elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els agricultors valencians, en peus de guerra davant la baixada de preus

Els agricultors valencians, en peus de guerra davant la baixada de preus
  • Denuncien que les vendes de les seues collites no produeixen beneficis i lamenten la importació de productes sud-africans

Una marea de persones inunda el carrer Colón enfront de la Delegació del Govern al crit de “Volem dignitat”. Són agricultors procedents de tot el llarg i ample de la Comunitat Valenciana que s'han vist afectats en l'últim any per la baixada massiva de preus dels cultius i l'increment d'importacions de Sud-àfrica, contra les quals els és impossible competir. Els llauradors valencians se senten “oblidats” per part dels polítics i exigeixen que el Govern tinga en compte els seus interessos.

María Pilar és una de les afectades pel descens dels preus. Als seus 60 anys, porta des que recorda dedicant-se al cultiu de la vinya en una xicoteta pedania de Requena, primer amb el seu pare i després amb el seu marit. Enguany els preus del raïm a penes li aconsegueixen per a viure. “L'any passat no és que ens donaren molt, però ara és quasi la meitat, es paga com quan jo tenia deu anys”, lamenta l'agricultora, que comenta que enguany el raïm s'ha pagat al preu dels anys 60. “Tota la vida vaig escoltar al meu pare dir que això havia de canviar i no canvia, el camp no et dóna res”, explica afligida.

També de la comarca d'Utiel-Requena és Enrique, que cultiva les seues vinyes a Venta del Moro des dels 16 anys. Ara, ja jubilat, no pot evitar entristir-se en pensar que cada vegada són més les terres abandonades perquè no hi ha estímuls perquè els joves es dediquen al camp. “El que queda és gent gran, els nostres fills han hagut de dedicar-se a altres activitats perquè en el camp no hi havia cap raó per a continuar”, subratlla. Com a mostra, assegura que els preus del vi continuen en declivi any rere any. Això, unit a la pujada dels preus de les assegurances agràries, porta com a conseqüència que les noves generacions no s'interessen pel treball dels seus avantpassats.

Aquesta és una situació que també té molt present durant la protesta José Antonio, llaurador de la Marina Baixa. Per a ell, un dels problemes de l'agricultura és la falta de perspectiva de futur: “Un jove que ara vulga dedicar-se a ser agricultor té moltes oportunitats però ningú li assegura si després de realitzar un esforç tindrà continuïtat”, indica. En la seua opinió, gran part de la culpa que això succeïsca la tenen els polítics, que han perdut “l'interés pel camp i ens han abandonat”. A José Antonio ho acompanya el seu company Ismael, que al costat d'ell, es dedica al cultiu de nispros en el sud de la Comunitat. Lamenta que l'agricultura està “molt deixada de la mà de Déu per tots els partits”, que permeten que es comercialitze excedent de Sud-àfrica “en lloc del valencià” i mantenen els preus molt baixos. “Això és una situació crònica, porten anys dient que pujaran però el moment mai arriba, els partits prometen i després s'obliden”, comenta indignat Ismael.

L'enuig amb els polítics arriba fins al nord de la Comunitat. Pepe, treballador del camp en el *Maestrat, denúncia l'abandó de les autoritats, que ha provocat “un desastre” en el sector de la taronja i la mandarina. “S'estan arrancant tarongers perquè s'està portant el producte de Sud-àfrica sense cap garantia fitosanitària”. A més, recorda que durant l'últim any es va fer una previsió de collita per damunt de la realitat, la qual cosa va provocar que els compradors baixaren els preus. Ara, per als agricultors de tota la Comunitat, és necessari un intent “real” d'atallar el problema amb uns preus mínims de producció. En cas contrari, els llauradors asseguren que el futur de l'agricultura en el territori valencià “pinta malament”.

Pujar