elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Treu pit per les més vulnerables: València commemora el Dia Mundial de l'Càncer de Mama

Treu pit per les més vulnerables: València commemora el Dia Mundial de l'Càncer de Mama
  • La Comunitat Valenciana és la segona regió amb menor incidència en aquesta malaltia, amb 51 casos per cada 100.000 habitants

Aquest 19 d'octubre es commemora el Dia Mundial de l'Càncer de Mama. Un tipus de càncer que, segons les dades de l'Organització Mundial de la Salut, el 2020 es van detectar 2,3 milions de casos entre dones arreu del món. No obstant això, tot i que és el més comú, el seu tractament té probabilitats de supervivència de més de l'90%, una efectivitat directament relacionada amb la detecció primerenca de la malaltia.

En el cas d'Espanya, al voltant d'un 30% dels càncers detectats són d'aquest tipus. És la primera causa de mort per càncer entre les dones espanyoles, amb una incidència de 22,7 per cada 100.000 habitants i gairebé 6.500 morts cada any, segons xifres de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) en el seu informe "Les xifres de l' càncer 2021 ".

La Comunitat Valenciana és la segona regió amb menor incidència en aquesta malaltia, amb 51 casos per cada 100.000 habitants, l'any passat, 2.550 valencianes van ser diagnosticades de càncer de mama. Andalusia és la comunitat autònoma amb major nombre de nous casos detectats el 2020. 5.705 andaluses van ser diagnosticades de càncer de mama.

A la ciutat de València han organitzat la 10a Jornada "Posa't Guapa-o: treu pit per les més vulnerables" en què la Farmàcia Boix juntament amb l'Associació Espanyola Contra el Càncer de València estaran fins a les 19:00 hores a la Plaça de Bous amb carpes informatives i un mercat solidari. A més, aquest any han instal·lat set miralls, amb els quals podem aprendre quins són els moviments necessaris per a realitzar-se la autoexploració mamària, un procediment que permet detectar pertorbacions, anomalies o un altre tipus de senyals d'alarma.

Maria Palop, titular de la Farmàcia Boix i organitzadora de l'acte, ha destacat que "intentem donar visibilitat a la importància de la detecció precoç, d'acudir a les mamografies, de fer-les autoexploracions a casa deu dies després de el període, i alhora recaptar diners per ajudar a l'Associació Espanyola Contra el Càncer de València, perquè en general millorin els seus centres de diagnòstic, però perquè utilitzin aquests recursos com ells considerin necessari ".

Amb aquests set miralls "pretenem transmetre la importància de l'autoexploració, i com no tothom coneix bé quins són els passos hem pensat que aquesta era la manera més visual i clara".

La detecció precoç és vital, ja que "sempre diem que tenir informació i saber és poder, és veritat que fa molta por que a algú li diagnostiquin un càncer perquè és una malaltia important però com més aviat es diagnostica majors són els percentatges de recuperació i saber el que et passa és tenir poder per actuar ".

El 15% de les dones que tenen aquesta malaltia està en situació d'extrema vulnerabilitat econòmica i laboral

Amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer de Mama, l'Associació Espanyola Contra el Càncer torna a llançar la campanya "Treu pit" i posa de manifest que el càncer de mama fa més vulnerables a les dones que desenvolupen aquesta malaltia -de la qual van ser diagnosticades 33.835 persones en 2020-.

De fet, en l'estudi de l'Associació Espanyola Contra el Càncer "Toxicitat financera en el càncer de mama", es desprèn que el 15% de les dones que tenen aquesta malaltia està en situació d'extrema vulnerabilitat econòmica i laboral. Aquest percentatge correspon a aquelles dones que en el moment de la diagnosi estaven a l'atur, amb un salari per sota de l'salari mínim interprofessional o eren autònomes.

A més, el 34% de les dones amb càncer de mama han perdut la feina. Un altre 36% ha perdut més d'onze mesos de treball. Això suposa que gairebé el 70% de les dones hagi vist disminuïts els seus ingressos.

Genètica i càncer de mama

Entre el 5% i el 10% dels càncers de mama són hereditaris. Està causat per gens anormals que es transmeten a la descendència. Els gens relacionats amb els casos hereditaris són el BRCA1 o gen de càncer de mama 1, i BRCA2 o gen de càncer de mama 2. Són gens amb funcions de reparació de dany cel·lular i de creixement de cèl·lules mamàries. Quan presenten anomalies i mutacions poden ser causa de desenvolupament de tumors, i aquestes anomalies es poden transmetre de pares a fills. Detectar aquestes anomalies en el perfil genètic d'una persona no implica que hagi de ser diagnosticat de càncer de mama, sinó una probabilitat més alta de desenvolupar-lo.

Es calcula que al voltant de l'50% dels càncers que existeixen avui dia podrien prevenir-se, i parlar de prevenció en càncer va de la mà de genètica. En l'actualitat es disposa de la possibilitat de realitzar perfils genètics que poden ajudar a la prevenció i la detecció primerenca. Segons Nacho Esteban, CEO d'24Genetics, empresa de biotecnologia espanyola especialitzada en perfils genètics, "La investigació avala com diferents gens tenen implicacions directes en el desenvolupament de càncer. La prova d'ADN amb informació sobre predisposició a desenvolupar aquestes enfermedades, possibilita la prevenció i la detecció primerenca, el que pot multiplicar fins per 10 les possibilitats de supervivència ".

Els tests genètics aporten informació molt valuosa per a la salut i el benestar de les persones. Són una eina clau per conèixer la predisposició a patir malalties com el càncer de mama i permet prendre mesures per evitar el seu desenvolupament o minimitzar el seu impacte.

Pujar