elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Tamarit: “El millor antídot contra la violència patriarcal són els centres educatius lliures de masclismes”

  • Més de 450 docents aborden a Gandia la potenciació de la igualtat de gènere en l’educació

La consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, ha obert el II Congrés Estatal Coeduca, organitzat pel seu departament i que reuneix aquest cap de setmana, al Teatre Serrano de Gandia, més de 450 professores i professors amb el lema ‘Coeducant en equip’.

En l’obertura del congrés, la consellera Tamarit ha estat acompanyada pel secretari d’Estat d’Educació, José Manuel Bar; el secretari autonòmic d’Educació i FP, Miguel Soler; la directora general d’Inclusió Educativa, Raquel Andrés, i l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto.

Raquel Tamarit ha agraït al professorat dels centres educatius valencians “el treball diari per implementar una revolució coeducativa valenciana que fa que tornem a ser referent i model per a altres autonomies de l’Estat, en aquest cas en l’impuls al foment de la igualtat de gènere dins de les aules”.

“El millor antídot contra la violència patriarcal són els centres educatius lliures de masclismes i que asseguren a les nostres filles i fills els valors d’igualtat, justícia social, respecte i diversitat”, ha subratllat la consellera, i hi ha afegit que “en aquesta trobada s’exposen moltes experiències concretes que s’estan implementant en el nostre Sistema Educatiu, que són la prova real que la coeducació és clau per a superar la dinàmica social que naturalitza i perpetua situacions insostenibles de desigualtat de gènere”.

El II Congrés Estatal Coeduca ha arrancat amb la música de Dani Miquel i el cor del CEIP Alborxí d’Alzira, un dels 92 centres educatius que conformen en aquest curs la xarxa Coeducacentres, un projecte que es va iniciar fa tres cursos amb l’objectiu de promoure els valors d’igualtat de gènere i millorar la convivència i la coeducació a les escoles i els instituts.

El congrés també es pot seguir per ‘streaming’ i l’enllaç i tota la informació d’horaris i continguts es pot trobar en https://portal.edu.gva.es/coeduca/va/congres2023/.

La coeducació a les aules valencianes

Des de fa 8 cursos, un dels eixos fonamentals de l’educació valenciana ha estat implementar mesures de coeducació real a través de múltiples accions. Una d’aquestes accions és el Pla director de coeducació i els 7 eixos d’actuació que el componen; una altra és l’establiment de les persones coordinadores d’igualtat i convivència als centres educatius, la qual cosa ha suposat formar més de 4.000 docents en coeducació.

Un altre vessant important és que l’aposta de la Conselleria d’Educació ha estat, i està sent, la formació del professorat mitjançant la xarxa de Cefire, amb cursos de difusió de bones pràctiques coeducatives.

També cal subratllar el treball específic de la xarxa Coeducacentres i la potenciació de projectes concrets d’innovació relacionada amb la coeducació, que estan impulsant els centres educatius directament des de la seua realitat concreta amb l’acompanyament de la Conselleria.

A més, el Sistema Educatiu valencià compta amb una unitat educativa d’orientació (UEO) específica d’igualtat i diversitat, amb personal especialitzat per a acompanyar els centres educatius.

Cal destacar també que la valenciana és l’autonomia amb més oferta de títols superiors d’FP vinculats a la promoció d’igualtat de gènere.

En l’apartat normatiu, i com a novetat, s’ha publicat recentment el Decret d’igualtat i convivència, un model que la directora general d’Inclusió Educativa, Raquel Andrés, presentarà dissabte en el II Congrés Coeduca.

A més, durant les pròximes setmanes, s’activarà l’Observatori de la Igualtat i la Convivència, on estarà representada la Conselleria d’Educació i les conselleries d’Igualtat, de Justícia i de Sanitat, junt amb administracions locals. El grup de treball inclourà també personalitats de prestigi i col·lectius socials: “Serà un grup de treball que ens orientarà per a planificar i reforçar les intervencions que calga per a fomentar la igualtat als centres i promoure la prevenció de la violència en tots els seus vessants, també el de gènere”, ha detallat la consellera Raquel Tamarit.

Tot aquest treball per la coeducació i la igualtat de gènere que desenvolupen els centres educatius valencians també té impacte internacional a través del programa Erasmus Plus ‘Women’s Legacy’, que lidera la Conselleria i compta amb altres socis europeus. L’objectiu d’aquesta iniciativa, pionera en l’àmbit europeu i coordinada per la professora Ana López Navajas, és visualitzar les contribucions de les dones en la història, la cultura i la ciència, perquè formen part dels continguts educatius.

 

Pujar