Castellano

Sis raons per a no perdre's la Passió de Torreblanca

Sis raons per a no perdre's la Passió de Torreblanca
  MÉS FOTOS
  Sis raons per a no perdre's la Passió de Torreblanca - (foto 2)
  Sis raons per a no perdre's la Passió de Torreblanca - (foto 3)

  És un acte emblemàtic de la Setmana Santa castellonenca i una cita obligatòria per a qualsevol amant de la història i la cultura. La Passió de Torreblanca, que se celebra el pròxim 29 de març, té uns trets únics que la converteixen en una representació imponent i molt especial.

  Però, Per què és tan única la Passió de Torreblanca? A continuació et resumim els punts que la converteixen en un imprescindible per a aquesta Setmana Santa.

  La seua història

  Enguany se celebra la 39 edició d'un esdeveniment amb molta història i pòsit cultural. La tradició teatral de Torreblanca es remunta a la fi del segle passat. En 1978 un grup de joves actors van tenir la iniciativa de donar eixida a la seua vocació en forma d'un nou esdeveniment que canviaria la història del poble: la Passió de Torreblanca. Hui, quasi quaranta anys després, l'event és tot un esdeveniment en la província que atrau a centenars de visitants i veïns dels pobles d'al voltant.

  En 2019 es compliran quaranta anys d'aquesta representació que vol ser declarada Bé d'Interès Turístic Autonòmic. Actualment ja compta amb el diferent provincial però l'Ajuntament de la localitat ja s'està treballant amb l'Agència Valenciana de Turisme per a anar un pas més enllà en aquest esdeveniment.

  El poble es transforma en un gran escenari

  Es tracta d'una representació que es viu en directe i en pràcticament cada cantonada de Torreblanca. I és el fet que es represente a l'aire lliure li dóna una plasticitat i un realisme a l'acció d'un caire tal, que l'espectador moltes vegades es veu embolicat entre els actors, se sent completament atrapat per la trama argumental.

  "És un moment únic que no es pot explicar", coincideixen molts dels veïns d'aquesta xicoteta localitat castellonenca. La història es representa en diversos escenaris naturals, sent la majoria en la plaça Major, la qual cosa permet tenir una gran audiència en aquest ampli espai.

  Els veïns es converteixen en actors

  Uns cent actors intervenen en les disset escenes però, a més, hi ha molts col·laboradors anònims, confraries locals, associacions culturals, comerços i empreses de Torreblanca que ajuden. També l'Ajuntament, que contribueix amb el muntatge d'escenaris i la seua aportació econòmica. Per açò es diu que "La Passió" és de tot el poble.

  Es representa en valencià

  A més de per l'anteriorment esmentat, hi ha més trets que fan la Passió de Torreblanca un esdeveniment molt especial. Es tracta d'una única representació del Dijous Sant i que té lloc a les deu de la nit i amb diversos detalls que la fan única: és una història viva i els diàlegs són íntegrament en valencià. A més, consta de disset escenes i la seua durada aproximada és de dues hores.

  Una cita gastronòmica

  Torreblanca viu amb tots els seus sentits aquest esdeveniment, també amb el del gust. Per açò, des de l'Ajuntament de Torreblanca llancen una proposta gastronòmica que està ja en marxa fins al pròxim 2 d'abril en una desena de restaurants locals. Sota noms tan originals com l'últim sopar, la processó de polp a la brasa, l'arròs espiritual de llamàntol o el llobarro l'esquena de Judes, la campanya Apassiona't oferirà menús i plats locals a un preu molt apetitòs.

  Un poble per descobrir

  Torreblanca està situada en plena Costa dels Tarongers a tan sol 36 km de Castelló de la Plana i en plena costa mediterrània. La seua privilegiada situació va atraure a grans cultures mediterrànies com la romana i l'àrab.

  Si per alguna cosa destaca aquesta localitat costanera, és per les seues platges de fina arena i pel seu parc natural del Prat Cabanes-Torreblanca. Es tracta d'un paratge per descobrir, lliure de massificació i amb una immillorable qualitat d'aigua.

  Pren nota perquè la Passió no et defraudarà i, com diuen els seus veïns, "qui ve a Torreblanca, repeteix".

  Més informació sobre la Passió de Torreblanca ACÍ.

  Pujar