elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les Arts reuneix primeres figures de la direcció d'orquestra per al seu cicle simfònic

Les Arts reuneix primeres figures de la direcció d'orquestra per al seu cicle simfònic
  • Daniele Gatti, Fabio Luisi i Antonello Manacorda faran el seu debut amb l'Orquestra de la Comunitat Valenciana i el Cor de la Generalitat

  • Gustavo Gimeno, Pablo Heras-Casado i Juanjo Mena es retroben amb el públic de les Arts en la temporada 2020-2021

El Palau de les Arts reuneix primeres figures de la direcció d'orquestra per al seu cicle simfònic en la temporada 2020-2021. La programació de l'Auditori, els debuts de tres destacades figures: Daniele Gatti, Fabio Luisi i Antonello Manacorda, així com les tornades de Gustavo Gimeno, Pablo Heras-Casado i Juanjo Mena al capdavant de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana (OCV).

Amb l'epígraf 'Les Arts és simfònic', l'Auditori acull sis cites imprescindibles en què l'OCV i el Cor de la Generalitat Valenciana faran gala de la seua reconeguda solvència i versatilitat amb obres de referència del repertori simfònic i simfonicocoral des de Mozart fins a Xostakóvitx.

Pablo Heras-Casado puja novament al podi de la formació titular de les Arts -després del seu debut en 2013- per a inaugurar, el 17 d'octubre, el cicle amb una de les composicions més extraordinàries del segle XX, la 'Simfonia Leningrad' de Xostakóvitx, que s'emmarca dins de la reflexió que les Arts proposa al voltant de la resiliència de l'ésser humà com a 'leitmotiv' per a l'inici de temporada.

El director granadí destaca com un dels directors espanyols de major projecció i reconeixement tant a Europa com als Estats Units. Amb treballs amb les principals formacions i teatres, la crítica elogia el seu ampli repertori, que comprén des de la música antiga fins a les noves avantguardes musicals.

Després d'omplir la sala simfònica de les Arts amb la seua memorable 'Novena', Gustavo Gimeno prossegueix la seua incursió en el repertori mahlerià en la seua nova col·laboració amb l'Orquestra de la Comunitat Valenciana.

El valencià més internacional dirigeix el 19 de desembre la 'Simfonia núm. 3', una de les partitures més complexes, ambicioses i extenses del compositor austríac que recorre a un impressionant desplegament orquestral i vocal. Acompanyen l'OCV el Cor de la Generalitat, l'Escolania de la Mare de Déu dels Desemparats i la mezzosoprano escocesa Karen Cargill, veu admirada pel seu atractiu timbre i expressivitat, que ha captivat els auditoris més prestigiosos amb les seues interpretacions mahlerianes.

El 5 de febrer, l'Auditori rep la visita d'un dels mestres de major prestigi del panorama mundial, Daniele Gatti, el debut del qual a les Arts va haver de ser ajornat la temporada passada per la crisi sanitària. L'actual titular de l'Òpera de Roma i assessor artístic de la Mahler Chamber Orchestra dirigeix, en la seua primera col·laboració amb els cossos estables de les Arts, 'Messa da Requiem', de Verdi.

La soprano Maria Agresta, la mezzosoprano Sonia Gannasi i el baix Michele Pertusi conformen la nòmina de solistes que junt amb el CGV i l'OCV interpreten, sota la direcció del milanés, una de les pàgines més fascinants i apreciades del repertori sacre, que va introduir en la programació de les Arts Lorin Maazel en 2008.

Juanjo Mena va ser una de les primeres batutes que va treballar amb l'Orquestra de la Comunitat Valenciana durant el primer any de vida de la formació. L'actual titular de la Filharmònica de la BBC es retroba amb l'OCV el 27 de març i recupera el mateix programa que havia d'haver dirigit la passada temporada en un concert posposat per la declaració de l'estat d'alarma.

En el faristol figuren l'obertura de l'òpera 'Los esclavos felices', de Juan Crisóstomo de Arriaga, considerat com el Mozart basc, i la 'Simfonia concertant per a oboé, clarinet, fagot, trompa i orquestra', del geni de Salzburg. Com a colofó, dirigeix l'última simfonia que Schubert va compondre, 'La Gran', dita així per la seua duració i majestuositat, i precursora dels nous aires romàntics.

Antonello Manacorda es presenta per primera vegada davant del públic de les Arts el 29 de maig. El director torinés s'ha llaurat un prestigi entre les batutes europees contemporànies més importants. Estret col·laborador de Claudio Abbado, amb qui va fundar la Mahler Chamber Orchestra, ha consolidat un ampli repertori tant d'òpera com simfònic, principalment de compositors francesos, alemanys i italians.

Debuta a les Arts amb un suggeridor programa que arranca amb la cèlebre obertura de l'obra 'El somni d'una nit d'estiu', de Mendelssohn-Bartholdy, inspirada en la peça homònima de Shakespeare, seguit del cicle de cançons 'Les nuits d'eté' de Berlioz, a partir de poemes del seu amic Théophile Gautier. Com a clausura, el mestre torinés ofereix una de les obres fetitxe per a l'OCV, 'La mer' de Claude Debussy.

El cicle simfònic de la temporada es tanca el 19 de juny amb un concert especial encomanat a Fabio Luisi, un dels grans noms de la direcció orquestral del nostre temps. Actual titular de l'Òpera de Zuric i de les simfòniques de Dallas i Nacional Danesa, el mestre genovés ha sigut a més director principal del Metropolitan i director general de la Staatskapelle de Dresden.

Per al seu primer treball amb el Cor de la Generalitat i l'Orquestra de la Comunitat Valenciana, Fabio Luisi proposa una de les partitures més celebrades i apreciades del repertori simfonicocoral, la 'Novena' de Beethoven.

Pujar