elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Aquests són els barris de València més afectats pel COVID-19

Aquests són els barris de València més afectats pel COVID-19
  • L'anàlisi de les aigües residuals contribueixen a la “detecció precoç” de la COVID-19 en un possible rebrot

MÉS FOTOS
Aquests són els barris de València més afectats pel COVID-19 - (foto 2)
Aquests són els barris de València més afectats pel COVID-19 - (foto 3)

 Els barris de València amb major presència de coronavirus en les seues aigües residuals són Trànsits, Penyarroja, Ruzafa, Malilla i L'Amistat. Així es desprén de l'anàlisi realitzada per l'Ajuntament de València per a conéixer la traçabilitat del virus pel clavegueram de la ciutat.

Una barris que han anat variant conforme s'ha anat entrant a la nova normalitat, perquè juntament amb el moviment de les persones el COVID-19 també ha canviat de posició. Per exemple, per dates en una primera part del 8 al 14 de juny la zona més afectada era Natzaret, antic llit i Pinedo. I tan sols una setmana després – del 15 al 21 de juny – el virus va avançar fins a Quatre Carreres, l'Eixample, Trànsits, Penyarroja i Amistat.

A més, en l'últim període les restes de coronavirus van tornar a Trànsits, Penyarroja i a més es va detectar la seua presència en Ruzafa i en el barri de Malilla.

Totes aquestes dades han sigut presentats aquest dimarts per la regidora del Cicle Integral de l'Aigua, Elisa *Valía, qui ha ressenyat que els resultats que demostren que a major concentració de restes genómicos de COVID-19 en les aigües residuals, es produeix un increment de positius per PRC. Una correlació que Vàlua ha posat en valor per la seua “capacitat per a localitzar un focus ràpidament i evitar tancar València sencera en el cas d'un possible rebrot”. Així mateix, la *edila ha avançat que es conformarà una Comissió de Seguiment, que es reunirà la setmana que ve per primera vegada, amb la finalitat de “anticipar-nos i poder prendre decisions”.

Elisa Valía ha mostrat la seua “satisfacció” pels resultats que llança l'estudi, una “aposta forta que pretenem continuar segur fins a final d'any i probablement l'any que ve també”. En aquest sentit, ha posat en valor que “és un exemple de col·laboració de la quàdruple hèlice, de col·laboració públic-privada entre CSIC, Global Omnium i Ajuntament de València per a donar un millor servei a la ciutadania i protegir-la d'un perill real com la COVID-19”. Vàlua ha reivindicat que “ens estem preparant per a un possible rebrot, perquè ningú entendria que no estiguérem preparats i, per això, estem treballant”.

Gràcies a l'estudi que promou el consistori, Vàlua ha assegurat que “a la llum dels resultats i de la metodologia que estem desenvolupant, estem preparats per a afrontar amb totes les garanties per a afrontar una situació similar i, aconseguir, que l'impacte siga molt de menor en la societat en el seu conjunt i en l'economia també”.

“L'Ajuntament de València està complint la seua responsabilitat com a administració pública, preparant-se i posant a la disposició dels ciutadans per a controlar el possible contagi i les conseqüències d'aquest”. L'objectiu per al consistori és segons Vàlua “millorar la capacitat d'anticipació davant una possible situació similar i millorar el procés de presa de decisions, que les decisions que es prenguen siguen e la millor qualitat i es basen en dades objectives que permeten optimitzar els recursos que mobilitzem”.

METODOLOGIA TREBALL I RESULTATS ESTUDI

Pel que fa a la metodologia de treball, Valía ha explicat que “un dels majors beneficis d'este estudi és que ens permet localitzar on es produix l'augment dels contagis a València, ja que volem evitar coste el que coste un tancament indiscriminat de tota la ciutat. Per a això hem de saber amb el màxim detall on està localitzat el focus de contagi”. La regidora ha indicat que en un inici es va dividir València en 24 sectors, ara hi ha 30, on es va habilitar un punt que servís “de mostra representativa”. Hui dia, l'Ajuntament de València ha realitzat més de 600 anàlisi que es recullen tres vegades a la setmana. Unes dades amb els quals Valía ha remarcat “l'enorme esforç que estem fent tant des de l'ajuntament com des de les empreses implicades”.

Pel que respecta als resultats, Valía ha destacat que “teníem una tasca fonamental de validació de la capacitat anticipatòria d'esta eina, i podem confirmar que la seua capacitat és clara i està demostrada”. Una fluctuació de xifres que han experimentat un lleuger augment en les últimes setmanes, a partir del 8 de juny, que respon a la flexibilització de la mobilitat dels ciutadans i les ciutadanes així com a l'increment de les activitats, tal com ha indicat Valía. L’edil ha recalcat que les dades d'este estudi municipal “han estat contrastats amb altres dades i indicadors per a entendre millor quines són les conseqüències de la diferència de dades entre uns barris i altres”.

TRES NOVES MESURES

La regidora del Cicle Integral de l'Aigua ha anunciat que l'Ajuntament de València, després de l'anàlisi dels resultats d'este estudi, implementarà tres noves mesures. La primera d'elles és la creació d'una Comissió de Seguiment, que la setmana vinent tindrà la seua primera reunió, i en la qual participaran els servicis de neteja, protecció ciutadana i tots els que gestionen els equipaments municipals en la qual “donarem compte periòdicament des del Cicle Integral de l'Aigua dels resultats per a poder anticipar-nos i poder prendre decisions”. La segona consistix a “publicar en obert totes les dades de l'estudi, de les anàlisis que anem fent, perquè és un exercici de responsabilitat per part de l'administració”. I la tercera tracta “d’impulsar una xarxa de col·laboració amb altres ciutats, tant de la Comunitat Valenciana com d'Espanya, perquè pensem que estes eines haurien d'estar al proveïment de totes les administracions locals i que és bona forma col·laborar, perquè compartim problemes i volem compartir també solucions”.

MISSATGE DE TRANQUIL·LITAT ALS I LES TURISTES

Per a acabar, Valía ha enviat un missatge de tranquil·litat als valencians i les valencianes perquè “sàpiguen que estem treballant, vigilant tot el que ocorre a la ciutat per a anticipar-nos i que puguen reprendre la seua vida amb total normalitat al més promptepossible. Estem treballant per a garantir la seguretat de tots ells”. Una tranquil·litat que també ha transmès als i les turistes, als qui els ha assegurat que “València és un destí segur” i que “poden gaudir d'ella amb total tranquil·litat” ja que “la visita de turistes és molt important, reactivar l'economia implica reactivar també el sector turístic”.

Pujar