elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Casa Caridad de València alerta de l'augment d'atencions durant aquest any i la cronificació de la pobresa

Casa Caridad de València alerta de l'augment d'atencions durant aquest any i la cronificació de la pobresa
  • Al gener l'ONG va començar l'any repartint 800 kits d'aliments fins a aconseguir el mes d'abril el lliurament de 1.300 d'aquests lots, la qual cosa representa un augment del 62%

La pandèmia i la conseqüent crisi econòmica ha deixat a les persones en situació de sense llar en el focus de la vulnerabilitat. Situacions de desocupació o d'ERTE, impossibilitat de pagar les factures o el lloguer són les noves necessitats que aboquen a aquestes persones a acudir a les portes de Casa Caridad. L'Associació, per això, continua atenent cada dia a més persones, adaptant els seus serveis i estant prop d'aquest col·lectiu que una vegada més estan sent els grans oblidats. Mostra d'això és que ni els usuaris dels albergs, ni els treballadors de l'entitat han rebut encara la vacuna contra el Covid-19, la qual cosa dificulta en gran manera la volta a la normalitat progressiva de les associacions del tercer sector.

En aquest escenari, Casa Caridad ha advertit d'un augment en el nombre d'usuaris que cada dia acudeixen a les portes de l'entitat a arreplegar aliments i productes de primera necessitat. En el que va d'any el lliurament d'aquests kits ha crescut un 62% passant dels 800 que es van repartir al gener als més de 1.300 que s'han lliurat a l'abril d'enguany. A més, en el que va de 2021 l'Associació Valenciana de Caridad ha dispensat més de 3.500 kits a persones i famílies que compten amb un recurs residencial i que abans acudien als menjadors socials dels seus albergs. Aquesta xifra ja supera àmpliament els nivells de l'any passat complet en el qual es van repartir 5.900 d'aquests lots (entre març i desembre).

Aquest augment en el lliurament de productes de primera necessitat és reflex de la cronificació de la pobresa que s'està donant a conseqüència de la crisi econòmica en la qual ens trobem. Amb tot això, Casa Caridad adverteix d'un canvi en els perfils entre els seus usuaris. “Persones amb contractes precaris que els han perduts per la crisi econòmica derivada de la pandèmia i que no ho tornen a recuperar, famílies que compten amb recursos residencials però que no poden pagar el lloguer, les factures o l'alimentació són el nou perfil que ja està arribant a la recerca d'ajuda. Quan aquests nous usuaris arriben a la nostra porta, l'equip de treball social intervé de manera integral i personalitzada per a conèixer la seua situació i començar una atenció que done una solució adequada a cadascuna de les necessitats”, explica Luis Miralles.

Per això, Casa Caridad des del començament de la pandèmia ha implementat nous recursos a més del repartiment d'aliments setmanal a famílies i persones, com el lliurament de xecs per a canviar en supermercats i ajudes econòmiques per a sufragar les despeses de lloguer. “Durant aquests mesos l'activitat ha hagut de canviar per a poder donar solució efectiva als nostres usuaris i a les seues noves necessitats, i així ho hem fet. Hem aconseguit adaptar-nos a les noves circumstàncies, adaptant els serveis a la realitat que vivim”, afirma Miralles.

Els grans oblidats de la vacunació

A més, malgrat la fi de l'Estat d'Alarma, l'ONG segueix sota els protocols de prevenció i normes de seguretat sanitària que es van implantar al començament. “Encara que la situació en l'hostaleria, en els horaris de toc de queda i el tancament perimetral de les ciutats haja canviat respecte als mesos anteriors a casa Caridad continuem funcionant amb les mateixes normes i indicacions que quan va començar la pandèmia”, explica Guadalupe Ferrer, gerent de l'associació. Això és així ja que l'entitat compta amb usuaris en situació de major risc en els seus albergs.

D'altra banda, l'Associació Valenciana de Caridad reivindica que encara no han rebut avís del pla de vacunació per als professionals i usuaris del tercer sector. “La vacunació dels professionals d'entitats com la nostra necessiten ser vacunats ja que tracten constantment amb persones de risc així com amb persones en situació de sinhogarismo. Els nostres usuaris de l'alberg de Benicalap que són persones amb malalties cròniques també necessiten d'una vacunació ràpida perquè l'associació puga tornar a la normalitat al més prompte possible”, conclou Luis Miralles.

Pujar