5 de juliol de 2020 5/7/20

Ajuntament i FAO rubriquen l'acord de coordinació d'accions, projectes i programes del CEMAS

Ajuntament i FAO rubriquen l'acord de coordinació d'accions, projectes i programes del CEMAS - (foto 1)
  • L'alcalde de València, Joan Ribó, i el director general de la FAO, José Graziano da Silva, han signat hui el protocol d'actuació

MÉS FOTOS
Ajuntament i FAO rubriquen l'acord de coordinació d'accions, projectes i programes del CEMAS - (foto 2)
Ajuntament i FAO rubriquen l'acord de coordinació d'accions, projectes i programes del CEMAS - (foto 3)

L'Alcalde de València, Joan Ribó, i el director general de la FAO, José Graziano da Silva, han signat este matí el Protocol d'intencions entre l'Ajuntament de València i l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i Agricultura (FAO) per a l'establiment i coordinació  de les accions, projectes i programes del Centre Mundial de València per a l'Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS). El centre serà inaugurat esta vesprada, en un acte presidit per la reina Letizia.

València és, oficialment des de hui, ciutat de referència en l'estudi, impuls i avaluació de programes i accions de foment de l'alimentació sostenible. L'alcalde Joan Ribó i el director general de la FAO, Graziano da Silva, han signat este matí el text que establix la labor de cooperació i coordinació que es desenvoluparà a través del CEMAS, el nou Centre Mundial de València per a l'Alimentació Urbana Sostenible, que serà inaugurat oficialment esta vesprada.

L'alcalde Joan Ribó ha expressat la seua «satisfacció profunda per la posada en marxa d'este centre mundial, i per haver arribat fins ací després d'un camí de quatre anys des que va començar el procés de vinculació de la nostra ciutat a través del Pacte de Milà i de la Capitalitat Mundial de l'Alimentació Sostenible 2017». «Hui és un dia gran per a València», ha assegurat l'alcalde, que ha recordat que la nostra ciutat «va nàixer en l'horta, i hem lluitat per conservar-la, amb elements emblemàtics com el Tribunal de les Aigües o la Tira de Contar, però també amb polítiques de protecció i d'impuls a l'agricultura de proximitat, com les que hem dut a terme els últims anys».

El director general de la FAO, Graziano da Silva, també ha destacat la importància d'este nou centre mundial, i ha subratllat el paper fonamental de València i de l'alcalde Ribó en agafar la bandera de la sostenibilitat i fer possible la posada en marxa. El responsable de l'agència de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura ha assegurat que són les ciutats les que han de propiciar i liderar les polítiques de sostenibilitat alimentària, i ha explicat que el paper del CEMAS serà el de «avaluar i monitorar els projectes i accions que duguen a terme més de 200 ciutats de tot el món: s'analitzaran les metodologies que desenvolupe la FAO, es determinarà i es mesurarà el seu progrés, i es recolliran i compartiran les bones experiències perquè puguen ser reproduïdes en diferents urbs», ha afegit.

L'ALIMENTACIÓ ÉS UN DRET FONAMENTAL

Tant Ribó com Graziano da Silva han lamentat l'empitjorament generalitzat de les dades sobre nutrició en tots els països del planeta. «L'alimentació preocupa cada vegada més gent, però no fem passos cap avant, sinó sembla que cap endarrere», ha explicat l'alcalde de València, qui ha destacat l'increment de la desnutrició, paral·lel a l’augment general de l'obesitat i, específicament, de l'obesitat infantil.

Per això, ha afirmat que «no podem deixar un assumpte tan important com el de l'alimentació en mans de l'espontaneïtat, de les multinacionals ni dels mercats, ja que es tracta d'un dret fonamental».

També el director general de FAO s'ha manifestat en este sentit, i ha explicat que, si bé la fam és una circumstància ja ben coneguda per les autoritats, que està controlada i localitzada als processos bèl·lics i sequeres, el problema actual principal global és la malnutrició (anèmies, obesitat, deficiències nutricionals…) «que creix de forma desordenada i descontrolada, i que exigix una resposta immediata, especialment per part de les ciutats».

El nou centre mundial, el CEMAS, naix precisament per a donar resposta coordinada des de l'àmbit municipal, sota el paraigua de l'ONU a través de la FAO. L'obertura oficial del centre tindrà lloc esta vesprada a les 19.00 hores, en la seu situada en la Marina de València.

Pujar