elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Carlos Pérez de Ciriza: “La música pop té la capacitat de resumir sensacions en molt poc temps”

Carlos Pérez de Ciriza: “La música pop té la capacitat de resumir sensacions en molt poc temps”

    “La música pop té la capacitat de resumir en molt poc temps sensacions que no pot un llibre” ha afirmat Carlos Pérez de Ciriza amb motiu de la presentació del seu últim llibre No olvides las canciones que te salvaron la vida (Efe Eme) en la taula redona “Llegim rock. Rock per a llegir”, que s'ha celebrat en la Fira del Llibre. En el debat també han participat la periodista musical i autora Susana Monteagudo, l'il·lustrador i autor Luis Demano i el periodista cultural Voro Contreras com a moderador.

    Monteagudo i Pérez de Ciriza coincideixen que el rock es pot llegir. “Ara a més comptem amb molts títols en castellà quan abans totes les referències eren anglosaxones”, comenta Pérez de Ciriza. “És meravellós perquè es pot llegir abans i després d'escoltar la música per a conéixer una mica més”, destaca Monteagudo.

    Tots dos han publicat recentment dos llibres des de diferents perspectives. En el cas de Pérez de Ciriza “volia enfocar la meua experiència des del particular a l'universal”. En No olvides las canciones que te salvaron la vida fa un recorregut dels seus últims 30 anys de vida a través d'una selecció de 30 cançons que formen part al seu torn de la història del pop indie. Entre l'assaig musical i la narració confessional, però també en clau generacional, relaciona temes com l'adolescència, l'amor, el periodismes musical o la família amb cançons de Pixies, New Order, Els Planetes, R.E.M., Chucho, The National, Wilco, Beyoncé o Nick Cave, entre altres. “La meua intenció era que les cançons serviren com un relat amb el qual la gent es poguera identificar”, explica. Confessa, no obstant això, que les primeres cançons tenen a veure més amb eallò personal; les més recents, amb el context sociocultural: “Als 20-25 anys el món gira al voltant d'un mateix i més endavant al voltant del que li envolta”.

    D'altra banda, Susana Monteagudo, periodista, i Luis Demano, il·lustrador, han publicat Historia ilustrada del rock (Llitera). Com a periodista musical i mare aficionada a la música, Monteagudo buscava un llibre per a compartir la seua passió pel rock amb els seus fills, però no el va trobar, així que es va proposar posar-se a treballar en una publicació amb textos curts i la il·lustració com a llenguatge. Monteagudo afirma que “no és un llibre directament per a xiquets, sinó per a compartir” i reconeix que un llibre il·lustrat fa el contingut més atractiu i interessant. Durant el procés li va resultar difícil esquivar els seus gustos personals i la perspectiva de Demano li va ajudar. “Sabia que s'anava a enfadar molta gent per la selecció“, admet al mateix temps que afirma que va comprendre el motiu pel qual “cap periodista musical home s'havia atrevit amb un llibre així”. La perspectiva de gènere està present en el llibre de forma puntual en cada dècada i en el capítol “Les dones i el rock”. “Era reticent a fer un capítol de dones rockeres però el masclisme en el rock ha sigut bestial i en fer una selecció de 13 figures per dècada et quedes en el superficial”, afirma.

    “La música en els llibres sol tindre un paper ornamental. No abunda un llibre en primera persona parlant de música”, comenta Pérez de Ciriza per a reivindicar que haurien de produir-se més llibres sobre música amb caràcter literari. “Normalment el relat està per damunt de la música i jo crec que he aconseguit un equilibri entre les cançons i el relat”, afirma. Per a Monteagudo, els llibres sobre música són una qüestió generacional: “Mentre que els joves són més receptius a altres músiques, els més veterans tenim una forma d'entendre la cultura que és llegint”.

    Carlos Pérez de Ciriza (Madrid, 1973) és periodista i escriu sobre música pop i rock des de fa anys en mitjans com El País, Efe Eme, Mondosonoro, Cartelera Túria, Rolling Stone, El Temps o Valencia Plaza. També col·labora en À Punt. Anteriorment ha publicat Morrissey y los Smiths. Inmortal luz del norte (Midons), R.E.M. El reverso del sueño americano (Midons), l'assaig Fragmentos de una década. Tendencias, transformaciones y claves del rock del nuevo milenio (Milenio) i els volums històrics Indie y rock Alternativo. Historia, cultura y álbumes fundamentales (Ma Non Troppo) i Tres minutos de magia. Una historia del power pop y la new wave (Efe Eme).

    Susana Monteagudo es dedica al disseny gràfic, al periodisme i a la gestió cultural. Des de molt jove es va interessar per la música col·laborant en fanzines i programes de ràdio i va col·laborar en l'edició valenciana de Mondosonoro durant més de quinze anys. En 2013 va iniciar el seu projecte de gestió cultural Críos&Roll amb el qual realitza concerts, tallers i activitats familiars. A més d'haver escrit per a diferents mitjans té dos llibres publicats: 100 canciones de adultos para oír con niños (Litera, 2013) i Niñas y niños. Cada una, cada uno diferente (Litera, 2016).

    Pujar