2 de desembre de 2020 2/12/20

Tanquen les fronteres terrestres d'Espanya

Tanquen les fronteres terrestres d'Espanya - (foto 1)

  Les mesures de contenció davant el coronavirus continuant perfilant-se des del govern d'Espanya. L'última anunciada és el tancament de totes les fronteres terrestres, la qual ha sigut anunciada pel Ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska.

  “Només es permetrà l'entrada per via terrestre als ciutadans espanyols, als residents a Espanya, als treballadors transfronterers i als qui acrediten raons de força major" ha explicat.

  Tal com ha detallat Marlaska l'accés queda restringit, però si es permetrà l'accés a mercaderies amb la finalitat de garantir la cadena de subministraments.

  La mesura, que serà efectiva a partir de la mitjanit d'aquest dilluns 16 de març, se suma a la proposta per la Comissió Europea de prohibir l'entrada a la UE durant els pròxims 30 dies.

  Detalls de la messura

  Així, a partir d'aquesta mitjanit, només es permetrà l'entrada en territori nacional per via terrestre a ciutadans espanyols; persones residents a Espanya; treballadors transfronterers i aquells que acrediten, documentalment, causes de força major o situació de necessitat.

  La resolució assenyala que aquesta restricció no s'aplicarà al transport de mercaderies “amb la finalitat d'assegurar la continuïtat de l'activitat econòmica i de preservar la cadena de proveïment”.

  La mesura tampoc afecta al personal estranger acreditat com a membre de les missions diplomàtiques, oficines consulars i organismes internacionals situats a Espanya, sempre que es tracte de desplaçaments vinculats a l'acompliment de funcions oficials.

  S'activa d'aquesta forma l'article 28 del Codi de Davanteres Schengen, que permet restablir temporalment els controls a les fronteres interiors en situacions com l'actual.

  Protecció de la salut 

  La resolució explica que les mesures adoptades en el Reial decret d'estat d'alarma per a fer front al COVID-19 així com les decretades, amb la mateixa fi, per altres Estats membres de la Unió Europea i per tercers països, “comporten directa o indirectament serioses restriccions de la mobilitat dins del propi territori, a l'entrada o a l'eixida”.

  El restabliment de les fronteres terrestres s'adopta davant la necessitat de “habilitar la possibilitat de restringir aquells moviments de persones que no vagen a poder tindre continuïtat fins al punt de destinació programada, bé per resultar incompatibles amb les mesures adoptades dins del territori espanyol, bé per no ser possible la seua continuació en o cap a altres territoris”.

  També s'ha tingut en compte, en el marc de les labors de contenció del virus, la necessitat de “donar preferència a moviments més urgents de persones o mercaderies.”

  Coordinació amb la UE

  La decisió serà comunicada als organismes responsables de la Comissió Europea, a la resta d'Estats membres de la Unió Europea i als Estats associats a Schengen. Aquest matí el ministre ha participat en una reunió per mitjà de videoconferència amb els ministres de l'Interior i de Sanitat de la resta de països de la Unió Europea, on ha anunciat la intenció d'Espanya de restablir els controls a les seues fronteres terrestres.

  En la reunió també han participat la comissària d'Assumptes d'Interior, Ylva Johansson; la de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides; i el de Gestió de Crisi, Janez Lenarčič.

  Pujar