elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Arranquen les novenes jornades d'Història de l'Educació Valenciana

Arranquen les novenes jornades d'Història de l'Educació Valenciana

    Ahir es van inaugurar les conferències que se celebren en la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació i en la Facultat de Magisteri fins al divendres 30 de novembre. Aquesta novena edició repassa la història dels discursos i pràctiques pedagògiques en la societat valenciana, en la pròpia capital i en les comarques o ciutats.

    "La influència de la dimensió territorial en l'educació és fonamental atendre-la quan s'analitza la història i el present de la pedagogia valenciana", va assegurar el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla, que representava a la Rectora Mavi Mestre en la inauguració de les IX jornades d'Història de l'Educació Valenciana, i va posar l'accent en la necessitat de "valorar i considerar la «territorialitat» com a factor condicionant de l'educació de la societat valenciana".

    Al costat del vicerector Hermosilla van estar presents en l'acte inaugural el coordinador acadèmic de les jornades, el catedràtic d'Educació Comparada i Història de l'Educació Alejandro Mayordomo; el degà de Magisteri, Óscar Barberá; el vicedegà de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació Santiago Mengual; i el director del Departament d'Educació Comparada i Història de l´Educació, Andrés Paya.

    Alejandro Mayordomo va destacar la resposta del públic, molt nombrós, i va elogiar la continuïtat d'unes jornades que se celebren bianualment des de 2001. "Aquestes jornades tracten de conèixer i comprendre qüestions del passat de l'educació, però responent sempre a la necessitat de fonamentar la reflexió sobre problemes i fets de la realitat actual. Idees, models i procediments que es construeixen històricament, sens dubte, i constitueixen encara avui temes rellevants", va explicar el coordinador de les novenes jornades d'Història de l'Educació Valenciana.

    Al llarg de quatre sessions, que se celebraran en la facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació (27 i 28 de novembre) i en la Facultat de Magisteri (29 i 30), diversos experts en educació realitzaran un recorregut historiogràfic per discursos i pràctiques pedagògiques en la societat valenciana, en la pròpia capital i en comarques i ciutats com Ontinyent o Xàtiva. També es revisaran peculiaritats identitàries, models i condicions socials, iniciatives innovadores... i s'analitzarà la presència en els fets pedagògics de l'obstinació dels seus actors, la incidència d'allò polític, els espais viscuts (quotidians i territorials), els canvis i resistències.

    Les Jornades, organitzades pel Departament d'Educació Comparada i Història de l´Educació i el Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, en col·laboració amb la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació i la Facultat de Magisteri, volen ser un motiu i oportunitat per a prosseguir en la tasca de repensar l'educació des de la Història, revisar les pràctiques en la seua institucionalització, aclarir l'evolució de la seua organització normativa.

    Pujar