elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Unidos Podemos pregunta al Govern sobre els fitosanitaris prohibits detectats en els cítrics de Sud-àfrica

    Els diputats i diputades valencians en el Congrés d'Unidos Podemos han registrat una bateria de preguntes al Govern després de la presentació d'un estudi de la Unió de Llauradors i Ramaders que analitza els cítrics que entren a Espanya procedents de Sud-àfrica, i segons el qual les taronges contindrien fins més de mig centenar de matèries actives de productes fitosanitaris prohibides a la Unió Europea. «Ara ja no es tracta només de protegir la citricultura valenciana, un sector fonamental per a la nostra economia, sinó de cuidar la salut de la gent davant la presència de substàncies clarament nocives, i per això prohibides a la Unió Europea», ha explicat la diputada Àngela Ballester, «el Govern ha de garantir que els tractats internacionals que signem defensen els nostres interessos, la nostra economia i la salut de la població».

    A la crisi del sector citrícola valencià, amb més de 165 milions d'euros de pèrdues acumulades per la competència d'aquests cítrics, la baixada de la demanda i la caiguda de preus, se suma la preocupació per la salut pública. Per això, Àngela Ballester, Rosana Pastor, Rita Bosaho i Txema Guijarro han preguntat al govern pel seu coneixement de la situació i per les mesures que té previst emprar per a garantir la seguretat alimentària. En concret volen saber si, mentre els organismes responsables analitzen les dades proporcionades per la Unió de Llauradors, el govern pretén prendre mesures per a garantir que en les importacions de cítrics (o productes alimentaris) es compleixen les exigències en seguretat alimentària vigents, si ha valorat els riscos d'introduir aquests elements en la nostra cadena alimentària i sobretot quines mesures prendrà el Govern per a evitar que els previsibles riscos derivats d'aquests productes puguen acabar afectant la població.

    La preocupació de Podemos és màxima pels riscos que podrien derivar-se per a la salut pública, en tractar-se de productes alimentosos de consum diari que han sigut tractats, segons les anàlisis, amb substàncies prohibides des de fa molt al nostre país i a la Unió Europea. «El Govern ha d'extremar d'una vegada per sempre, les mesures per a regular els controls fitosanitaris en fronteres,» ha assenyalat Pastor, «és intolerable que estiga entrant a la UE i al nostre país un producte sense el preceptiu control, amb traces d'herbicides i substàncies perilloses prohibides per normativa europea».

    Rosana Pastor ha recordat que no és la primera vegada que traslladen a la Cambra Baixa aquests temes: «portem molt temps alertant del risc que comporta la falta de personal i controls fitosanitaris adequats a les fronteres, i que permetre als productors sud-africans l'ús d'aquestes substàncies per a produir a menor cost suposa un clar greuge comparatiu i una discriminació per als agricultors valencians. Són anys ja sol·licitant al Govern que garantisca la reciprocitat en matèria de controls per al comerç, això és, mateixes garanties per a exportacions i importacions.»

    Segons l'estudi de la Unió de Llauradors, fins més de mig centenar de matèries actives de productes fitosanitaris prohibides a la Unió Europea s'utilitzen en el cultiu de cítrics a Sud-àfrica i es troben entre les substàncies oposades. Entre elles, per exemple, la Va unir ha detectat mostres de "paraquat", un herbicida que en determinades dosi afecta al tracte gastrointestinal, renyó, fetge, cor i altres òrgans. També s'ha trobat en les taronges analitzades "*Azinfos metil", una substància insecticida altament tòxica per als amfibis, peixos i mamífers, prohibida per l'Agència de Protecció Ambiental des de 2004 i per la Unió Europea des de 2006.

    «Pel potencial perill per a la salut de la ciutadania, a més del greu perjudici que s'està causant a la citricultura, els diputats i diputades d'Unidos Podemos i Podem exigim al govern mesures immediates que eviten potencials el riscos per a la població,» ha conclòs Rosana Pastor.

    Pujar