elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple aprova una modificació de crèdits per a impulsar el programa EDUSI Va Cabanyal

  El Ple de l'Ajuntament ha aprovat hui una modificació de crèdits extraordinaris i suplements de crèdits del Pressupost municipal de 2017 dirigida a la posada en marxa del programa EDUSI Va Cabanyal. Es tracta d'una iniciativa plurianual, amb un horitzó de 5 anys, que permetrà realitzar una intervenció integral al barri del Cabanyal.

  Tal com ha explicat el regidor de Participació Ciutadana, Jordi Peris, el programa, denominat Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI), disposa d'un pressupost de 30 milions d'euros, el 50 % dels quals vénen sufragats per fons europeus. L'ajust pressupostari aprovat pel Ple municipal en la reunió de hui suposa la redistribució d'un muntant de 390.700 euros, sense increment en el muntant total, i permetrà iniciar el programa que, tal com ha assegurat el regidor Peris, està ja preparat per a començar.

  La modificació creditícia ha sigut abonada per l'equip de govern, mentre que els grups d'oposició (PP i Ciutadans) se n'han abstingut. Este ha sigut un dels assumptes de l'Àrea d'Economia tractats en la reunió plenària de hui, en la qual, a més, s'han aprovat (amb els vots en el mateix sentit) altres dos modificacions puntuals del pressupost.

  A més, s'ha donat compte al Ple de l'informe de l'interventor sobre resolució de discrepàncies, omissions i anomalies en matèria d'ingressos en l'exercici 2016; de l'informe corresponent al primer trimestre de 2017 sobre compliment de terminis per al pagament de les obligacions municipals; dels estats d'execució pressupostària i de situació de Tresoreria a 31 de març del 2017; de la memòria del Jurat Tributari Municipal corresponent a l'any 2016, i de la creació de conceptes i subconceptes de gasto amb crèdit zero durant el primer trimestre de 2017.

  Durant el debat, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha reconegut l'esforç de l'equip de govern i del regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, per "anar depurant els drets de cobrament de l'Ajuntament", però ha manifestat els seus dubtes respecte a la plasmació en la realitat, i ha denunciat l'existència de 493 expedients amb omissió de fiscalització. En el mateix sentit s'ha pronunciat el portaveu del Grup Popular, Eusebio Monzó, que ha criticat el "baix percentatge" d'inversions en el primer trimestre de l'any, i ha explicat el seu vot per la "falta de planificació i previsió, així com generació d'incertesa".

  El regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, ha recordat que el romanent de Tresoreria que s'arreplega en els informes és "net", i ha assegurat que "l'únic perill econòmic que afligix els ajuntaments és que els seus romanents són ostatges de la negociació del Govern per a tirar endavant els pressupostos generals de l'Estat, i del blindatge que ha establit el PP amb el suport de Ciutadans".

  CANVI D'ÚS URBANÍSTIC

  Durant el debat plenari s'ha aprovat de manera definitiva la modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) relativa al canvi d'ús de l'edifici siti en el número 4 del carrer de l'Antiga Senda d'en Senent. La modificació ha sigut rebutjada pel Grup Popular, mentre que Ciutadans se n'ha abstingut. Tots dos grups han criticat la decisió del Govern local: el popular Alfonso Novo l'ha definit com una "arbitrarietat i subjectivitat"; mentre que Narciso Estellés, de Ciutadans, ha criticat que es "produïsca novament una minva de servicis i dotacions públics".

  El regidor d'Urbanisme, Vicent Sarrià, ha recordat a la corporació que la modificació d'ús afecta un immoble dotacional, però que és de caràcter privat, mai ha sigut públic, i que no ha tingut cap sol·licitud d'ús en anys ni pels servicis municipals ni per la societat civil. Es tracta d'un edifici particular que es va pretendre explotar com a residencial per a persones ancianes i jóvens, però que anys després la propietat ha demanat poder donar-li un altre ús. "I d'acord amb la llei, s'autoritza el pas de dotacional privat a terciari privat, la qual cosa, a més", ha conclòs Sarrià, "comporta beneficis al municipi (un baix, un entresòl i una compensació econòmica)".

  REGLAMENT MUNICIPAL SOBRE REGISTRE D'ENQUESTES I OPINIÓ

  També ha sigut aprovat en la sessió del Ple, i de manera inicial, el Reglament municipal sobre registre d'enquestes i estudis d'opinió. Els grups PP i Ciutadans han plantejat les esmenes al text proposat, i s'han abstingut en la votació.

  El portaveu popular, Eusebio Monzó, ha plantejat aspectes referits a les dades dels organismes autònoms municipals, i als mostrejos en períodes electorals; i ha expressat els seus dubtes respecte al Primer Baròmetre Municipal d'Opinió Ciutadana realitzat per l'Ajuntament. A este respecte, el regidor de Control Administratiu, Carlos Galiana, ha recordat que este informe va ser realitzat per una empresa privada i independent amb entrevistes a 2.210 ciutadanes i ciutadans de tots els districtes de València.

  AGERMANAMENT DE VALÈNCIA I CHENGDU (XINA)

  Finalment, el Ple ha aprovat el memoràndum d'enteniment entre la ciutat de Chengdu, capital de la província de Sichuan (República Popular Xina), i la ciutat de València per a l'agermanament entre les dos ciutats. La proposta ha sigut abonada de manera unànime pels grups municipals.

  La regidora de Turisme, Sandra Gómez, ha explicat que la iniciativa "és el primer agermanament del Govern de la Nau", i suposa que es reprenen estes accions d'intercanvi cultural, econòmic i polític, "en un context internacional en què les ciutats estan adquirint una importància creixent".

  La proposta ha partit de la mateixa ciutat xinesa, i la seua idoneïtat ha sigut abonada tant per Turisme València com pel Ministeri d'Assumptes Exteriors. Els pròxims dies 9 al 12 de maig, una delegació valenciana, integrada per representants de l'Ajuntament, Cambra de Comerç, Universitat de València, Universitat Politècnica de València, i l'Associació de Comerciants Xinesos, viatjarà fins a Chengdu, on assistiran a la seua fira d'associacions i empreses.

  L'agermanament contempla també accions de promoció turística en el mercat asiàtic, així com intercanvi d'estudiants universitaris per a la realització d'estudis de doctorat.

  Pujar