elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vaga de les treballadores de neteja de 85 instituts valencians

Vaga de les treballadores de neteja de 85 instituts valencians
  • Més de 500 treballadores e neteja en tota la Comunitat Valenciana porten mesos patint l'impagament de salaris per part les empreses Raspeig-Netalia

Més de 500 treballadores de neteja en tota la Comunitat Valenciana estan cridades a la vaga des d'aquest dilluns pels impagaments de salaris per part les empreses Raspeig-Netalia, segons denuncia Comissions Obreres. Aquestes companyies acumularien nombrosos episodis d'incompliment al llarg dels últims anys, sense que l'administració haja deixat mai d'adjudicar-los el servei.

Aquesta situació ha motivat la mobilització de les treballadores de neteja de diferents centres públics, entre ells 85 instituts d'ensenyament secundari de les tres províncies, pertanyents a la Conselleria d'Educació, i també Subdelegació de Govern, Tresoreria de la Seguretat Social, INSS, entre altres.

En alguns casos les treballadores tenen pendents endarreriments des del 2017, liquidacions del 2018 i nomines de 2018 i 2019. "Ningú treballa sense cobrar, aquestes empreses no paguen en els terminis conforme al conveni d'aplicació que és el de Neteja. Tenim cada vegada més dificultats per a fer front a pagaments i arribar a final de mes o atendre les necessitats quotidianes de les nostres famílies" denuncien.

"Molt al nostre pesar" asseguren, aquest dilluns 18 de febrer van a la vaga després de setmanes de mobilitzacions i davant el reiterat incompliment dels compromisos per part de l'adjudicatària.

Pagament dels endarreriments, rescissió i veto en noves licitacions

Les treballadores reclamen a l'Administració la rescissió del contracte per incompliment dels compromisos amb les treballadores i el veto de Raspeig i Netalia en pròximes licitacions. Les netejadores no solament acumulen retards i impagaments, la majoria tenen contractes parcials, per la qual cosa les nòmines són tan baixes que asseguren no poder aguantar més.

A la precarietat contractual i retributiva se sumen les pressions i amenaces quan a causa dels impagaments es veuen impossibilitades d'assumir el cost del desplaçament al centre de treball: "atempte a les conseqüències".

"La gran majoria tenim jornades parcials, amb salaris mitjans de 600 euros al mes però, els deutes, en molts casos ascendeixen a més de 2.000 euros. El més dur, és la incertesa de no saber si per treballar tots els dies, es cobrarà a final de mes, tenint en compte que aquesta situació es porta arrossegant des de fa anys amb aquestes empreses" expliquen. Les netejadores lamenten perjudicar els usuaris dels centres en els quals presten el servei, sol·liciten la comprensió i el suport ciutadà de les persones afectades per la vaga.

Finalment, sol·liciten que l'Administració, que és qui adjudica a les empreses aquests serveis, que intervinga per a resoldre els impagaments, que els rescindisca la licitació per insolvència econòmica, i adjudique el servei a empreses que complisquen els seus compromisos.

Pujar