elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El turisme el reconeix: "No vam saber veure l'arribada del virus i ara sembla que no sabem veure l'eixida"

El turisme el reconeix: "No vam saber veure l'arribada del virus i ara sembla que no sabem veure l'eixida"
  • El sector situa al juliol, "com a més tard i en el pitjor dels casos", el punt de partida cap a la normalitat sense retorn

MÉS FOTOS
El turisme el reconeix: "No vam saber veure l'arribada del virus i ara sembla que no sabem veure l'eixida" - (foto 2)
El turisme el reconeix: "No vam saber veure l'arribada del virus i ara sembla que no sabem veure l'eixida" - (foto 3)
El turisme el reconeix: "No vam saber veure l'arribada del virus i ara sembla que no sabem veure l'eixida" - (foto 4)

El sector turístic valencià reivindica el seu paper estratègic i adverteix que "no vam saber veure l'arribada del virus i ara sembla que no sabem veure l'eixida".

Hosbec i altres organitzacions de l'allotjament turístic de la Comunitat Valenciana se sumen al lema #Elturismoeslavacuna.

Hui ha tingut lloc en la capital turística de la Comunitat Valenciana, Benidorm, el primer esdeveniment de caràcter empresarial que ha reunit de manera presencial (limitada a un màxim de 30 persona) i a través del canal oficial GVA en línia a centenars d'empresaris, professionals i tots els integrants de la cadena de valor del sector turístic.

Aquest esdeveniment s'ha organitzat per a *reinvindicar la importància del turisme en el sistema econòmic i social, sense que hi haja cap possibilitat de substituir-lo per cap altre sector productiu ni en el curt ni en el llarg termini.

El president de Hosbec, Toni Mayor, ha iniciat la seua intervenció destacant que "fins a 2020 havíem viscut els 70 anys més estables en molts segles, i ha sigut una lliçó d'humilitat per a tothom, on els valors han sigut els grans protagonistes. Hui fa un any que vam predir els efectes devastadors que anava a tindre el virus en el nostre sector i hui podem dir que no ens equivoquem, o que fins i tot ens quedem curts"

Per al president dels hotelers "el sector turístic ha sigut el motor d'arrossegament de l'economia en totes les crisis precedents i fins fa relativament poc, molts infravaloraven el pes i la rellevància de la nostra indústria en aquest país com a generador d'ocupació, de riquesa i benestar".

Tots els participants han destacat el "comportament exemplar del sector hoteler abans i durant la pandèmia, és el sector que més ha patit amb la pandèmia, i cal recordar que més de 40% de la planta està tancada des de març del 2020, i la que ha obert ha facturat com a molt un 20% l'any anterior".

Toni Mayor ha sigut molt clar: "La nostra lluita contra el virus en les nostres empreses xoca de front amb les portes que se'ns estan tancant davant nosaltres. Ens deixen obrir hotels des de finals de juny del passat any, però ni el turisme nacional ni l'internacional tenen viatges lliure per a visitar-nos. I no s'ha respost amb una política d'ajudes ni de rescat."

Respecte al paper de la Unió Europea, els hotelers creuen que "per la seua ineficaç gestió de les vacunes, està retardant la normalitat 3 o 4 mesos més, malgrat que estem endinsant-nos en un escenari molt positiu quant a la propagació del virus, ja que el nostre clima i la conseqüent vida exterior, acompanyada de la creixent immunitat de la població i les vacunes, els acosta a la primavera després d'aquest llarg hivern pandèmic".

Futur pròxim

El sector situa al juliol, "com a més tard i en el pitjor dels casos", el punt de partida cap a la normalitat sense retorn.

Per al turisme ja no és moment de presentar tímides polítiques d'estímul: necessitem que el 2021 siga l'any de la remuntada del sector hoteler, i per a això són imprescindibles els nous bons turístics nacionals que compte amb un pressupost inicial de 500 milions. I Major ha recalcat que "és d'una lògica aclaparadora demanar que el pla de rescat es repartisca de forma directament proporcional al mal que la pandèmia ha infligit sobre els diferents sectors econòmics i socials d'aquest país, i que es busque cobrir les pèrdues i no la liquiditat

Respecte a les decisions que s'estan prenent, des del sector empresarial es creu que "no vam saber veure l'entrada del virus i ara sembla que no sabem veure l'eixida", convidant a les autoritats al fet que es dissenye amb urgència i s'implemente un pla de desescalada clar i concís perquè el sector sàpia a què atindre's per a programar la logística turística en tot el seu àmbit.

Per als hotelers "ha arribat el moment de mirar a aquest virus a la cara i d'implementar estrictes mesures de rastreig, seguiment i confinament allà on siga necessari en lloc de paralitzar al sector sol perquè un any després encara no sabem detectar i frenar aquest virus. La societat està preparada per a sumir la responsabilitat i el sector hoteler ha demostrat que té la lliçó apresa i la seguretat inoculada en els seus procediments de treball".

Consideren que amb aquesta crisi la gent s'ha adonat que poder viatjar forma part de la nostra llibertat i que el turisme va associat a l'estàndard de vida occidental i és considerat com un producte de primera necessitat.

Com a visió de futur estratègic, Major ha acabat la seua intervenció dient que "la pandèmia ens ha recordat que som un animal més d'un planeta que està malalt, i això ens hauria de preparar millor per a afrontar el gran repte de canvi climàtic i de frenar la degradació ecològica".

Sectors afectats

A més de Toni Mayor, president de HOSBEC, la presència de representants empresarials ha sigut de primer nivell.

Victoria Puche, presidenta APHA, ha destacat els protocols de seguretat que s'han instal·lat als hotels de la Comunitat Valenciana en un temps rècord, així com la necessària participació solidària en els pitjors moments de la pandèmia.

Cristina Sellés, presidenta AEHTMA, destacant el desastre per a l'ocupació turística, que també pateixen els empresaris perquè "els nostres equips són el valor més important de les nostres empreses, els empresaris no han cedit gens en el seu compromís social i en la seua responsabilitat corporativa integral".

Esther Guilabert, presidenta AETE, ha posat l'accent en el mercat MICE "la normalitat del qual es troba a l'espera que es donen les condicions més adequades per a brollar amb força". Ha apostat aquest dur parèntesi a una modernització d'infraestructures i instal·lacions, implementar els formats híbrids però amb una experiència tan úniques que facen atractius els viatges de negoci amb assistència presencial.

Joaquín Deusdad, president TEMPS, ha visibilitzat el patiment de les famílies que estan a càrrec del turisme d'interior amb una especial incidència en el sector primari, sobre el qual s'han bolcat una gran part dels efectes de l'absència del turisme. Ha explicat que "els pobles de l'interior volen participar de tot el nou turisme i estar amb la resta del sector en aquests reptes que s'obrin".

I per a finalitzar les intervencions empresarials, Luis Martí, vicepresident executiu ASHOTUR, ha destacat que "la ciència no ens donarà totes les solucions i que és el nostre paper és ara ajudar els polítics a prendre les decisions correctes, que no seran les més fàcils i còmodes, però si les que millor ens porten a la porta d'eixida d'aquesta situació".

La clausura institucional ha estat a càrrec de l'alcalde de Benidorm, Toni Pérez, del president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón i del secretari autonòmic de turisme, Francesc Colomer. Els tres han destacat l'insubstituïble paper del sector i la necessitat de reactivar la mobilitat nacional i internacional per a poder anar, a poc a poc, pas a pas, recuperant tot allò que el virus ens ha llevat.

Pujar