Castellano

L'Ajuntament de Torreblanca col·labora amb l'IVAJ per a reintegrar en el sistema a una dotzena de joves

L'Ajuntament de Torreblanca col·labora amb l'IVAJ per a reintegrar en el sistema a una dotzena de joves
  • Joel Antoni: “El programa Jove Oportunitat 2024 inclou orientació, coaching, visites a empreses i activitats d'oci”

L'Espai Jove de l'Ajuntament de Torreblanca ha acollit este migdia la posada en marxa del programa Jove Oportunitat 2024 dirigit a joves d'entre 16 i 21 anys que ni estudien ni treballen i té per objectiu la seua activació perquè es reintegren en el sistema educatiu o entren en el món laboral. Es tracta d'una iniciativa conjunta dels ajuntaments de Torreblanca i d'Alcalà de Xivert, gràcies a la qual una dotzena de joves que participaran en un programa de quatre mesos i que es desenvoluparà de dilluns a divendres, de 9.30 a 13.30 hores.

En la inauguració d'este programa han participat el director general de l'IVAJ, Vicent Ripoll, juntament amb l'edil de Joventut de l'Ajuntament de Torreblanca, Joel Antoni. L'equip de Govern que dirigix Tania Agut està molt sensibilitzat amb la joventut i la cerca d'oportunitats futur per a elles i ells, per la qual cosa ha facilitat tot el que ha sol·licitat l'Institut Valencià de la Joventut per a poder activar al poble esta nova edició del programa Jove Oportunitat (JOOP 2024).

Este programa, cofinançat pel Fons Social Europeu (FSE) i l'IVAJ, pretén donar resposta a la necessitat de tants joves i de les seues famílies i amistats davant situacions de crisi personal i d'inactivitat total de la persona jove, que l'exclouen de la vida social, educativa i laboral. Els joves disposen d'ajuda a l'hora de la valoració de la idoneïtat del programa per a cadascun d'ells, per a intentar afinar els perfils.

Joel Antoni, regidor de Joventut, ha assegurat que “en l'equip de Govern estem fent tot el possible per a facilitar la reincorporació al sistema educatiu o l'accés al mercat laboral de totes les persones que han mostrat interés i, per a això, este programa inclou orientació, coaching, visites a empreses i activitats d'oci.

Els perfils als quals va dirigida esta formació són:

  • Els confosos: Joves que tal vegada només estan en un moment de confusió, d'indecisió sobre “què faig ara”. Joves que s'esforcen, però no ho aconsegueixen, joves amb bona voluntat però que no aconsegueixen veure el camí. Aquestes/us joves poden fins i tot haver començat el Batxillerat o una FP de grau mitjà però els seus resultats i/o sentiments actuals apunten al fet que s'han equivocat en la seua opció i s'estan parant.
  • Els repetidors “inactius”: És el col·lectiu on ja ha arrelat el descoratjament. Aqueixos xics i xiques del grup de “els repetidors”, amb la seua autoestima sistemàticament minada pel fracàs reiterat, s'han deixat véncer pel pessimisme, la frustració i la passivitat: el “absentisme mental” que no es registra en passar llista.
  • Els repetidors “reactius”: És el grup que més negativament ha reaccionat davant el fracàs escolar. Col·locats després de la façana del “em dona tot igual”, amb diferents intensitats de sentiments de desagafe o directe rebuig cap a la seua escola i els seus professors, cap a tot el sistema educatiu i, de rebot, cap a la societat en general.
  • Amb un nivell socioeconòmic baix: Un col·lectiu que pot compartir descripció amb qualsevol dels tres anteriors, però en el qual s'afig una circumstància que agreuja la seua situació: la pobresa. Són adolescents que pertanyen a famílies de nivell socioeconòmic baix, un grup que les estadístiques demostren que es veu més penalitzat pel fracàs escolar. Els seus pares no poden oferir-los suport acadèmic, pel seu baix nivell de formació ni tampoco un professor particular quan suspenen una assignatura, pel seu baix nivell d'ingressos. A vegades, tampoc els ofereixen suport moral que els impulse en la batalla per la superació personal i la cerca d'un futur millor.

Les persones que viuen o visiten Torreblanca estan d'enhorabona després que el nou equip de Govern municipal i Creu Roja hagen aconseguit un acord perquè l'organització dedicada a l'ajuda a les persones més necessitades torne de nou al poble. Esta decisió sorgix després de l'acostament entre totes dues institucions en una reunió mantinguda per l'alcaldessa, Tania Agut, amb responsables de Creu Roja.

La finalitat d'esta voluntat de col·laboració és tornar a crear una xarxa de voluntariat amb veïnes i veïns del poble després que Creu Roja haja estat molts anys allunyada de Torreblanca. L'alcaldessa i la regidor de Servicis Socials, Zenaida Espill, confien que a partir d'ara l'Ajuntament de Torreblanca i Creu Roja puguen dur a terme iniciatives de diversos tipus de manera conjunta i que beneficien a tota la població.

Tania Agut ha explicat que “ens hem reunit amb ells per a recuperar la col·laboració entre totes dues entitats, que s'havia perdut fa molts anys. Hem estat treballant per a poder començar en breu amb tallers, xarrades, cursos de formació i altres activitats dirigides a persones de tota mena de perfil, vinculades a la joventut, a l'envelliment actiu o persones desocupades, entre altres. La intenció és també crear una xarxa de voluntariat amb persones d'ací, per la qual cosa començarem donant xarrades informatives perquè la gent que vulga se sume”.

L'alcaldessa de Torreblanca ha assegurat que “la veritat és que estem molt contents per les dos parts, ja que ells volien tornar a Torreblanca i nosaltres creiem que tenen moltíssim a aportar i que fan una labor fantàstica i imprescindible”. Es preveu que la primera xarrada informativa es faça a la fi d'abril per a començar a posar tota la maquinària en marxa.

Pujar