elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Unió reclama a la UE que investigue per competència deslleial l'entrada de cítrics d'Egipte en el mercat comunitari

La Unió reclama a la UE que investigue per competència deslleial l'entrada de cítrics d'Egipte en el mercat comunitari
  • Lamenten que la campanya, que fins fa unes setmanes tenia un comportament positiu, “ara es ressent amb les importacions de taronges d'Egipte”

LA UNIÓ Llauradora demana a la Comissió Europea que inicie una investigació per possible dúmping comercial dels cítrics d'Egipte en el mercat comunitari i l'argumenta sobre la base del Reglament (UE) 2016/1036 del Parlament Europeu i del Consell, de 8 de juny de 2016, relatiu a la defensa contra les importacions que siguen objecte de dúmping per part de països no membres de la Unió Europea.

LA UNIÓ indica que durant els mesos de gener a abril hi ha una presència significativa en els lineals de les grans cadenes de distribució europees de cítrics procedents d'Egipte. Aqueixa competència afecta a la nostra campanya que fins fa unes setmanes tenia un comportament positiu i ara es ressent amb les importacions de taronges d'Egipte.

Els enviaments massius de taronges egípcies als mercats comunitaris provoquen un solapament evident amb les varietats dels països productors de la Unió Europea. En aquest sentit, la UE és un mercat únic i el fet que les importacions egípcies siguen més predominants en alguns Estats membres que en uns altres no implica que aquests productes no competisquen en el mateix mercat, entre si i amb la producció interna de la UE.

En aquest sentit, entre gener i setembre de 2022 es van importar 238.000 tones, sent ja el segon país importador. És en els primers mesos de cada any quan la presència de taronges egípcies és més que rellevant en els lineals dels supermercats europeus. En 2022, en aquests mesos van ser 133.206 tones les que van inundar aquests lineals que van posar, i ho estan fent aquesta campanya, en clar desavantatge a la producció europea de varietats de taronja. Si les importacions les ampliem fins al mes de juny, que és pràcticament el final de la campanya espanyola de recol·lecció, aquestes importacions s'incrementen fins a les 206.000 tones.

Els preus dels cítrics d'Egipte són inferiors als europeus. El preu d'una Navel en un supermercat egipci està al voltant dels 0,26 euros el quilo, el de la varietat València a 0,15 euros el quilo. Les varietats de taronges egípcies, València o Navel, es posen en els ports europeus a uns preus que ronden els 0,55 euros el quilo, que és una mica menys que el preu que les nostres taronges tenen a l'eixida dels magatzems.

Aquests preus són possibles entre altres coses perquè el salari mínim interprofessional a Egipte durant l'any passat va ser de 168,60 euros (12 pagues) al mes, mentre a Espanya va ser de 1.000 euros (14 pagues). La diferència d'SMI anual és evident, dels 2.023 euros a Egipte pels 14.000 euros a Espanya. L'SMI egipci està molt per davall del salari dels països productors de cítrics de la UE. A això cal afegir que Egipte no compleix amb els convenis internacionals del treball de l'Organització Internacional del Treball (OIT) perquè prohibeix el reconeixement oficial dels sindicats independents, pel que LA VA UNIR ja va proposar la suspensió automàtica d'importacions a la Unió Europea per aquest motiu.

Les importacions de cítrics procedents d'Egipte, com les d'altres països tercers, tenen uns estàndards mediambientals i de fitosanitaris molt inferiors als europeus i això els facilita també produir molt barat. LA VA UNIR proposa des de fa temps la reciprocitat en les formes de producció i en l'ús de productes fitosanitaris.

El problema ja no és ara únicament, sinó a futur. Egipte té plantats un total de 23.910.000 tarongers, dels quals 13.910.000 arbres ja estan en producció i la resta encara no l'ha fet. Per a l'actual campanya té una previsió de producció de 3,6 milions de tones de varietats de taronges i quan entren en producció la resta de les plantes la producció es dispararà encara més. Cal assenyalar que les exportacions de taronges egípcies van representar el 83,2% del total de les seues exportacions citrícoles en la campanya 2021/22, xifres que coincideixen amb la seua producció. Els seus principals mercats exteriors són la Unió Europea, Aràbia Saudita i davant el bloqueig a Rússia per la seua invasió a Ucraïna, aquest país s'ha convertit en una clara oportunitat per a Egipte.

Pujar