, el seu treball parla també d'igualtat i de drets humans, des de l'experiència d'un artista nòmada que ha treballat en projectes tant a Sudan, com a Jordània en la seua frontera amb Síria, i en diferents espais amb minories socials", explica el director del Centre del Carme.

L'obra d'Isidro López-Aparicio, íntimament lligada al compromís humà i a l'activisme social, parteix de processos integrats en el col·lectiu. La seua àmplia trajectòria com a professional de la cooperació en entorns de conflicte ha modulat la irreductible dimensió ètica de les seues propostes artístiques. "Les obres que es despleguen en aquesta exposició no són el mer resultat de la seua acció sobre diferents objectes; totes aquestes responen a una entrada directa en escena, amb una implicació plena en la realitat i amb el ferm agafador del respecte cap a l''ecosistema humà' amb què estableix el diàleg", ha explicat el comissari de la mostra, Carlos Delgado Mayordomo.

Són moltes les àrees de reflexió que es desenvolupen en 'La misma sombra', entorn de la identitat, la frontera i la migració, i el seu teixit dins de l'orde global actual. Segons el comissari de la mostra, per a López-Aparicio, "la clau resideix a actuar de manera concreta, no només conceptualment, per a posar en evidència conflictes socials de la nostra esfera pública: entre altres, la justificació de les desigualtats com a danys col·laterals d'un suposat progrés infinit; els retorns violents de l'etnocentrisme i de l'autoritarisme com a resposta a les actuals pressions migratòries; o la hipocresia de l'emmurallament tardomodern, la ineficàcia funcional del qual el converteix en una perversa 'performance' del poder".

Conscient de l'esgotament ràpid a què actualment és sotmesa qualsevol proposta cultural, López-Aparicio ha assumit un procediment que esquiva tant les reflexions oportunistes com el compromís impostat. N'és un exemple la seua vinculació amb el poble sahrauí, iniciada en 2008 quan es va sotmetre a un aïllament de 24 hores dins d'un cràter enmig del desert. El seu diàleg dilatat amb les víctimes de les mines antipersona va donar com a resultat la peça 'Free Paths Maker' (2017), un artefacte mogut per la força del vent sobre una vela elaborada amb roba de dones sahrauís i el trànsit de la qual, que estampa la paraula 'FREE' sobre un camí minat, condueix cap a una explosió estremidora.

Isidro López-Aparicio (Jaén, 1967) és artista, professor universitari i comissari. En els últims anys, el seu treball artístic se centra en l'estudi dels objectes, i el significat que aquests ocupen en la nostra vida; tot això, relacionat amb l'economia de mercat i el sistema capitalista.

L'artista ha assenyalat que "tots estem sota el mateix sol i projectem la mateixa ombra", en relació amb el títol de la mostra, i ha afegit que "la realitat és que un dels problemes que hi ha és que pareix que la vida humana té diferent valor; ¿fins a quin punt hem d'assumir la mort sistemàtica a la Mediterrània com a part del sistema capitalista en què vivim?".

Pujar