elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La taxa turística torna fer saltar espurnes entre PSPV i Compromís

La taxa turística torna fer saltar espurnes entre PSPV i Compromís

    És tema de debat des de fa ja almenys tres anys. La possibilitat d'incorporar una taxa turística en la Comunitat Valenciana no deixa de ser protagonista durant l'època estival des de llavors. Però sembla que de de moment continuarà sent això, debat i possibilitat perquè el govern valencià no aconsegueix aconseguir un acord entre els seus membres sobre l'assumpte.

    Però abans de conéixer què és el que defensen cadascun dels socis del nou Botànic, ens preguntem què és la taxa turística? La reposada és molt senzilla: es tracta d'un impost destinat al desenvolupament i a la promoció del turisme en un lloc concret. La seua manera de recaptació la durien a terme els hotelers, els qui serien responsables d'incloure en la seua factura un import per nit i persona a part del preu de l'habitació.

    Aquesta mesura, molt comuna en països europeus i ja instaurada en la comunitat autònoma de Catalunya, és la proposta per grups parlamentaris com Compromís i Unides Podem qui consideren que així es contribuirà a una millora del sector turístic en la Comunitat.

    I és en Compromís des d'on més defensen la seua inclusió, exemple d'això són les nombroses declaracions que l'alcalde de València, Joan Ribó, ha fet sobre aquest tema assegurant que es tracta “d'una mesura que no és dissuasiva per al turisme i que, a més, ens permetria controlar els apartaments turístics i altres fenòmens relacionats que generen rebuig en alguns barris”.

    Postura semblant la defensada per la vicepresidenta del govern valencià, Mónica Oltra, qui assegura que en aquests moments s'està estudiant la possibilitat de la seua incorporació: “Ens trobem en la fase de reunir consensos al voltant de quin pot ser el desenvolupament de la taxa turística, que òbviament no afecta de la mateixa manera a una ciutat gran com València com a una xicoteta població com puga ser Culla”.

    En canvi, són diversos els polítics socialistes com per exemple el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, els qui s'allunyen de la possibilitat de fer realitat la taxa turística. Mateixes declaracions, diferents persones: “No és una qüestió prioritària per al Consell en aquests moments”.

    Unes paraules que deixen un any més en un racó la seua incorporació en els establiments turístics valencians, i amb les quals el líder socialista de la Comunitat resta importància als rumors d'enfrontaments sobre el tema amb els seus socis de govern: "No hi ha cap tensió amb els socis de govern referent a això, hi ha opinions diverses, però no solament entre els membres del govern, sinó també en la societat".

    La postura de la oposició

    El responsable de turisme de Ciutadans (Cs) en Les Corts valencianes, Carlos Gracia, ha rebutjat la implantació d'una taxa turística per considerar-la “nociva” per al sector, “un dels motors econòmics de la Comunitat Valenciana” i ha proposat, en el seu lloc, un pla per a combatre el frau fiscal i l'activitat turística submergida.

    En aquest sentit, ha defensat que “existeixen altres vies més enllà de les recaptatòries per a garantir la qualitat del turisme” i ha advocat per “incrementar el nombre d'inspectors o obligar al registre dels lloguers vacacionals”. “La lluita contra l'allotjament il·legal o la legalització de l'allotjament no reglat són algunes de les mesures que no perjudicaren els que ja compleixen amb la normativa”, ha afegit Gracia, qui ha denunciat que “si no s'apliquen aquestes iniciatives, els qui no compleixen les regles, extrauen un avantatge competitiu absolutament il·legítim”.

    A més, el parlamentari de la formació taronja ha recordat que “el sector està en contra d'aquesta taxa” i ha instat al Consell a “gestionar millor els ingressos procedents del turisme, en lloc de pujar els impostos”. Sobre aquest tema, ha afirmat que “el sector aporta més fons a les arques públiques per recaptació directa que les despeses corrents que genera”. Aquest gravamen, segons ha indicat Carlos Gracia, suposaria una barrera per al turisme nacional.

     

    Pujar