elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Més de 6.700 escolars han participat a Emtreduca, el Programa d'Educació Ambiental de l'EMTRE, al 2022

Més de 6.700 escolars han participat  a Emtreduca, el Programa d'Educació Ambiental de l'EMTRE, al 2022
  • Emtreduca, el pla de l'Àrea Metropolitana de València per a una sola Terra

MÉS FOTOS
Més de 6.700 escolars han participat  a Emtreduca, el Programa d'Educació Ambiental de l'EMTRE, al 2022 - (foto 2)

La Terra és la nostra única llar i és la nostra responsabilitat protegir els seus recursos. Per això, perquè tenim una sola Terra, en l'EMTRE tenim un pla per a cuidar-la: Emtreduca. A través d'un ampli catàleg d'activitats d'educació ambiental, l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus fa seu diàriament el lema del Dia Mundial del Medi Ambient per a 2022, «Una sola Terra», que crida a viure de manera sostenible i en harmonia amb la naturalesa, a través de canvis substancials impulsats per polítiques i eleccions quotidianes, que ens guien cap a estils de vida més nets i ecològics.

En els primers cinc mesos de l'any, un total de 6.768 escolars han participat en les més de 250 activitats organitzades per l'equip d'Emtreduca, format per deu educadors i educadores ambientals. El Pla d'Educació Ambiental de l'EMTRE és una eina que està a la disposició dels 45 municipis de l'Àrea Metropolitana de València per a estendre la cultura de la sostenibilitat en la gestió dels residus.

Les sessions que més interés desperten entre els més menuts són, sens dubte, les visites a la planta de tractament i valorització de residus de l'EMTRE en Los Hornillos, en Quart de Poblet. Esta planta compta amb una aula ambiental i un hort escolar. Acompanyats pel seu professorat i guiats pels monitors d'Emtreduca, els escolars coneixen el destí final dels residus que generen en les seues llars i aprenen a elaborar el seu propi compost en l'hort de la mateixa planta. És així com comproven amb les seues mans el model d'economia circular en el taller denominat «De la terra a la taula i de la taula a la terra». Perquè la simple i quotidiana acció de reciclar ens recorda que formem part d'un món que no deixa de girar. I esta és la clau: convertir els residus en nous recursos i així retornar-li a la Terra el que ens ha donat.

La comunitat escolar també s'acosta al món del reciclatge, la reutilització i la reducció de residus, a través de visites concertades a la xarxa d'ecoparcs fixos i mòbils de l'àrea metropolitana. De fet, l'ecoparc de l'entitat en Vara de Quart (València) disposa d'una ecoaula on complementar l'aprenentatge durant la visita a la instal·lació.

El vicealcalde de València i president de l'EMTRE, Sergi Campillo, ha destacat que «estem en ple rendiment del programa d'Emtreduca i la idea és que, en els pròxims quatre anys, esta important aposta per l'educació ambiental arribe a tots els veïns i veïnes de l'àrea metropolitana».

L'equip d'educadors d'Emtreduca ha desenvolupat un conjunt de nou activitats per a tota mena de públics, en coordinació amb els Ajuntaments, centres educatius i organitzacions socials de l'Horta de València. De fet, el pla ja s'està desenvolupant en el 70% dels municipis. Estes dades reafirmen la gran aposta de l'EMTRE en l'educació ambiental, a través d'un programa de quatre anys de duració, amb una dotació pressupostària anual de 397.249,08 euros.

Cal destacar que les campanyes realitzades per Emtreduca al març, abril i maig en localitats de l'Horta com Paiporta, Quart de Poblet i Silla, en col·laboració amb els seus respectius Ajuntaments, han influït en l'augment d'un 59% de la recollida de matèria orgànica en l'Àrea Metropolitana de València. Això ha comportat, a més, la reducció dels residus depositats en el contenidor gris. Un paper important van tindre els més de 2.560 escolars de sis centres d'Educació Infantil, Primària i Secundària de Paiporta, que van rebre la visita de l'equip educatiu per a instruir-los sobre el bon ús del contenidor marró.

Per a la ciutadania en general, el pla d'Emtreduca compta amb activitats específiques com a visites a la planta de tractament de residus de Los Hornillos, on s'aborda l'adequada gestió dels residus domiciliaris i els reptes dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030. De la mateixa manera, en l'activitat denominada «Biorresidus: repte i oportunitat», els majors de la casa descobrixen la importància de la separació en origen de la matèria orgànica, el concepte de Residu Zero i nocions bàsiques sobre el model d'economia circular.

Una altra de les campanyes informatives que ha despertat l'atenció de la població adulta ha sigut la destinada a explicar els beneficis del reciclatge de l'oli domèstic i l'ús correcte dels contenidors de color taronja que comencen a poblar les localitats de l'àrea metropolitana i que també estan disponibles en la xarxa d'ecoparcs de l'EMTRE.

L'equip educatiu d'Emtreduca treballa braç a braç amb els tècnics de Medi Ambient i de Participació Ciutadana dels 45 municipis que integren l'entitat metropolitana. D'esta manera, les campanyes de conscienciació no sols arriben a col·legis i famílies, sinó que s'estendran en els pròxims mesos en mercats, polígons industrials, així com l'important i ampli teixit associatiu de l'Horta de València, com el col·lectiu faller. Cal destacar que un dels objectius del Pla d'Educació Ambiental de l'EMTRE és conéixer i reconéixer la identitat comarcal de l'Horta, a més de potenciar l'orgull d'avançar junts cap a una gestió responsable i sostenible dels residus.

Pujar