elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El tractament dels residus sanitaris en la Comunitat, a debat

El tractament dels residus sanitaris en la Comunitat, a debat
  • Acció Ecologista-Agró exigeixen a la Generalitat una “decisió prudent i amb perspectiva de futur” per al tractament d'estos residus a la Comunitat Valenciana

Els residus sanitaris emmagatzemats a les Fires de València i Alacant no es trituraran ni incineraran a Xixona ni a Sant Vicent del Raspeig.  Des d’Acció Ecologista-Agró han agraït al Consell este canvi de ruta en el tractament dels residus a la Comunitat Valenciana.

Des d’esta entitat ecologista valenciana, demanen augmentar la capacitat de la planta de tractament de residus sanitaris que hi ha ubicada a la Vall d’Uixó. Des d’Acció Ecologista-Agró “el problema que hi ha no és la falta d’incineradores, sino el no haver completat les instal·lacions de tractament de residus sanitaris com el de la Vall d’Uixó i aclarir el paper de la planta d’Elx”.

A més, l’agrupació ecologista considera negativa per al medi ambiente la incineració d’estos residus.

“Els milers de tones que es cremarien es transformarien en gasos d’efecte hivernacle, escòries i cendres volàtils, ja que són bàsicament plàstics. És a dir, petroli. I el que és pitjor, mesclat amb altres elements. Quant a dir que incinerar és economia circular, els gasos que haurien eixit pels fumerals de la cimentera de Sant Vicent anirien a l’atmosfera sense recirculació possible”, assenyalen.

Per a Agró, “el Consell ha de prendre la iniciativa respecte a les futures instal·lacions d’esta classe, decidint quina classe d’instal·lació i el lloc, consensuant amb la població afectada perquè no passe com en Bunyol, on s’han produït protestes de grups locals. Necessitem una alternativa de futur”.

I esta alternativa, consideren, ha d’estar basada en la reutilització dels instrumentals, com la que es fa als hospitals, dotant-los de millors instal·lacions si fóra necessari, i en la recuperació de materials que eviten el dipòsit massiu als abocadors i facen innecessària la incineració en altres comunitats, que no tenen per què suportar la contaminació causada pels nostres residus.

Pujar