elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Augmenta un 59% la recollida selectiva de matèria orgànica en els municipis de l'EMTRE els primers quatre mesos de 2022

Augmenta un 59% la recollida selectiva de matèria orgànica en els municipis de l'EMTRE els primers quatre mesos de 2022
  • El Programa d'Educació Ambiental Emtreduca impulsa l'ús del contenidor marró a l’Horta

El dia mundial del reciclatge és un bon moment per a recordar la importància de reciclar en origen i mantindre, tots els dies, l'hàbit de portar a l'ecoparc els objectes que ja no ens servixen a casa i així donar-los una segona oportunitat. Tot això ha fet que la recollida selectiva de matèria orgànica, a través del popular contenidor marró, haja crescut un 59% en el primer quadrimestre de 2022, en els municipis de l'Àrea Metropolitana de València.

A poc a poc i en molta constància arriben les bones dades. Els municipis de l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE) que ja tenen establit el sistema de recollida selectiva de matèria orgànica han depositat un total de 15.637 tones de biorresidus en el contenidor marró, durant el primer quadrimestre de 2022, enfront de les 9.828 tones del mateix període de 2021 o les 7.432 tones de l'any 2020. Açò suposa un increment del 59% respecte a les dades de l'any passat i un 110% si les comparem amb 2020.

La tendència de la recollida de residus orgànics de manera selectiva en l'Àrea Metropolitana de València es manté a l'alça. Cal recordar que de les poc més de 2.600 tones registrades en tot l'any 2017 es va passar a les quasi 35.000 en total en 2021. Amb esta matèria, en les plantes de l'EMTRE s'obtenen milers de tones de compost d'alta qualitat que servixen per a fertilitzar els camps de l'Horta i millorar les collites de fruites i hortalisses. D'esta manera es tanca el cicle: de la terra a la taula i de la taula a la terra.

Per al vicealcalde de València i president de l'EMTRE, Sergio Campillo, l'augment del 59% en la recollida selectiva de matèria orgànica "és un pas molt important perquè significa que cada dia reciclem i separem bé els nostres propis residus domèstics". "Hem de continuar pel camí de la separació en origen dels residus. No podem tirar-ho tot al mateix contenidor", ha afegit.

Sergi Campillo ha volgut igualment fer valdre "la gran faena que es duu a terme des de l'entitat metropolitana per a evitar que molts residus acaben en l'abocador o abandonats en la naturalesa". El president de l'EMTRE ha fet una crida a la ciutadania perquè s'use la xarxa metropolitana d'ecoparcs (vint fixos i sis mòbils), amb la finalitat de "cuidar el nostre ambient, recuperar materials i ser més eficients econòmicament".

Impuls a l'ús del contenidor marró

La reducció i la separació en origen dels residus estan íntimament vinculades al reciclatge en els ecoparcs, dins del marc de l'economia circular. I és així com Emtreduca, el programa d'educació ambiental de l'EMTRE, ja està donant els seus fruits. Les campanyes realitzades al març, abril i maig en localitats de l'Horta com Paiporta, Quart de Poblet i Silla, en col·laboració amb els seus Ajuntaments, han influït en l'important augment de la recollida de matèria orgànica. Això ha comportat, a més, la reducció dels residus depositats en el contenidor gris.

A Paiporta, per exemple, és on més s'ha notat l'increment. Dels 940 quilos procedents del contenidor marró al març s'ha passat a les 77 tones a l'abril. Els residus depositats en el contenidor gris han passat en este municipi de l'Horta Sud de les 687 tones el mes de març a les 524 a l'abril. Igualment, els veïns de Quart de Poblet han passat de depositar només 86 tones de residus en el contenidor marró al febrer a les més de 351 tones d'abril.

En estes campanyes de conscienciació mediambiental, el personal d'Emtreduca es col·loca en punts estratègics del municipi, amb un estand i al costat de personal municipal, per a informar el veïnat de la importància de la separació en el domicili de la matèria orgànica. Els educadors duen a terme diverses activitats vinculades al reciclatge, l'economia circular i aclarixen dubtes sobre l'ús dels contenidors a peu de carrer.

Dades de la xarxa d'ecoparcs de l'EMTRE

Respecte a l'activitat diària de reciclatge en la xarxa d'ecoparcs de l'EMTRE, el residu rei continua sent l'enderroc. Més de 12.600 tones d'enderrocs van ser depositades en els primers quatre mesos de 2022, enfront de les quasi 13.500 tones del mateix període de l'any 2021. Este tipus de residu es deposita majoritàriament en els 20 ecoparcs fixos de l'entitat en l'àrea metropolitana de València, la qual cosa evita l'aparició d'abocadors irregulars. Destaca igualment l'increment del reciclatge de les populars càpsules de café. Dels 68.906 recipients rebuts en els primers quatre mesos de 2020 s'ha passat a les 144.221 càpsules en 2022.

Les noves tendències de l'oci audiovisual també influïxen en el reciclatge. Així podem detectar que l'augment en les subscripcions de les plataformes de streaming està darrere del reciclatge, en només quatre mesos, de més de 39.000 unitats de suports audiovisuals com a CD, DVD i les llegendàries cintes de VHS. D'igual manera, els ecoparcs de l'entitat metropolitana han rebut en el primer quadrimestre del present any un total d'11.714 unitats de tòners i cartutxos de tinta per a la impressora.

La xarxa d'ecoparcs de l'EMTRE ha rebut en el primer quadrimestre de 2022 més de 256.000 entrades de residus, enfront de les 285.206 de l'any passat i les 167.389 de 2020. Dels 20 ecoparcs fixos el que més entrades ha rebut enguany és el de Paterna (16.557), enfront de les 14.484 del de València en Vara de Quart i les 12.671 entrades de residus d'Alboraia.

MÉS FOTOS
Augmenta un 59% la recollida selectiva de matèria orgànica en els municipis de l'EMTRE els primers quatre mesos de 2022 - (foto 2)
Augmenta un 59% la recollida selectiva de matèria orgànica en els municipis de l'EMTRE els primers quatre mesos de 2022 - (foto 3)
Augmenta un 59% la recollida selectiva de matèria orgànica en els municipis de l'EMTRE els primers quatre mesos de 2022 - (foto 4)
Augmenta un 59% la recollida selectiva de matèria orgànica en els municipis de l'EMTRE els primers quatre mesos de 2022 - (foto 5)
Pujar