29 de setembre de 2020 29/9/20

Benimaclet acull la 1a Diada de la Jove Muixeranga de València

  • Hi participen també la Muixeranga d’Alacant i el grup de danses l’Esvaraeta

Per primera volta la Jove Muixeranga de València ha organitzat una Diada muixeranguera, que servirà per encetar els actes de celebració del 5è aniversari de la colla. L’esdeveniment tindrà lloc el diumenge 24 de novembre, amb la participació de la Jove Muixeranga de València i la Muixeranga d’Alacant, colla convidada i una de les més destacades del panorama muixeranguer. Així mateix acompanyarà les muixerangues el grup de danses de Benimaclet l’Esvaraeta. En conjunt s’aplegaran a la plaça de Benimaclet més de 200 muixeranguers, muixerangueres, músics de tabal i dolçaina, balladors i balladores.

La 1a Diada de la Jove Muixeranga de València començarà a les 11.00 al Cau Muixeranguer de València, al carrer Prudenci Alcon i Mateu, on les colles s’enfaixaran. A eixa hora s’alçarà la primera figura muixeranguera i les colles eixiran en cercavila, que comptarà amb música i més construccions, cap a la plaça. A les 12.00 es preveu l’arribada a la plaça de Benimacleti l’inici de l’actuació, després d’unes danses de l’Esvaraeta, en el format habitual de tres rondes per colla i ronda de pilars de comiat.

La Jove Muixeranga de València i la Muixeranga d’Alacant són dues colles molt representatives del nou moviment muixeranguer, que ha irromput amb força els darrers anys en el panorama de la cultura popular valenciana. La Jove Muixeranga, que es va presentar oficialment la primavera de 2015, ha anat des de llavors augmentat progressivament el seu nombre de membres; el 24 de novembre comptarà en la plaça amb prop de 120 camises taronges, el seu color oficial junt al negre. La colla de la ciutat de València ha consolidat en el seu repertori figures de cinc alçades, i enguany va actuar en la 20a Trobada de Muixerangues d’Algemesí, la més important del calendari. El diumenge provarà de repetir la algunes de les construccions més complexes del seu catàleg de figures.

De la seua banda la Muixeranga d’Alacant, la que es troba més al sud del País Valencià, acaba de complir cinc anys. Es tracta d’una de les colles amb més potencial de l’actual panorama muixeranguer, havent incorporant figures de cinc alçades al seu repertori. Organitza anualment la Trobada de Muixerangues d’Alacant, una fita destacada del calendari muixeranguer. Compta amb una vuitantena de membres, que porten vestit tradicional muixeranguer blau i blanc, els colors de la bandera d’Alacant.

La Muixeranga és la tradició valenciana de construcció de torres humanes. Ha estat declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat en el marc de les Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, la localitat de la Ribera Alta on millor s’ha conservat i la seua pràctica ha excel·lit. En els darrers anys en nombroses localitats valencianes, des de Vinaròs a Alacant, s’ha iniciat un vigorós moviment de recuperació que també ha arribat al Cap i Casal. Ara per ara ja s’ha constituït la Federació Coordinadora de Muixerangues, que compta amb 20 colles adherides.

Pujar