elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Treballadors de les residències de majors: “Han sigut dies molt durs i de gran càrrega emocional”

Treballadors de les residències de majors: “Han sigut dies molt durs i de gran càrrega emocional”
  • Els sanitaris i auxiliars d'aquests centres proposen canvis per al futur immediat davant una segona ona de coronavirus que podria ser “dramàtica”

 Les residències de majors han sigut les més colpejades per la pandèmia, sense cap dubte: milers de morts i contagiats en els geriàtrics valencians -també a nivell nacional- que han evidenciat la flaquesa d'un sector social doblement vulnerable: D'una banda, en ell viuen concentrades persones que tenen tots els factors de risc per a patir la malaltia i patir la seua major letalitat, per la seua edat, pluripatologia i fragilitat. D'altra banda, es tracta d'un sector fins ara socialment oblidat i poc reconegut, amb recursos humans i econòmics insuficients.

Han arribat a ser un centenar les residències valencianes amb brots de coronavirus. Afortunadament la situació ha millorat enormement respecte a fa unes setmanes encara que en les últimes hores ha mort un resident més a causa del covid-19 i s'han notificat un cas més entre residents i quatre entre els treballadors.

De fet, segons les últimes dades de la conselleria de Sanitat, hui dia hi ha algun cas positiu en 57 centres. La Residència Santa Llúcia de Dénia ha sigut una de les quals ha pogut superar la primera onada de la pandèmia sense casos ni greus incidències. Una sort, reconeix Andrea Pastor, infermer de la Residència, o mostra que alguna cosa s'ha fet bé.

Pastor, també delegat sindical del SEP ha comparegut aquest dijous davant els mitjans de comunicació per a explicar el que al seu judici i després de viure en primera persona la situació, es podria fer per a millorar la vida dels residents i la qualitat professional de l'equip que “ha tingut un comportament extraordinari”.

“Han sigut dies de càrrega emocional molt dura”, explicava emocionat abans d'insistir que “els polítics no han estat a l'altura i no veiem que porten proposades per a canviar la situació”. Per això, des del Sindicat d'Empleats públics de la Comunitat Valenciana han redactat en un pla integral d'inversió i modernització de la residència i el centre de dia.

Una proposta a nivell local però que podria aplicar-se a molts altres geriàtrics, explica Pastor. Aquests plans passen per canviar la infraestructura i augmentar els recursos sanitaris, protegir als seus professionals ja que, com ha denunciat Pastor, a molts dels treballadors no se'ls ha realitzat PCR.

També reclamen humanitzar les cures i posen com a exemple que en la Residència de Dénia no hi ha banys individuals en la meitat de les habitacions: “En aquest projecte és necessari comptar amb la implicació dels familiars de les persones majors, quan vulguen participar, perquè la residència no es convertisca en un gueto, sinó en un espai comú familiar de participació i afecte”.

L'accés a les tecnologies de la informació i comunicació dels residents també és un altre punt a tindre en compte: “En la nostra residència no teníem internet i va ser l'animador sociocultural qui ha gastat la seua tarifa per a connectar als residents amb els seus familiars durant l'aïllament”.

Són algunes de les mesures que volen traslladar a les autoritats locals, autonòmiques i fins i tot nacionals per a ajudar a un sector de la població que, desgraciadament, no ha tingut una veu forta en els últims temps i no se li ha pogut escoltar a temps en aquesta pandèmia quan demanava auxili.

Pujar