elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

¿Es la barraca valenciana el futur de la vivenda sostenible?

¿Es la barraca valenciana el futur de la vivenda sostenible?
  • L’alcalde de València en funcions ha participat en la inauguració del projecte d’habitatge sostenible de la Universitat Politècnica de València

MÉS FOTOS
¿Es la barraca valenciana el futur de la vivenda sostenible? - (foto 2)
¿Es la barraca valenciana el futur de la vivenda sostenible? - (foto 3)
¿Es la barraca valenciana el futur de la vivenda sostenible? - (foto 4)

L’alcalde de València en funcions, Joan Ribó, ha assistit este matí a la inauguració del Projecte Azalea de la Universitat Politècnica de València, que s’ha celebrat a l’Auditori Alfons Roig de la Facultat de Belles Arts. El projecte d’habitatge sostenible, impulsat per una representació d’alumnes de la UPV i inspirat en la tradicional barraca valenciana, es presenta al concurs Solar Decathlon, que tindrà lloc el pròxim 26 de juliol a Szentendre (Hongria).

«El Projecte Azalea té dos objectius molt interessants: la recuperació de la barraca valenciana com a alternativa d’habitatge i la protecció de l’horta valenciana, que es complementa en una sinergia multiplicadora que reivindica un espai únic i absolutament emblemàtic i tan identificatiu de València, des de l’ús de les noves tecnologies», ha argumentat l’alcalde en funcions, Joan Ribó.

«Des de l’Ajuntament volem donar suport a projectes com este, que està en sintonia amb la nostra línia de protecció i defensa de l’horta, amb la ferma voluntat de potenciar-la com un actiu fonamental de la ciutat en àmbits mediambientals i alimentaris, entre d’altres», ha explicat Ribó. «Ens satisfà que estudiants de les universitats valencianes compartisquen la necessitat de protegir un espai que està en l’ADN de valencians i valencianes i en la seua idiosincràsia tan lligada a la terra i a l’agricultura», hi ha afegit.

La sostenibilitat, la innovació i la tradició són els tres principals eixos del Projecte Azalea, que també pretén millorar l’eficiència ecològica de la construcció des de la seua fabricació fins a la seua destrucció, l’eficiència energètica, la reutilització d’aigües grises i pluvials després de passar per un sistema de depuració biològica, el cultiu ecològic i la simbiosi entre flora i fauna per a aconseguir un cultiu més sostenible.

El projecte es basa en l’arquitectura prefabricada; els habitatges són sostenibles des de la producció energètica mitjançant plaques solars fins a horts que subministren aliments de temporada. A més, s’ha prioritzat l’ús de materials autòctons de València com la ceràmica, així com l’ús de materials com la fusta i l’aïllant natural. L’estructura és de bigues i pilars de fusta laminada amb ferratges metàl·lics, la qual cosa permet que siga una estructura lleugera, construïda en sec i preparada per a ser muntada i desmuntada. D’altra banda, la fusta prové de boscos d’explotació sostenible.

El rector de la Universitat Politècnica de València, Francisco Mora, ha argumentat que «és un projecte ideat per joves compromesos que han treballat molt dur durant els dos últims anys per a aconseguir la màxima eficiència dels habitatges, les quals poden convertir-se en una opció real per a una ciutat com València». «Inspirats per la nostra cultura i tradicions, hem creat un nou habitatge que pretén redefinir la ciutat de València», explica la representant de Solar Decathlon UPV, Alina Marín.

EQUIP SOLAR DECATHLON UPV

L’equip Solar Decathlon UPV està format per més de quaranta-cinc estudiants i graduats, procedents de setze titulacions diferents, com arquitectura, comunicació audiovisual o múltiples enginyeries. L’equip valencià és una de les onze representacions seleccionades entre universitats de tot el món per a participar en la quarta edició de la competició internacional Solar Decathlon. Així mateix, el Projecte Azalea és un dels quaranta grups integrats en la plataforma Generació Espontània, llançada des de la UPV per a «ajudar els estudiants més competitius i internacionals».

La competició Solar Decathlon és una competició universitària internacional impulsada en 2002 pel Departament d’Energia dels Estats Units, amb l’objectiu de  dissenyar i construir habitatges «que consumisquen la menor quantitat de recursos naturals i produïsquen un mínim de residus durant el seu cicle de vida». Per a esta edició, es pretén «conjuminar la reducció de l’impacte mediambiental amb el manteniment del confort i la qualitat del disseny en les propostes».

Pujar