elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un total de 16 companyies d'arts escèniques faran la residència en 'Graners de creació'

Un total de 16 companyies d'arts escèniques faran la residència en 'Graners de creació'

    El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, acompanyat pel codirector d'Espacio Inestable, Jacobo Pallarés, el coordinador de programació de la Rambleta, Juanma Artigot, i el cap de servei d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València, Bernard Gaspar, ha presentat els 16 projectes seleccionats dins de la convocatòria de residències artístiques 'Graners de creació'.

    'Graners de creació 2019-2022', que es va presentar el mes de maig passat, és el projecte a llarg termini de residències de creació d'arts escèniques que s'emmarca en el programa de la Generalitat Valenciana, 'Cultura Resident' i que constitueix, per primera vegada, una xarxa de suports nombrosos des de l'àmbit públic i privat.

    El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, ha manifestat que "Graners de creació es troba davall del paraigua del programa de residències per a creadors de la Generalitat, Cultura Resident, que ha permés a la Comunitat Valenciana equiparar-se a la resta de comunitats autònomes així com a altres regions d'Europa que disposen d'aquest tipus d'iniciatives i que suposen un suport a la investigació artística i també a la producció".

    "'Cultura Resident' i projectes com el de 'Graners de creació' estan propiciant una transformació en la gestió cultural tant pública com privada a la Comunitat Valenciana i fomenten la col·laboració entre diferents espais dirigits a l'exhibició, que es converteixen ara també en centres de producció", ha matisat el també director del Centre del Carme.

    Els espais, festivals i institucions associades a aquesta xarxa són el Centre del Carme, Institut Valencià de Cultura-Festival Dansa València, Teatre el Musical, Espai Rambleta, Sala Off, Sala Ultramar, Teatre del Raval de Gandia, Sala Russafa, Teatro Círculo, Espacio Inestable, Festival Cabanyal Íntim, Festival 10 Sentidos, Festival Tercera Setmana i Festival Russafa Escènica.

    Cada un ha seleccionat entre una i cinc propostes per a fer la residència al seu espai, i també hi ha col·laboracions entre diverses institucions sobre la mateixa residència.

    Amb una durada de 4 anys, les residències de 'Graners de creació' permetran als creadors i creadores desenvolupar un treball a llarg termini i preveure tant la residència com l'exhibició de l'obra en els diferents espais col·laboradors.

    De les més de 50 propostes rebudes en aquesta primera convocatòria, la comissió de selecció, formada per representants dels diferents centres participants, ha triat 16 projectes de teatre, dansa i multidisciplinàries. Entre els seleccionats més del 80% són d'origen valencià, que gaudiran del seu període de residència entre 2019-2022.

    La comissió ha destacat l'enorme qualitat de totes les propostes presentades, la qual cosa dóna compte del bon moment en el qual es troba la creació valenciana.

    La xarxa 'Graners de creació' preveu una inversió directa per a les companyies l'any 2019 de més de 70.000 euros, així com una inversió total aproximada en el projecte a 4 anys pròxim al mig milió d'euros.

     

    Propostes seleccionades

    A la Sala Off faran la seua residència 'La república del lápiz', de Gabi Ochoa i Ferrán Benavent, amb el projecte 'Rashid y Gabriel', que comptarà també amb el suport del Festival Tercera Setmana; la companyia Fil d'Arena amb el projecte 'Cos-a cos-o', que acollirà també el Circuito Bucles, i Sergio Escolano (Mateusz Troupe) amb el projecte 'Mudos'.

    D'altra banda, La Rambleta acollirà els projectes de Marc Sans 'HEN // TOSHI' amb el suport també del Festival 10 Sentidos; La Lola Boreal amb 'No sóc un Youtuber qualsevol', juntament amb el Festival Russafa Escènica; la companyia La Subterrànea, amb 'Proyecto a 4 años'; i la proposta de Manu Valls i Dacsa Produccions amb 'Las hijas de Siam'.

    En Espacio Inestable faran la seua residència Frágiles Danza i Mou Dansa amb el projecte 'La moda en dansa', residència que acull també el Festival Dansa València, companyia Onírica Mecánica amb els projectes 'Ronem Ram' i 'Travellers', residència acollida també pel Festival Tercera Setmana; així com els projectes de Caterva Teatre 'Juliet'; Groc Teatre 'Raó àuria' i Hongaresa de Teatre amb el projecte 'Peidra y encrucijada'.

    D'altra banda, el Teatre El Musical i el Festival Cabanyal Íntim acolliran la proposta del Colectivo Miss Panamà 'Kapowski'; el Teatro Círculo rebrà el projecte de Sandra Gómez 'Maneras de hacer'; la Sala Ultramar acollirà la proposta de David Franch, Alejandra Mandli i Maribel Baiona, 'Reset' i Sala Russafa serà el lloc de residència d'Alarcón i Cornelles per al seu projecte 'El limpia culos del rey'.

    Sobre el Centre del Carme, Pérez Pont ha assenyalat que "aquest funcionarà com a element de cohesió i com a lloc de trobada entre els diferents projectes, i el Centre del Carme acollirà diferents sessions de formació coordinades per un mediador cultural".

    En aquest sentit, des de l'organització han assenyalat que el pròxim mes de setembre s'obrirà una convocatòria per a mediació, comunicació i disseny, que completarà aquesta primera fase de 'Graners de creació', i al maig/juny de 2019 s'obrirà la següent convocatòria artística per a triar els projectes de la segona fase 2020-2022.

    Pujar