elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Tornen a Ucraïna els 50 menors que han passat l'estiu d'acolliment en la Comunitat Valenciana

Tornen a Ucraïna els 50 menors que han passat l'estiu d'acolliment en la Comunitat Valenciana
  • En aquest inici de curs escolar a Ucraïna només podran tornar a classe de manera presencial els xiquets que puguen a anar a un col·legi amb refugi

MÉS FOTOS
Tornen a Ucraïna els 50 menors que han passat l'estiu d'acolliment en la Comunitat Valenciana - (foto 2)
Tornen a Ucraïna els 50 menors que han passat l'estiu d'acolliment en la Comunitat Valenciana - (foto 3)

Els 50 xiquets i xiquetes ucraïnesos que han passat dos mesos amb famílies d'acolliment de la Comunitat Valenciana, han eixit de retorn al seu país després d'un estiu allunyats de la guerra, les sirenes, i la por, gràcies al programa especial organitzat per la Fundació Junts Per la Vida, amb motiu de la invasió russa a Ucraïna.

El comiat va ser aquest divendres en el rectorat de la Universitat Politècnica de València, d'on va partir l'autobús que els portarà de nou a les seues cases després de diversos dies de viatge. Els menors d'entre 6 i 12 anys, s'acomiadaven de les seues famílies d'acolliment, entre riures i llàgrimes i amb el desig de poder tornar a veure's prompte, com explicava Clara Arnal, la presidenta de la ong, que viatja amb els menors en el bus. "Hi ha hagut riures, i molts plors, per les circumstàncies especials de la situació que hi ha ara a Ucraïna. Però també moltes paraules d'esperança i moltes mirades de fins prompte, perquè tots, xiquets i famílies, esperen tornar a veure's molt prompte".

"Un estiu lluny del risc i la por, alimentant-se bé"

Clara Arnal destaca que l'estiu ha sigut molt positiu tant per als xiquets com per a les famílies d'acolliment, "han sigut més de dos mesos que han eixit de l'horror, de la por, del risc, han viscut unes experiències fantàstiques amb les seues famílies, que han gaudit del sol de la platja de la piscina, que s'han alimentat molt bé ,que han fet nous amics. I sobretot han rebut tot l'Amor i afecte d'unes famílies amb les quals han establit un vincle que ja durarà per sempre"

La majoria dels xicotets volen tornar al seu país per a veure a la seua família, però també hi ha alguns que no. Nastia d'11 anys, deia "ho he passat molt bé a Espanya amb la meua família d'acolliment, m'ha agradat molt, em va encantar, però vull tornar a la meua casa a veure als meus pares", igual que Ivana "m'agrada molt la meua família, m'ha agradat la piscina, la platja, tot". No obstant això Veronika deia que no tenia moltes ganes de tornar a Ucraïna per la guerra.

Retorn a una "estranya normalitat"

Tots els menors tornen a la regió de Ivankiv de la zona de Chernobil, d'on Junts per la Vida ha estat portant des de fa 25 anys a xiquets i xiquetes en programes d'acolliment familiar durant els estius a la Comunitat Valenciana. És una zona prop de la davantera Bielorússia, i una de les primeres zones que van ser devastades per l'exercite rus a l'inici de la invasió.

Moltes famílies han decidit quedar-se i viuen en una "estranya normalitat". "Alguns viuen en cases que s'han mantingut en peus encara que unes altres s'han destrossat. Però continuen reconstruint les seues llars, cultivant les seues hortes, amb l'esperança que tot acabe. Són mares que estan esperant als seus fills que viatgen en aquest autobús" afirma Clara Arnal.

En aquest inici de curs escolar a Ucraïna només podran tornar a classe de manera presencial els xiquets que puguen a anar a un col·legi amb refugi. En aquests llogarets de Chernobil no hi ha, i per tant hauran de seguir les classes en línia, però no tots poden perquè són famílies amb pocs recursos" segons explica la presidenta de la ong. No obstant això Junts per la Vida continuarà donant-los suport perquè puguen continuar l'aprenentatge durant el curs, i continuar avançant amb la màxima normalitat possible, dins de l'anormalitat de la situació.

La vida continua als seus pobles i llogarets amb un futur incert, però amb l'esperança que prompte puga acabar el conflicte, i arribe la pau que els xicotets han pogut sentir i gaudir a Espanya durant aquest estiu, un estiu de pau, lluny de la guerra.

Pujar