28 de febrer de 2020 28/2/20

Catalá i De Rosa anuncien la presentació d'una bateria de mesures per a obtindre fons europeus per a l´Albufera

Catalá i De Rosa anuncien la presentació d'una bateria de mesures per a obtindre fons europeus per a l´Albufera - (foto 1)
  • La portaveu i el senador reclamen a la Generalitat que aprove un nou Pla Rector d'Ús i Gestió per al parc natural i l´Albufera

La portaveu del Grup Popular, María José Catalá, i el senador del PP per València, Fernando de Rosa, han comparegut hui davant els mitjans de comunicació per a denunciar “la inacció de Compromís i PSPV davant l'emergència climàtica que viu l'Albufera” i reclamar que des de l'Ajuntament s'impulse la petició de fons europeus destinats a la recuperació mediambiental del llac.

Catalá ha anunciat que el Grup Municipal Popular defensarà una moció en el pròxim Ple de l'Ajuntament perquè el govern de Ribó i el PSPV inicien la captació de finançament, a través de fons europeus, per a desenvolupar un projecte pilot de dragatge del llac de L’Albufera, que serà determinat per un grup d'experts de les diferents administracions i sectors amb activitat al parc, implicats.

A més, la proposta d'acord de la moció, ha explicat Catalá, inclourà instar al govern municipal a dotar de majors recursos materials i humans a l'Oficina Tècnica de Projectes Europeus perquè impulse i coordine, donada la seua especificitat, aquest projecte, assegurant la seua correcta execució, justificació i explotació.

Segons ha informat Catalá, “el pressupost de l'Ajuntament de València ha augmentat en general en 111 milions d'euros, mentisques a la Devesa Albufera se li ha reduït les aportacions municipals un 13%, aquests és 200.000€ del que rebia”.

Davant aquesta falta d'inversions, Catalá ha anunciat que es reunirà divendres que ve amb el director general de Medi Ambient de la Comissió Europea al qual li plantejarà la necessitat que l'Ajuntament sol·licite ajudes europees davant l'emergència mediambiental que viu el llac.

Els fons als quals podria optar l'Ajuntament són:

Programa Life de la CE per al medi ambient i acció pel clima d'aquest període pressupostari dotat de 3.400 milions d'euros per a projectes sobre la naturalesa, l'aigua, la qualitat de l'aire, mitigació del canvi climàtic...etc.

Horitzó 2020: Programa d'investigació i innovació de la UE. 80.000 milions d'euros per a l'actual programa pressupostari.
Interreg Europe: 359 milions d'euros entorn de projectes que afavorisquen, entre altres, el passe a una economia baixa en carboni de tots els sectors.

Per part seua, el senador Fernando de Rosa presentarà en la cambra de representació territorial preguntes sobre les raons del Govern central per les quals es troba paralitzat el projecte de ACUAMED per a construir set depòsits per a recollir l'aigua pluvial de l'entorn de la pista de Silla amb la finalitat que augmentar el cabal d'aigua neta de l´Albufera.

A més, el senador popular també preguntarà al govern pels incompliments de les obligacions del conveni Ramsar per a aiguamolls de la Xarxa Natura 2000.

Pujar