elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Biblioteca de L’ETNO és finalista del Segell CCB amb un club lector que trenca estereotips sobre la solteria femenina

La Biblioteca de L’ETNO és finalista del Segell CCB amb un club lector que trenca estereotips sobre la solteria femenina
  • El Segell CCB, dependent del Ministeri de Cultura, distingix aquells projectes innovadors de les diferents tipologies bibliotecàries espanyoles. La guanyadora ha sigut la Biblioteca del Museu Reina Sofia

MÉS FOTOS
La Biblioteca de L’ETNO és finalista del Segell CCB amb un club lector que trenca estereotips sobre la solteria femenina - (foto 2)

La Biblioteca de L’ETNO Museu Valencià d’Etnologia ha sigut finalista en la convocatòria del Segell CCB de 2023 amb el projecte ‘Fadrines: un club de lectura per a trencar estereotips sobre la solteria femenina’. La distinció que convoca el Consell de Cooperació Bibliotecària, dependent del Ministeri de Cultura, reconeix anualment aquells projectes bibliotecaris més destacats, amb el fil conductor de la Igualtat en Biblioteques.

La proposta presentada pel museu de la Diputació de València s'ha quedat a les portes de guanyar el certamen, com ja succeïra en 2019 amb el projecte ‘Espanta la por: per Tots Sants, monstres valencians!’ En esta ocasió, la guanyadora ha sigut la Biblioteca i Centre de Documentació del Museu Reina Sofia de Madrid, amb el seu projecte ‘Parlant en data’.

El diputat de Cultura, Paco Teruel, considera “un èxit haver sigut finalistes d'una convocatòria que té un gran prestigi en el panorama cultural nacional i, en concret, en l'àmbit de les iniciatives posades en marxa per les biblioteques, que no sols són fonts de saber, sinó que cada vegada més s'obrin a les noves tecnologies i a propostes innovadores que tenen com a fi última fomentar l'hàbit lector entre la ciutadania”.

Per part seua, el director de L’ETNO, Joan Seguí, ha mostrat la seua satisfacció “per haver sigut triats entre els projectes bibliotecaris destacats de 2023 i rebre el diploma de reconeixement a les bones pràctiques bibliotecàries del Ministeri de Cultura”. En paraules de Seguí, este diploma arriba “en un gran moment per a L’ETNO, no sols perquè fora distingit com el millor museu europeu de l'any, sinó perquè cada dia són més les persones que ens visiten i que descobrixen la gran faena que es fa des dels museus i l'àrea de Cultura de la Diputació”.

‘Fadrines’ i la xarxa BiblioPOP

El projecte ‘Fadrines’ naix de l'estratègia col·laborativa de la Biblioteca de L’ETNO amb les biblioteques públiques valencianes a través de BiblioPOP. En 2020, L’ETNO va publicar ‘Fadrines: el procés de no casar-s'en la societat valenciana’ en el número 8 de la col·lecció Temes d'etnografia valenciana, obra de Raquel Ferrero, conservadora de L’ETNO, i Clara Colomina. El llibre tenia com a base la investigació sobre la condició social de les dones solteres en comarques de l'interior de la província de Castelló.

L'assaig analitza l'època de les nostres iaies, que implicava un futur prefixat: casar-se i tindre fills. Les solteres no van seguir eixa norma i, conseqüentment, van encarnar un trencament amb la pauta social imposada. El treball indaga en la vivència de l'estereotip social associat a la soltera i visibilitza altres feminitats no vinculades forçosament al matrimoni, a la criança o a la cura. A partir de la publicació, la Biblioteca de L'ETNO crea un projecte cooperatiu de clubs de lectura per a les biblioteques públiques valencianes.

La majoria de les persones que participen en els clubs són dones, que han pogut verbalitzar a través d'esta lectura les seues inquietuds i opinions, parlant en primera persona sobre experiències pròpies o conegudes. La biblioteca del museu oferix els lots de llibres, la guia de lectura i la visita de les autores. Des de juny de 2022, 14 biblioteques públiques de la Comunitat han realitzat el club de lectura: Algemesí, Gata de Gorgos, Beniarbeig, Aielo de Malferit, Bocairent, Polinyà del Xúquer, Massanassa, Alaquàs, Massamagrell, Benigànim, Llíria, Xirivella, València i Onda.

Per a enguany hi ha sessions de lectura programades en biblioteques públiques de Barxeta, Llutxent, Almussafes, Quatretonda, Riba-roja de Túria, Ondara, Castelló, Callosa d'en Sarrià, Càrcer, Pego, Alginet, de nou a Algemesí i també en la seu de L’ETNO en la Beneficència. Amparo Pons, responsable de la Biblioteca del museu, afirma que continuaran treballant amb la mirada posada en la cooperació i la innovació de les seues propostes. Quant al Segell CCB, “participem per a donar visibilitat als projectes i servir de referència de bones pràctiques per a altres biblioteques especialitzades”.

Pujar