elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Suprem posa fi a la guerra del vi entre Utiel-Requena i Alacant enfront de València

El Suprem posa fi a la guerra del vi entre Utiel-Requena i Alacant enfront de València
  • La justícia rebutja que la DO de València puga utilitzar el raïm de les altres denominacions per als seus vins

Després d'una dècada de guerres entre les tres grans Denominacions d'Origen (DO) de la Comunitat Valenciana, el Tribunal Suprem li acaba de posar fi. I la batalla final ha estat guanyada pels vins d'Alacant i Utiel-Requena ja que la justícia anul·la la possibilitat que els vins d'aquests terrenys puguen formar part de la DO de València.

Així, la Secció Cinquena del Contenciós-Administratiu de Tribunal Suprem ha dictat dues sentències en què estima els recursos plantejats pels consells reguladors de les denominacions d'origen protegides de vi Alacant i Utiel-Requena contra dues ordres de 2011 de la Conselleria de agricultura valenciana. En aquestes ordres es va aprovar que es permetera la doble inscripció de termes municipals pertanyents a les DO recurrents.

El Suprem revoca les sentències de Tribunal Superior de Justícia de València, de juliol de 2019, que no van donar la raó a les denominacions d'Alacant i Utiel-Requena. L'alt tribunal admet que "la demarcació geogràfica d'una DOP pot ser modificada i, per tant, podrà incorporar terrenys pertanyents a una altra DOP, sempre que es complixquen els requisits establerts per a això en la normativa comunitària i els que, d'acord amb aquella, s'establiren -en el seu cas- a la normativa estatal i autonòmica corresponent".

Però afegeix que, en el cas de la DO València, la modificació de la seua demarcació geogràfica operada en les Ordres 13/2011 i 3/2011 "no es va ajustar als requisits exigits en la normativa comunitària, al no incloure en el Plec de Condicions amb el detall requerit el "vincle" de la DO València amb els terrenys situats als termes municipals inclosos en les Denominacions d'Origen Protegides d'Utiel-Requena i Alacant que van ser considerats també com a zona de producció de la DO València".

Municipis afectats

Per això, l'article 4.4 de l'Ordre 3/2011 que assenyalava textualment que "a l'ampar de la normativa nacional que permet la doble inscripció es considera també zona de producció dels terrenys que complint el paràgraf anterior estiguen situats en els següents termes municipals inclosos en les Denominacions d'Origen Protegides:

DOP Utiel-Requena: Camporrobles, Caudete de les Fonts, Fuenterrobles, Requena, Set Aigües, Sinarcas, Utiel, Venta del Moro i Villargordo del Cabriel.

DOP Alacant: Alcalalí, Alfafara, Algueña, Beneixama, Benissa, Bihar, Castalla, Elda, Gata de Gorgos, el Fondó de les Neus, Fondó dels Frares, Ibi, la Romana, Llíber, Monòver i la seua partida Mañán, Onil, Petrer, Pinós, Salinas, Sax, Teulada, Tibi, Villena i Xaló".

L'article ara anul·lat afegia que "als efectes de preservar la identitat de la Denominació d'Origen Utiel - Requena i de la Denominació d'Origen Alacant, la superfície que s'acull a la Denominació d'Origen València, dins dels termes municipals de les Zones Utiel-Requena i Alacant, no podrà superar el 30 per cent de la superfície total de la protegida per aquelles".

Pujar