elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un terç dels metges jubilats de la Comunitat no està content amb l'atenció sanitària que rep

Un terç dels metges jubilats de la Comunitat no està content amb l'atenció sanitària que rep

    Un terç dels metges jubilats de la Comunitat Valenciana no està content amb l'atenció sanitària que rep. El tracte poc deferent i fraternal per part dels seus col·legues en actiu és un dels diversos motius d'aquesta insatisfacció.

    Aquesta és una de les conclusions de l'enquesta que han dut a terme les vocalies de Metges Jubilats dels col·legis de metges d'Alacant, València i Castelló. L'estudi té com a objectiu conéixer si els professionals jubilats estan contents amb l'assistència sanitària quan com a pacients precisen d'una atenció que, fins ahir, van prestar ells mateixos. Es van enviar 2.600 qüestionaris i es van obtindre 1.158 respostes vàlides.

    El 28,47% considera que el grau de satisfacció global per l'atenció rebuda ha sigut “dolenta” o “molt dolenta”. Mes d'un terç dels participants en l'estudi no s'identifica com a metge jubilat quan acudeix a l'hospital o centre de salut.

    El 45,6% dels qui han requerit assistència assenyala com una de les causes d'aqueixa insatisfacció el tracte poc deferent i fraternal. Un tracte que, segons l'estudi, pot millorar-se ja que “no precisa de canvis estructurals i sí de conscienciació i d'actitud personal”.

    Els majors percentatges d'insatisfacció són provocats per causes inherents al model sanitari com són els temps d'espera per a rebre atenció primària i especialitzada, per a realitzar-se proves diagnòstiques, iniciar certs tractaments i les demores per a sotmetre's a una intervenció quirúrgica.

    El 44,11% dels participants puntua amb “molt dolenta” o “dolenta” les demores que es registren en les proves diagnòstiques, i un altre 13,49% amb un “regular” enfront del 42% que diu que va ser “bona” o “molt bona”.

    En el cas de les intervencions quirúrgiques, el grau de satisfacció pel temps d'espera va ser per a un 48% “bona” o “molt bona”. Per contra, un 46% la va qualificar de “dolenta” o “molt dolenta” i un 6%, “regular”.

    Un 48,82% dels enquestats va respondre que la iniciació dels tractaments va ser “mal” o “molt malament”; un 10% “regular” i el 51,12% la va qualificar de “bona” o “molt bona”.

    Propostes de millores

    En l'estudi també es va plantejar als metges jubilats que aportaren proposades de canvis. En general, els enquestats demanden millores en el sistema sanitari que redunden en tota la població com la lliure elecció de facultatiu i centre el que, a més, facilitaria poder ser atesos on han exercit tota la seua vida professional.

    Entre altres suggeriments, els enquestats reivindiquen la necessitat d'un reconeixement a la figura del metge jubilat com “algú que ha format part del sistema, que ha tingut un paper actiu en la millora d'aquest, que és un antic company i que mereix respecte i consideració per part dels qui exerceixen aqueixes mateixes responsabilitats en l'actualitat”.

    També redundaria en una agilitació del sistema que el metge jubilat disposara d'una major autonomia per a l'autocontrol dels seus processos crònics.

    Pujar