elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ajuntament i Federació de veïns i veïnes acorden replicar a través de les associacions els tallers formatius gratuïts que oferix l’Oficina de l’Energia

Ajuntament i Federació de veïns i veïnes acorden replicar a través de les associacions els tallers formatius gratuïts que oferix l’Oficina de l’Energia
  • Alejandro Ramon ha valorat “molt positivament” l’interés dels representants veïnals per les iniciatives municipals centrades en el dret a l’energia

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, i representants veïnals encapçalats per la presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de València, María José Broseta, s’han reunit este divendres per tractar diferents vies de col·laboració que permeten difondre de manera més àgil i directa el servici públic gratuït que s’oferix des de l’Oficina de l’Energia a tota la ciutadania. “En un context com l’actual, el treball que fem i del que es poden beneficiar moltíssimes famílies ha d’arribar a totes elles per poder ajudar-les el màxim possible”, ha afirmat el regidor.

Alejandro Ramon ha explicat que l’objectiu de l’Oficina de l’Energia és fer arribar a les famílies valencianes informació i assessorament de forma gratuïta i no sols a través de les instal·lacions del carrer de José María de Haro, sinó també a través de tot el teixit associatiu del veïnat de la ciutat, bé aportant formació des de l’oficina als representants veïnals, bé organitzant tallers com els que es fan en l’Oficina de l’Energia però des de les seus de les mateixes associacions o en qualsevol altre equipament públic als barris i pobles de València.

“El dret a l’energia és una prioritat màxima per al govern de Joan Ribó i volem que la gent puga beneficiar-se d’importants reduccions tant del consum energètic com de les factures domèstiques que han de pagar les famílies”, ha destacat Ramon, qui ha recordat que són més de 320 euros anuals de mitjana els que han aconseguit estalviar les famílies assessorades pel personal tècnic de l’Oficina de l’Energia. “Estem parlant d’un dels servicis públics més útils per als veïns i veïnes de València, sobretot en estos moments”, ha afegit.

Els tallers de l’Oficina de l’Energia

Un dels tallers que oferix l’Oficina de l’Energia és el que permet entendre la factura d’electricitat, endinsant-se en el mercat elèctric i el seu funcionament i ajudant a comprendre els conceptes que apareixen en cada factura per poder saber si és correcta la potència contractada per cada família, si tenen opció d’accedir al bo social o si saben què és la discriminació horària. A més, hi ha el taller per estalviar energia en les llars, amb consells senzills per canviar hàbits o fer xicotetes inversions que permeten reduir el consum energètic i, conseqüentment, pagar menys i guanyar en confort.

També es pot accedir al taller ‘Connecta’t al sol’ per aprendre els passos a seguir per disposar d’una instal·lació d’energia solar fotovoltaica que permeta produir l’energia necessària en una llar o comunitat de veïns i veïnes, proporcionant informació sobre la viabilitat econòmica i la legislació vigent, amb diverses bonificacions impulsades pel govern municipal. I, a més, s’oferix el taller ‘Energia per a totes’, centrat en els drets de les i els consumidors quant a l’ús de l’energia, mecanismes a l’abast quan no es pot pagar el rebut d’electricitat o informació sobre la contractació d’energia renovable.

Comunitats energètiques locals

Durant la trobada també s’ha tractat el creixement de les comunitats energètiques locals amb l’impuls de les de Castellar-l’Oliveral —pròximament en ple funcionament— i la dels barris d’Aiora i l’Illa Perduda així com la primera sorgida de la societat civil, en un col·legi públic del barri de la Malva-rosa. En este sentit, Ajuntament i veïnat han acordat col·laborar per continuar posant-ne en marxa altres de noves.

“Estem a disposició de les associacions veïnals per informar totes les persones i comunitats interessades en un element fonamental en el canvi del model energètic, com són les comunitats energètiques locals que promouen la producció de l’energia necessària per a l’autoconsum de les famílies i ens satisfà enormement trobar plena sintonia per part de la representació veïnal amb què hui hem pogut tractar esta iniciativa”, ha afirmat Alejandro Ramon.

El regidor ha volgut, a més, agrair de forma explícita la participació de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de València en la mesa de Transició Energètica, “una mostra del compromís compartit per un canvi de model energètic clau per aconseguir una ciutat descarbonitzada, amable i sostenible amb el benestar de la seua ciutadania com a màxima prioritat”.

Pujar